Çanakkale Zaferi ve İstiklal Marşı'nın Kabulü'nün yıl dönümü nedeniyle İl Müftülüğü tarafından program organize edildi. Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Mustafa Turan'ın Çanakkale Zaferi ile ilgili anlattıkları salondakileri duygulandırdı.
İl Müftülüğü'nün düzenlediği programa Vali İbrahim Özçimen, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Müftü Mehmet Şahin, İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık ve çok sayıda davetli katıldı. Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Müftü Şahin yaptı.
Tarihimizin altın levhalarla dolu olduğunu söyleyen İl Müftüsü Mehmet Şahin, Tarihimiz epeyce uzun olduğundan tarih içerisindeki o güzelim levhaların bir kısmı görünmez hale gelmiştir. Ecdadımız o pasları, kirleri silerek pırıl pırıl hale getirmiştirler. Bunlar içerisinde bir levha vardır ki, biz görmek istemesek bile kendini gösterir. Bu Çanakkale Zaferi'dir. Bu zaferi cilalayan da İstiklal Marşımızdır. Bunlar bizim şeref levhamızdır” diye konuştu.
Müftü Şahin'in konuşmasının ardından öğrenciler tarafından İstiklal Marşı'nın 10 kıtası ezbere okundu. Ardından ‘Destanlaşan Çanakkale' adlı bir sunum hazırlayan tarihçi yazar Mustafa Turan, tıka basa dolan salondaki davetlilere seslendi. Tarihimizde birçok zafer olduğunu fakat Çanakkale Zaferi'nin çok başka olduğunu belirten Turan, yaşından fazla Çanakkale'ye gittiğini belirterek oradaki izlenimlerini anlattı.
Turan, Her Çanakkale'ye gidişimde oradan ayrılırken ruhum, soğuk bir demir kızgın ateşten nasıl çıkarsa öyle üzgün ve kırgın dönerdim. Zira Şairimiz: ‘Bastığın yerleri toprak diyerek geçme tanı, Düşün altında binlerce kefensiz yatanı, Sen şehit oğlusun, incitme yazıktır atanı' derken, Çanakkale'ye gelen ziyaretçilerin pek çoğu, bu mısralarda ifadesini bulan şuur ve bilinçten uzak bir vaziyette, özellikle kızlı erkekli gençlerin fıkırdaşarak, sanki bir turistik gezi yapar gibi şehitlikleri dolaştıklarını, hatta oralara aşk sloganı yazacak kadar, meselenin özünden habersiz gezdiklerini üzülerek müşahede etmişimdir. Eğer bu davranış; cehaletten değilse, gaflet ve dalalettendir diye iç çekmişimdir” diye konuştu.
3-5 dakikalık savaş sahnelerini ekrana getirip, izleyicilere Çanakkale'de sanal bir gezi de yaptıran tarihçi yazar Mustafa Turan, adeta izleyiciyi kare kare slaytlarla Çanakkale savaşları ile buluşturarak, duyguları en üst seviyede hissettirdi.