Gerede Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO)'nın Ankara ziyaretinde deri sanayicilerinin kullandığı yağların alımına getirilen izin ve ağır yaptırımlar Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü'ye aktarıldı.
Gerede Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu ve Deri Meslek Komitesi'nin Ankara'da gerçekleştirdikleri ziyaretin ayrıntıları ortaya çıktı.
GTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Allar, Başkan Yardımcısı Ersin Kaşka, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Demirdaş ve Muharrem Kazan, Genel Sekreter Şerafettin Dağyıldızı, Deri Üretim Meslek Komitesi Üyeleri Burhan Demirses, Tahsin Halıcıoğlu, Erol Calp, Sedat Zengin ve Yücel Yıldız'ın Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü'nün kapısını çaldığı ziyarette, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılan bir tebliğ uyarınca deri imalatı yapan sanayicinin kullandığı deri yağlarının alımı, satımı, ithalatı ve ihracatı konusunda getirilen izin ve ağır yaptırımlar gündemi oluşturdu.
Yaklaşık 20 gün önce GTSO tarafından hazırlanan taslak ile deri üretimindeki bu sıkıntının EPDK, Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ve ilgili bakanlıklara ulaştırıldığı yine bu ziyarette ortaya çıkarken, Ankara'ya çıkarma yapan heyet, GTSO tarafından hazırlanan raporun akıbeti hakkında Bakan Yardımcısı Metin ve Vekil Küpçü'den bilgi aldı.
Sonuç yakında
Ziyarete Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin'den başlayan heyet, daha sonra TBMM'ye geçerek Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ile görüştü. Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile yapılan görüşmede, Fatih Metin, EPDK tarafından çıkarılan tebliğ uyarınca deri yağları ve bazı kimyasallarla ilgili olarak sanayicinin sıkıntılarının giderilmesi için çalışma başlatıldığını ifade ederek, yakın zamanda sonuç alınacağını söyledi.
Bakan Yardımcısı Metin, ayrıca kromlu yarma deri gtip kodu ile ilgili bir araştırma yapılarak kromlu cilt deri ile yarma deri arasındaki ayrımın bir standarda kavuşması konusunda neler yapılabilir ekseninde çalışma başlatılacağını dile getirdi.
GTSO Başkanı Mustafa Allar ise heyeti kabulünden ve deri sanayicilerin sıkıntılarına çözüm konusunda olumlu bakışı nedeniyle Bakan Yardımcısı Fatih Metin'e teşekkürlerini dile getirdi.
Kaşka brifing sundu
GTSO Başkan Yardımcısı Ersin Kaşka ise ilgili sıkıntılar konusunda Bakan Yardımcısı Metin'e bir brifing sundu. Kendisi de derici olan Kaşka, yaşanan sıkıntıyı bizzat görmesi nedeniyle sunulan brifingde konunun tüm hassas noktalarını, üretimde deri üreticisinin yaşadığı sıkıntıyı bütün detaylarıyla aktardı.
Daha sonra heyet, program kapsamında TBMM'ye geçerek Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü'yü ziyaret etti. Yine bu ziyarette de konu hakkında detaylar görüşüldü. Burada heyete, TAPDK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Doğanay'da katıldı.
Küpçü, deri yağları ve kromlu yarma deri konusundaki sıkıntıları önceki raporlar doğrultusunda bildiğini ve ilgili mercilere iletilerek çözümü konusunda aşama kaydedildiğini dile getirdi.