Özel Çağsu Hastanesi Diyetisyeni Tuğba Yüzüak; Ergenlik dönemindeki kişilerin, sağlıklı bireylere dönüşmesinin tek yolu, sağlıklı beslenmeyi bu yaşlarda öğrenmeleridir dedi.

Diyetisyen Yüzüak'a, Fazla kiloları nedeni ile başvuran Tenay Öz ilk geldiğinde yağ oranının 30.8 Kg olduğunu söyleyerek, yapılan diyet sonrası ise yağ oranının 18.9 Kg' ye düştüğünü belirtti. Yüzüak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Ergenlik dönemi, fiziksel özelliklerin en çok önemsendiği dönemlerden biridir. Bu yaşlarda eğer doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırılmazlarsa yada güzellik kaygısı ile kulaktan dolma bilgilerle yanlış beslenme yöntemlerine yönelirlerse, ileride dönüşü olmayan kalıcı rahatsızlıklara yakalanabilirler.

Ergenlik döneminde sağlıklı beslenmeyi öğrenmek üzere bana ulaşan danışanlarımızın; Yaşam öyküsünü alıyoruz ve sağlıklı beslenme planının ilk adımını bu kısımda atıyoruz. Ayrıntılı bir şekilde vücut bileşim analizi yapıyoruz. Hedeflerimizi belirliyoruz. Bütün bu aşamalardan sonra kişisel beslenme planını (programını) hazırlıyoruz. Ergenlik dönemi beslenme programı; persentel degerlendirmesi (büyüme ,kilo ve boy eğrilerinin takibi) ve kendi özelliklerine uygun bir beslenme programı ile kilo kaybının veya kilo kazanımının takibidir. Aylık 4-6 kg kaybı veya aylık 2-4 kg kazanımı genel hedef olmakla birlikte, hedefler bireysel özelliklere göre değişebilmektedir.

Ergenlik döneminde doğru beslenme alışkanlığı edinme sürecinde bizlere örnek teşkil edecek olan danışanım Tenay Öz bize ilk geldiğinde 77,2 kg ağırlığındaydı. Total kilonun 30,8 kg yağ miktarını oluşturmaktaydı. Vücut Ölçümlerini aldığımızda bel karın basen ve bacak bölgelerinde yağlanmanın fazla olduğunu ve bunun sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyeceğini konuştuk. Öncelikle doğru beslenme eğitimini hayatına geçirmesi adına belirli bir süreç belirledik. Bu süreçte vücudunda ki yağ hücrelerinin, ergenlik döneminde oluştuğunu ve ergenlik dönemini sağlıklı geçirmesinin ne kadar önemli olduğunu kendisine anlattım. Kendisinin de gösterdiği azmi ile birlikte sürecimizin sonuna geldiğimizde danışanım Tenay hanım artık 64,7 kg dı. En önemlisi yağı 18,9 kg a kadar düşmüştü. Vücut ölçümlerinde ise bel bölgesinde 26 cm, basen, kol ve bacak bölgesinde 10 ar cm incelme gördük. Hedefimize ulaştığımızda bize yaşadığı süreci değerlendirmesini istediğimizde bu sürecin zor olmadığını artık daha sağlıklı ve mutlu olduğunu bizlere paylaştı dedi. Haber Merkezi