Benzinli araçlarda görmeye alışık olunan gazlı sistemler dizellere de uygulanmaya başladı. Antalya'da bir firma araçlara sıkıştırılmış doğalgazla (CNG) çalışan sistem monte etmeye başladı. İtalya'dan ithal edilen CNG sisteminin yakıttan yüzde 25 tasarruf sağladığı, aracın performansını ise yüzde 20 artırdığı belirtiliyor.
Pahalı akaryakıt karşısında LPG daha ucuz olması sebebiyle tercih ediliyor. Ancak bu imkandan dizel araçlar yakın zamana kadar faydalanamıyordu. Antalya'dan bir firma bu duruma çare geliştirdi. Biem Alternatif Yakıt Sistemleri adlı şirket İtalya'dan ithal ettiği CNG dönüşüm sistemlerini dizel araçlara monte etmeye başladı.
Yarısı dizel yakıt, geri kalanı CNG ile çalışan araçlardan ilkinin Antalya'da, diğerinin ise Bursa'da olduğunu anlatan Biem Satış Müdürü Fehmi Küçükler, dönüştürülmüş araçlarda yüzde 25 yakıt tasarrufu sağlandığını, yüzde 20 de performans artışı yakalandığını söyledi. Sistemin, İtalya'da üç yıldır kullanıldığını anlatan Küçükler, "Bugüne kadar uygulanmamasının sebebi Türkiye'de CNG istasyon ağının olmamasıydı. Artık bu gerçekleşiyor." dedi.
Küçükler, Antalya, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Sakarya, Bolu, Ankara, Kayseri, Van, Konya illerinde dolum istasyonları bulunduğunu ve sayının arttığını söyledi. Fiyat, binek araçlarda 3 -4 bin lira arasında, büyük ticari araçlarda ise 9 bin lirayı buluyor. Bu sistemin büyük ticari araç sahipleri için daha avantajlı olduğunu kaydeden Küçükler, "Günde 200 kilometre yol yapan bir araçta yaklaşık 40 TL tasarruf sağlıyor. Bu da aylık bin 200 TL tasarruf anlamına geliyor. Sistem 8 ayda kendini amorti ediyor." diye konuştu. Küçükler, kilometrede 47 kuruş yakan bir aracın tüketiminin dönüşümden sonra 34 kuruşa gerilediğini belirtti.
CNG kurulan araçlara 90 litre büyüklüğünde (20 metreküp) 10 milimetre çelikten üretilmiş tank takılıyor. Bir tank dolusu CNG ile 329 kilometre yol kat ediliyor. Sayısı üçe kadar artırılabilen tanklarla bin kilometre civarında gitmek mümkün. Maliyeti artıran etkenin ithal tanklar olduğunu kaydeden Küçükler, ürünlerinin en temiz fosil yakıt olan doğalgaz kullanması sebebiyle çevre dostu olduğunu da vurguladı.