Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Diyanet Vakfı, yurtdışından dini eğitim almak üzere Türkiye'ye gelen bayanlar için Bolu'yu tercih etti. Aralarında İslamiyet'i sonradan seçen birçok bayanın da olduğu yaklaşık 30 kişilik grup, 40 gün süren eğitimlerinin ardından ülkelerine dönmeden önce Bolu Belediyesi İmarethane Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen kaynaşma kahvaltısında bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Diyanet Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen bir programla Türkiye'ye dini eğitim almaya gelen yabancılar Bolu'da eğitim görüyor. Rusya, KKTC, Kazakistan, Tataristan ve Başkurdistan gibi ülkelerden gelen ve aralarında doktor, avukat, ekonomist, gazeteci ve öğretmenlerin bulunduğu yaklaşık 30 kişilik grup 40 gün süren eğitimlerinin ardından Bolu Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin daveti üzerine kahvaltıda bir araya geldi.

Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü İmarethane Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen kaynaşma kahvaltısına Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve eşi Güler Yılmaz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Bolu Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve Meclis Başkanı Hacer Aşık, Bolu Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuzyılmaz ve Bolu'da eğitim alan bayanlar katıldı. Grup içerisinde Müslümanlığı sonradan seçen bazı yabancı uyruklu kadınların çok ilginç hikâyeleri de bulunuyor. Ülkesinde doktor olan Anna Bobrikova'da bunlardan birisi. Anna, Türkiye ziyareti sırasında İstanbul Sultan Ahmet Cami'ni gezerken ezan sesini duyuyor ve bundan çok etkileniyor. Bunun üzerine camiye giren Anna Bobrikova Müslümanlığı araştırıp yine orada Müslüman oluyor.

“İnşallah İslamiyet'in doğru anlatılması ve algılanmasına vesile olursunuz”

Kaynaşma kahvaltısında çevirmen eşliğine bu hikâyeleri duyan ve oldukça etkilenen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, burada eğitim görenlerin ülkelerine döndüklerinde İslamiyet'i daha düzgün anlatacaklarından dolayı mutlu olduklarını belirterek; Öncelikle burada sizleri görmekten büyük mutluluk duyduğumuz söylemek istiyorum. Diyanet İşleri Başkanlığımıza çok teşekkür ediyoruz ki bu kardeşlerimizin Bolu'ya gelerek eğitim almalarına vesile oluyor. Bu kurslarda daha önce eğitim gören bir Moğolistanlı kardeşimiz Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ni kazanarak üniversite eğitimine de burada başladı ve bu da bizleri çok mutlu etti. Bizim en büyük sorunlarımızdan birisi Türk Coğrafyasında ve İslam Coğrafyasında Türkçe olarak anlaşamamak. İnşallah bunu da yavaş yavaş çözeceğiz ve artık bu coğrafyalarda Türkçe olarak anlaşacağımız günleri göreceğiz. Bolu'da bulunmanız ve burada dini eğitim görmeniz bizlere onur ve gurur veriyor. İnşallah burada aldığınız bilgilerle ülkelerinizde İslam'ın doğru anlaşılmasına vesile olursunuz diyor ve hepinize teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum” diye konuştu.

“Bayan arkadaşlarımızın kimisi ezanı duymuş, kimisi camilerimizden etkilenip Müslüman olmuş”

Başkan Yılmaz'ın ardından konuşan Bolu Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hacer Aşık ise; Bugün burada Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin organizasyonun, Rusya, KKTC, Kazakistan, Başkurdistan gibi ülkelerden Diyanet Eğitim Merkezi'nde eğitim almaya gelmiş bayanlarımızla birlikteyiz. Bu kaynaşma programımızda bizleri yalnız bırakmayan ve destek olan Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz'a teşekkür ediyoruz. Bizde Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadınları olarak bu arkadaşlarımızı Bolu'da ağırlamaktan ve onlarla beraber olmaktan son derece mutluluk duyuyoruz. Çünkü burada onlar için verilen hizmet çok önemli bir hizmettir. Bu arkadaşlarımızın birçoğu sonradan Müslüman olmuş arkadaşlarımız. Kimisi ezanımızı duymuş, kimisi bir camiden etkilenmiş ve İslam dinini seçmiş. İnanıyorum ki aynı dili konuşamasak bile kalpten kalbe giden gönüller arası bir köprü inşa etmeye vesile oluyorsak çok mutluyuz” dedi.

“Başkanımıza teşekkür ediyoruz: Türkiye'deki en büyük eğitim merkezi Bolu'da hayata geçiyor”

Son olarak konuşan Bolu Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Yavuzyılmaz ise; Bolu Eğitim Merkezi olarak genelde yurt dışı ağırlıklı bir eğitim hizmeti gerçekleştiriyoruz. Şu anda burada bulunduğumuz arkadaşlar Rusya'da çeşitli görevlerde bulunup aynı zamanda din hizmetleri ile de ilgilenen arkadaşlarımız. Biz onları Bolu'da 40 gün süre ile misafir ederek onların burada hem din eğitimlerini gözden geçirmelerini sağladık hem de ülkemizin güzelliklerini görme fırsatları oldu. Bu hafta sonu nasipse ülkelerine dönecekler. Ayrıca aramızda, Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Türkiye Diyanet Vakfı destekleri ile Türkiye'de İlahiyat Fakültelerini bitiren ve onun akabinde 8 ay Bolu Eğitim Merkezi'nde eğitim alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden kızlarımız var. Bu kızlarımızda artık KKTC'ye gidip vaize ve kuran kursu öğretmeni olarak hizmet verecekler. Şu anda mekanımız çok küçük ve çok sayıda öğrencimiz eğitim göremiyor fakat Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz'a çok çok teşekkür ederiz ki yeni bir eğitim merkezi yapılması için belediye olarak 189 dönüm arazinin tahsisini bu merkeze yaptı ve Bolu'ya ve Türkiye'ye yakışır çok büyük bir eğitim ve kongre merkezinin inşaatının başlaması için gerekli girişimler de yapıldı bunun da müjdesini burada vermek istiyorum. Ben bu nazik davetlerinden ve burada birlikte olmamıza vesile olmalarından dolayı Sayın Başkanımız Alaaddin Yılmaz'a ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hacer Aşık ve üyelerine çok teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından gruptaki bayanlar tercüman eşliğinde tek tek kendilerini tanıtarak böyle bir programdan dolayı emeği geçenlere ve bu eğitimi kendilerine sağladıklarından dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'na, Türk Diyanet Vakfı'na ve Bolu Eğitim Merkezi'ne çok teşekkür ettiler.