Yaz aylarında başta çocuklar olmak üzere tüketicilerin büyük ilgi gösterdikleri yiyeceklerin başında dondurma gelmektedir. Dondurma, değişik besin öğelerini bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir yiyecektir. Dondurmada, protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, C, D, E ve B Grubu vitaminleriyle, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.

Bunu rakamlarla örneklersek; 100 gram kaymaklı dondurmada ortalama

- 135 mg kalsiyum,

- 115 mg fosfor,

- 100 mg sodyum,

- 160 mg potasyum,

- 0.1 mg demir,

- 130 mikrogram A vitamini,

- 0.21 mg E vitamini,

- 0.25 mg B2 vitamini ve

- 0.13 mg niacin vardır.

Sağlıklı bir dondurma özellikle çocuklar için de önemli bir besin kaynağıdır. Çünkü içinde çocuk gelişiminde özel bir yeri olan sütü içerir. Bir süt ürünü olan dondurma da, bu açıdan çocuk beslenmesinde önemli bir işlev üstlenir. Çünkü dondurma; karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengin bir besin maddesidir. Vitamin ve mineralleri ise, süte yakın miktarlarda içerir. Dondurma, çocukların sağlıklı bir şekilde beslenebilmesine yardımcı olur.

Sade, meyveli, çikolatalı, karamelli, fıstıklı, fındıklı gibi onlarca çeşidiyle dondurucu tezgâhlarda yerini alan dondurma, süt ve süt ürünlerinden yapılmakta olduğundan, tüketilirken ve muhafaza edilirken dikkatli olunması gerekmektedir.

Paketlenmiş hazır dondurmalarda paketin dışında buz tanecikleri varsa dondurmanın daha önceden eridiğinin ve bakteriyel üremeye açık hale geldiğinin göstergesi olabilmektedir. Aynı durum açık dondurmalar için de geçerli olabileceğinden içinde buz kristalleri bulunan dondurmaların tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Özellikle havaların ısınmasıyla daha çok tüketilen dondurma, hijyenik kurallara uyulmadan üretilmesi halinde birçok hastalığın kaynağı olabilmektedir. Bu sebeple dondurma üretimi ve satışı yapan işletmeler Bakanlığımız gıda kontrol görevlilerince düzenli olarak denetlenmektedir. Ayrıca İl Yıllık Kontrol Planı kapsamında yıl içinde özellikle sıcak aylarda, dondurma üreten işletmelerden numune alınıp, ilgili analizler yaptırılmakta, numunelerde olumsuzluk tespit edilmesi halinde işletmelere idari para cezası uygulanmaktadır. Ağustos ve Eylül aylarında söz konusu plan kapsamında ilimizde üretim yapan 2 işletmeden de numuneler alınmış ve kontrol için Bolu Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Denetim ve numune alma işlemleri titizlikle sürdürülecektir; ancak vatandaşlarımızın dondurma alırken veya tüketirken işletmede şüphe duydukları veya sorun yaşadıkları bir durum olursa Alo 174 Hattı'na şikayetlerini iletebileceklerini hatırlatmak isteriz. Haber Merkezi