Eski Müftü Yaşar Yaprak'a yapılan suçlamanın ardından, Türk Diyanet Vakıf Sen Bolu Şube Başkanı Metin Saltan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Saltan siyasi parti sözcülerinin eylem ve söylemlerinde titiz davranmaları gerektiğini söyleyerek; Diyanet haramı-helali anlatan bir kurumdur. Bu işi kürsülerde bağıra bağıra anlatanların eylemleri farklı, söylemleri farklı olursa bundan diyanet çok yara alacaktır” dedi.
CHP'li Adnan Keskin, Bolu eski Müftüsü Yaşar Yaprak hakkında şok iddialarda bulunmuş, Yaprak'ın Bolu'da görev yaptığı sırada camilerde kayıtsız para toplattığı ve bu paraların kayıtsız harcandığını, Diyanet yöneticilerine hediyeler verdiğini savunarak, ayrıca Müftüye o dönemde de göstermelik bir ceza verildiğini iddia etmişti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, 2007-2011 yılları arasında Bolu Müftüsü olan Yaşar Yaprak'ın camilerde kayıtsız para toplattığı ve bu paraların kayıtsız harcandığının belgelendiğini ifade etmiş ve konuyla ilgili haber Vatan Gazetesi'nde yer almıştı. Habere göre Keskin, Diyanet'in soruşturma açtığını ve Yaprak ile ilgili "göstermelik" ceza verildiğini iddia etmiş ve Yaprak'ın kente gelen Diyanet üst düzey yöneticilerine para ve hediye dağıtıldığının da tespit edildiğinin ortaya çıktığını belirtmişti.
Adnan Keskin bununla ilgili olarak ta Başbakan Erdoğan yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, 2007-2011 yılları arasında Bolu Müftüsü olan Yaşar Yaprak hakkında Diyanet tarafından yapılan incelemelerde, "Camilerden izinsiz, kayıtsız ve makbuzsuz olarak sürekli ve cemaati bıktıracak derecede kuran kursu talebelerine ve camii görevlilerine para toplattırıldığı, toplanan paraların kayıt altına alınmadığı, teslim ve tesellüm tutanaklarının tutulmadığı, paraların nereye harcandığının belli olmadığı, köylerden toplanan yüklü miktardaki buğday paralarının ilgili hesaplara aktarılmadığı, dünyadaki çeşitli doğal afetler için toplanan paralardan bir kısmının kesildiği, hesaplara aktarılmadığı, Yiğit Beton'dan sonradan açıkları kapatmak için fatura alındığının" tespit edildiğini iddia etmişti. Keskin ayrıca, Başbakan'dan sorularına yanıt verilmesini istemişti.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Türk Diyanet Vakıf Sen Bolu Şube Başkanı Metin Saltan basının sorularına yanıt verdi. Konunun yargı tarafından sonuçlanmadan bir şey söylemenin doğru olmayacağının altını çizen Saltan siyasi parti sözcülerinin eylem ve söylemlerinde titiz davranmaları gerektiğini söyleyerek; Diyanet haramı helali anlatan bir kurumdur. Bu işi kürsülerde bağıra bağıra anlatanların eylemleri farklı, söylemleri farklı olursa bundan diyanet çok yara alacaktır” dedi. Saltan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet döneminde kurulan önemli bir kurum olduğuna vurgu yaparak, yargının bağımsız olması talebinde bulundu. Saltan; Diyanet İşleri Başkanlığının görevi önemlidir. Güzide bir kurumdur. Haramı ve helali anlatan bir kurumdur. Eğer Bu işi Kürsülerde bağıra bağıra anlatanların eylemleri farklı, söylemleri farklı olursa bundan diyanet çok yara alacaktır” dedi.