Özel Fatma Hatun Hastanesinin başarılı doktorlarından Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, bir hastadan doğum sonrasında 12 adet miyom aldı.
Miyomların doğum öncesi veya doğum sonrası kanamalara sebep olan riskli bir durum olduğunun altını çizen Kolata, Gebelikle birlikte yaklaşık 1000/1 olarak görülen çeşitli büyüklüklerde oluşan, bazen devasa boyutlara erişen, gebelik sırasında bulunduğu yere bağlı olarak, rahim içi, bebeğin hemen yerleştiği yerin hemen arkasına bulunduğu yere veya bulunduğu büyüklüğe göre gebeliği zora sokan erken doğum, düşük, düşük ağırlıklı bebek doğum öncesi veya doğum sonrası kanamalara sebep olan riskli bir durumdur” dedi.
Gebelikte miyomların genellikle alınmadığını belirten Kolata, gebelikte miyomların alınmama sebepleri hakkında da şunları söyledi;
“Kanama riskinden dolayı bu miyomlara müdahale edilmeye bilir. Yaptırdığımız doğumlar bir hayli fazla olduğu için bu konuda da biraz tecrübemiz var. Hastamızın da ilk hamileliği olduğundan dolayı, iler ki gebeliklerinde sıkıntı çıkmaması amacı ile ameliyat sırasında miyomları aldık. Hastamızdan ı 12 miyom aldık , sayı olarak oldukça fazla. Daha önce yarım kiloya kadar aldığımız miyomlar olmuştu 600 gr yakın. Doğum sırasında çıkardığım miyomda var ama, bu kadar komplike rahimin farklı yerlerinde kanama potansiyeli yüksek yerlerde çıkardığımız miyom sayısı bu kadar çok olmamıştı. Çünkü bir tane miyom bile çıkartılırken bazen istenmeyen, durdurulamayan kanamalara sebep oluyor. Biz bu kanama kontrollerini yaparak ameliyatımızı gerçekleştirdik, sonucunu da aldık. Şuan için anne ve bebeğinde sağlık durumları çok iyi.”