Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gerede'den Çamlıdere'ye 226 milyon metreküp su aktarıyoruz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'in Anamur ilçesinde Alaköprü Barajı'nda tutulan suyu KKTC'ye ulaştıracak ‘Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Ankara için de benzer projemiz var. Uzunluğu 32 kilometreyi bulan 4,5 metre çapındaki Türkiye'nin en uzun tüneliyle Gerede'den Çamlıdere'ye 226 milyon metreküp su aktarıyoruz. Hidroelektrik enerji üretiminde de tarihi başarıya imza attık” diye konuştu.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin başta olmak üzere şehirlerin içme suyu sorununu, uzun vadeli olarak çözdüklerini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin 2014'te ciddi bir kuraklık yaşadığını dile getirerek aldıkları önlemler ve yaptıkları tesisler sayesinde kuraklığı, kimseyi susuz bırakmadan atlatmayı başardıklarını anımsattı.

İstanbul'da Melen Projesi kapsamında 5,5 kilometrelik Boğaziçi Tüneli sayesinde Asya ile Avrupa'yı yerin 135 metre altından birleştirdiklerini vurgulayan Erdoğan, Bu projeyi inşallah önümüzdeki yıl tamamlıyor, İstanbul'un uzun yıllar boyunca ihtiyaç duyacağı içme suyunu garanti altına almış oluyoruz. Böyle bir sıkıntı olmayacak. Ankara için de benzer projemiz var. Uzunluğu 32 kilometreyi bulan 4,5 metre çapındaki Türkiye'nin en uzun tüneliyle Gerede'den Çamlıdere'ye 226 milyon metreküp su aktarıyoruz. Hidroelektrik enerji üretiminde de tarihi başarıya imza attık. Geçen 13 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle hidroelektrik enerji üretimimizi yılda 26 milyar kilovatsaatten 88 milyar kilovatsaate yükselttik. 2019 yılına kadar 40 milyar kilovatsaatlik daha elektrik enerji potansiyelimizi devreye alacağız. Yani enerjiyi çeşitlendiriyoruz. Sadece doğalgaz çevrim santrallerinden değil sadece güneş, rüzgar enerjisinden değil hidroelektrik santraller. Bunlar yatırım maliyetleri yüksek ama işletmesi çok daha fizibıl olan yatırımlardır ve daha iyi olacak. Muratlı, Deriner, Ermenek, Çine, Dalaman, Akköprü gibi her biri kendi alanında dev eserler olan barajları tamamlayıp hizmete aldık.” Haber Merkezi