Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda 2015 Yılı Mali Destek Programları toplantısı düzenlendi. 2015 yılı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı'nın neler getirdiği, hangi desteklerden yararlanabileceği ve yüzde 50 hibenin nasıl verileceği hakkında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı yetkilileri tarafından yatırımcılar bilgilendirildi.

Açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka, 2014 yılında Amerika ülkesine bakıldığı zaman yüzde 3,5 civarında büyüme görüldüğünü, Avrupa Euro bölgesinde, Rusya ve Ukrayna bölgelerinde ise yüzde 50 oranında krizlerin olduğunu belirterek, Ortadoğu'daki iç karışıklıktan dolayı şuan Türkiye'de ciddi sıkıntıların gözüktüğünü belirtti. Kalkınma Bankası'nın yaptığı bir çalışmadan bahseden Ersin Kaşka, ‘'Çalışma neticesinde dericilerin taşınma kredisi olarak 1 milyon TL'yi beş yıl sonra ödemek kaydıyla aradaki faizi de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ödeyerek imkan tanınmaya çalışılacak'' dedi.

Gerede'de bu tür toplantılara ilgi ve alakanın az olduğunu söyleyen Kaşka, Bu tür programlara TSO olarak günlerimizi aylarımızı veriyoruz. Amacımız üyelerimizi faydalandırabilelim istiyoruz. Bundan sonra yapacağımız toplantılara ilgi bekliyoruz. Buralara bir saatinizi ayırmadığınız zaman dünya ile rekabet etme gücünüz ve ülkede diğer firmalarla rekabet gücünüz azalacaktır” diye konuştu. Kaşka, toplantının Gerede'ye ve TSO üyelerine hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerini sonlandırdı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bolu Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Refik Korkmaz ise, 2015 Yılı Mali Destek Programları kapsamında kar amacı güden kurum ve kuruluşlara yönelik 3 tane destekleri olduğunu, bunların Temiz Üretim Mali Destek Programı, Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi, Mali Destek Programı ve Turizm Mali Destek Programı olmak üzere toplamda 10 milyonluk bir bütçenin olduğunu söyledi. Uzman Refik Korkmaz başvuruların 15 Ocak 2015 alınmaya başladığını KAYS (İnternet) üzerinden son başvuru tarihinin 27 Mart 2015, proje dosyası son teslim tarihinin ise 03 Nisan 2015 olduğunu belirtti.

Refik Korkmaz, Temiz Üretim Mali Destek Programındaki amacın temiz üretim, doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını ve bu sırada oluşan atıkların ve kirliliğin insan sağlığına olan olası risklerinin azaltılmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Toplam Bütçenin 3.000.000 TL olduğunu belirten Uzman Korkmaz, ‘'Projede önceliğin atıkların kaynağında azaltılması, ürün özelliklerinin değiştirilerek çevreye dost ürünlerin tasarlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimde kullanılmasıdır'' dedi. Destek sağlanabilecek proje konularından örnekler veren Uzman Refik, ‘'Su tüketimini azaltmaya yönelik proses, teknoloji, malzeme, ekipman değişiklikleri, proses teknoloji değişiklikleri ile daha temiz üretim yöntemlerine geçişin sağlanması, kimyasalların kullanımını azaltmaya yönelik proses değişiklikleri, ürünlerin daha kolay geri dönüştürülmesinin sağlanması, ısı ve enerji kayıplarının önüne geçilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının tesislerin enerji ihtiyacını sağlamakta kullanılması, atıklardan enerji üretimine yönelik tesislerin öncelik olduğunu anlattı.

Makina İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı ise ARGE, yenilikçilik ve ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması, ithal ikame veya ihraç potansiyeli yüksek makina imalatın desteklenmesi, makina imalatında kullanılan ve ithal bağımlılığı olan yüksek teknoloji ara mamullerin üretilmesi, İnsan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesi ve nitelikli istihdamın sağlanmasına yönelik yatırımlara geçerli olduğunu kaydetti. Toplam Bütçenin 3.500.000 TL olduğunu belirten Korkmaz, KOBİ statüsündeki tüm işletmeler ve kar amacı güden kooperatifler ve birliklerin başvuru tarihi itibarıyla kurulmuş, tescil edilmiş olması, merkezinin ajansın faaliyet gösterdiği TR42 Düzey 2 Bölgesi'ndeki Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illerinden birisinde kayıtlı olması, Ticaret veya Sanayi Odası ya da Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı olması, proje konusu ve önerilen faaliyetlerin, kuruluş sözleşmesinde belirlenmiş iştigal konuları ile uyumlu olması, projenin hazırlığından ve yönetiminden (eğer varsa proje ortağı, ortakları ile birlikte) doğrudan sorumlu olması, aracı olarak hareket etmemesi gerektiğini vurguladı.

Turizm Mali Destek Programı'nın amacında, turist başına elde edilen gelirin artırılarak bölgenin turizm gelirlerinden aldığı payın artırılmasını hedefleyerek, turizm işletmelerinin ulusal ve uluslararası akreditasyonun sağlanması, turizm işletmelerinde yenilikçi hizmet sunumu ve tanıtımında teknoloji yoğun çözümlerin yaygınlaştırılması, dinlence, kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının kalitesinin yükseltilmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

Toplantıya, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kaşka, Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı, Doğu Marmara Kalkınma Üyeleri, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Bolu Yatırım Destek Ofisi temsilcisi Refik Korkmaz, Gerede Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ve çok sayıda yatırımcı katıldı.Haber Merkezi