CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Gerede'de faaliyetlerine devam eden Deri sektöründe çalışan işçiler için kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığına sundu. Özcan kanun teklifinde, Seçim bölgem olan Bolu İli Gerede İlçemizde nüfusun yarısı olan yaklaşık 15.000 insanımız doğrudan veya dolaylı yoldan dericilik sektöründen geçimi sağlamaktadır. Gerede İlçemizde ve ülkemiz değişik yerlerinde ki deri işletmelerinde çok zor şartlar altında çalışarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan deri işçilerinin birçok sorunu bulunmaktadır” ifadelerine yer verdi.

7 Haziran seçimlerinde Gerede'ye adeta çadır kuran CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, burada yaptığı çalışmalarla deri işçilerine bir çok vaat vermişti. Bu vaatlerinden biri olan erken emeklilik için adım atan Özcan, TBMM Başkanlığına hazırladığı kanun teklifini sundu.

Özcan verdiği kanun teklifinde, Ülkemiz ham deri işleme konusunda gerek Avrupa'da gerekse de Dünyada en üst sıralarda, ülkemizde ise en önemli 10 sektör arasında yer almaktadır. Ülkemiz adına bu kadar öneme sahip, 13 ayrı bölgede irili ufaklı 1000'e yakın tabakhanede binlerce işçinin çalıştığı dericilik sektörüne devletimiz maalesef yeterince önem vermemiş adeta bu sektörü başıboş bırakmıştır. Seçim bölgem olan Bolu İli Gerede İlçemizde nüfusun yarısı olan yaklaşık 15.000 insanımız doğrudan veya dolaylı yoldan dericilik sektöründen geçimi sağlamaktadır. Gerede İlçemizde ve ülkemiz değişik yerlerinde ki deri işletmelerinde çok zor şartlar altında çalışarak yaşamlarını sürdürmeye çalışan deri işçilerinin birçok sorunu bulunmaktadır. Nüfusun artması ile daha fazla üretim baskısı altında kalan deri işçileri sağlıksız ve kötü çalışma koşulları, düşük ücretler, sendikasız ve sigortasız çalıştırma koşulları altında bırakılmışlardır. Deri sanayisinde ki olumsuz çalışma koşulları altında çalışan çoğu işçide genç yaşlarda KOAH, astım gibi akciğer rahatsızlıkları, imalat aşamasında kullanılan kimyasallarla direkt temas sonucu kanser, cilt hastalıkları ve daha birçok sağlık sorunu ile mücadele etmek zorunda oldukları bilinmektedir. Deri sanayisinin geliştirilmesine yönelik yapılacak düzenlemeler sektörün Avrupa ve Dünya ile rekabet gücü kazanması adına da önemlidir. Bu nedenle çok zor şartlar altında çalışan tabakhane çalışanlarının emeğinin karşılığını tam olarak alabilmeleri ve sektörün daha cazip olanaklara sahip olması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” dedi.