Düzce Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme Hastanesinin yaptığı açıklama ile 3 kişinin domuz gribi olarak adlandırılan h1n1 virüsünü taşıyor olabilme tehlikesi ile incelemeye alındığı belirtilmişti. Bunun üzerine Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Necati Çatakoğlu ile görüştük ve kendisinden durumu değerlendirmesini istedik.

Özel Çağsu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Necati Çatakoğlu, Mevsim uygunluğundan dolayı son günlerde insanlarda öksürük, ateş ve halsizlik hali var. Bunların öncelikle soğuk algınlığı veya grip olup olmadığının ayırt edilmesi lazım. Gripte ateş, yaygın kas ağrısı vardır. Henüz Bolu'da, Düzce'de saptandığı gibi h1n1 olarak adlandırılan virüs vakasına rastlanmadı. Ama bu vakalarda insanlar çok halsiz olur, yatağa bağlı olur. Hapşırıkla başlar, boğaz ve başta ağrı olur. Daha sonra da ayağa kalkamayacak kadar ağırlaşırlar. Şüphelendiğimiz vakaları enfeksiyon hastalıkları ve Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yaparak serolojik testler ile kesin tanıyı koyuyoruz. Bolu'da saptanmış böyle bir vaka yoktur” diyerek içimizi rahatlattı.
Hacca Gidenler Dikkat; Mers!
Domuz gribi ile ilgili olarak panik yapmaya gerek olmadığını ve kesinlikle tedavi edici ilaçların var olduğunu belirten Çatakoğlu, Hac döneminin gelmesinden dolayı şuanda domuz gribinden daha çok sakınmamız gereken virüsün Mers virüsü olduğunu belirtti. Mers virüsü ile ilgili bilgiler veren Çatakoğlu: Mers Orta Doğuda görülen, solunum sisteminde sıkıntı ile seyreden virütük bir rahatsızlıktır. Hac mevsimi geldi, özellikle yaşlı ve hastalıkları olan kişilerin Hacca gitmelerini önermiyorum. Çünkü Arabistan'da çok fazla ölümlere sebep olan Mers dediğimiz virüsün öldürücü bir çok vakaları oldu. Umreden gelen kişilerde de öksürük, ateş ve kırgınlık varsa hemen doktora başvurmalarını tavsiye ederim” diyerek tavsiyelerde bulundu ve Hacı yakınlarına ziyaretlerde maske kullanmalarını önerdi. Haber Merkezi