Özel Çağsu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Cihan Dağlı, erken çıkan süt dişlerinin çocuklarda diş şekil bozukluğuna neden olduğunu söyledi.

Dağlı, yaptığı açıklamada çocuklarda önceden çıkan süt dişlerinin sonradan yerlerine gelecek olan asıl dişlere öncülük ettiğini belirtti. Süt dişlerinin bakılamamaları ve çürük yada travmalar sonucunda erken kayıplara neden olduğunu kaydeden Dağlı, Diğer dişlerin oluşan bu boşluğa doğru çekilmelerine neden olmaktadır. Dişlerin olmaması gereken bu hareketleri doldurulan boşluklarla beraber dişlerin aralarında açılmalar, çarpışıklıklar vb. istenilmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına neden olurlar. İleride meydana gelen bu boşlukların oluşturduğu sorunları tedavi etmek için büyük maliyetlere ve sıkıcı diş tedavi süreçlerine maruz kalınır. Aynı zamanda işin maliyeti de bir o kadar fazladır. Süt dişleri döneminde kaybedilen dişler sonucunda yukarıdaki problemlerle karşılaşmamak için bu dişlerin yerlerine yer tutucuları uygulanmaktadır” diye konuştu.

Dağlı, yer tutucuların diğer dişlerin konumuna ve çocuğun çenesine uygun olarak diş teknisyenleri tarafından yapıldığını dile getirerek, Sabit veya hareketli olarak konumlandırılan yer tutucularının kullanımı oldukça kolaydır. Yer tutucuları diğer asıl dişlerin sürülme dönemine kadar ağızda kalınmalı bu süre içerisinde sık sık diş hekimi kontrolleri gerçekleştirilmelidir” dedi.

Yer tutucuların, erken kaybedilen süt dişlerinin yerine asıl dişlerin sürmeye başlanacağı döneme kadar uygulanılan apareyler olduğunu kaydeden dağlı, Yer tutucularının erken kaybedilen süt dişlerinin yerine konumlandırılması ileride ideal bir diş diziliminin sağlanması için çok önemlidir. Yer tutucularının boşalan dişin bölgesinde konumlandırılması diğer dişlerin bu bölgeye kaymalarını, boşluğu doğru eğilmelerini önlemektedir.Yer tutucu apareyler çocuğunuzun ağzına göre özel olarak diş teknisyenleri tarafından yapılmaktadır” ifadesini kullandı.

Açıklamasında yer tutucuların özelikleri hakkında da bilgiler veren Dağlı, şunları belirtti:

“Sabit yer tutucular, sabit yer tutucu apareyleridir. Tek seansta uygulanabilirler. Periodontal sorunlara neden olmazlar. Metal alerjisi oluşturmazlar. Doğal dişe yakındırlar. Hareketli yer tutucular, birden çok diş kaybında uygulanabilirler. Okluzal fonksiyonu ve diş eksikliğini tamamlarlar. Apareyler gece yatarken uygulanabilirler.”

Dağlı, yer tutucular uygulandıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğuna da vurgu yaparak, Sakız ve diğer dişe yapışacak yiyeceklerden uzak durulmaldır. Bu yiyecekler apareyleri yerinden çıkarabilirler. Yer tutucular yerinden çıkabilirler. Bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Yer tutucular çocuk tarafından dil ile oynanmamalı ve bastırılmamalıdır. Yer tutucular diğer dişlerle beraber fırçalanmalıdır. Yer tutucuların uygulanmasından sonra düzenli diş hekim kontrollerine devam edilmelidir. Yer tutucular kırılabilir ve ezilebilirler bu durumda yerine yenisinin yapılması gerekir” diye belirtti.

Yer tutucuların bakımını da anlatan dağlı, Sabit yer tutucularının bakımı diğer dişler gibi yapılır ve günlük olarak çevresi fırçalanır. Hareketli yer tutucularında Yemek yerken çıkarılmaları gerekmektedir. Apareyler yemek yenildikten sonra ve dişler fırçalandıktan sonra yerlerine takılmalıdır” şeklinde konuştu. Haber Merkezi