İlimizin en önemli gündem maddesi patlayan su boruları oldu. Muhalefet ve kimi kesimler Bolu Belediyesi'ni suçlarken, Bolu Belediyesi de İller Bankası'nın projeye uygun boruları döşemediği için patlamaların yaşandığını ve hukuki sürecin başlayacağını duyurmuştu.
Şimdi ise döşenen CTP borularını üreten Süperlit firması Bolu'da yaptığı incelemeler sonucu hazırladığı raporu Bolu kamuoyu ile paylaştı. İçme suyu ve atık su projelerinde kullanılan CTP borulardan kaynaklı bir sıkıntı olmadığını açıklayan Firma, İller Bankası ve işi alan Oba-Doğdu firması çalışmayı şartnameye uygun yapmamıştır. İşin başlangıcından beri yaptığımız uyarılara rağmen borular gelişigüzel döşenmiştir” dedi.
Su borularının patlaması ile kimi kesimler tarafından hedef haline gelen Bolu Belediyesi'ne CTP boruları üreten ‘Süperlit' firmasından destek geldi ve Firma da Bolu Belediyesi gibi İller Bankası ve işi yapan firmanın suçlu olduğunu açıkladı.
Kendi ürettikleri CTP boruların 50 yıldır tüm Dünya'da içme suyu ve atık su borusu olarak kullanıldığını ve bugüne kadar sorun yaşanmadığını vurgulayan Firma internet sitesinden ‘Bolu kamuoyuna' yönelik açıklama yaparak konuyla ilgili hazırladıkları raporu açıkladı.
Boruların patlama sebebini maddeler halinde sıralayan Süperlit Firması tek suçlu olarak İller Bankası ve işi yapan Oba-Doğdu firması olduğunu ifade etti.
Süperlit Firması yaptığı açıklamada; Söz konusu Bolu Ana İsale Hattında kullanılan ürünlerimiz, diğer tüm projelerde olduğu gibi, gerekli kalite kontrollerinden geçirilmiş ve belirlenen standartlar çerçevesinde üretilmiştir. 05 Ocak 2014 tarihinde meydana gelen üzücü durum sonrasında yapılan yorumların CTP ürünlerin geneline yönelik olumsuz bir kanaat oluşturmasından hareketle ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile bu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur” dedi.
Süperlit Firması Bolu'da yaptığı incelemeler sonrası tespit ettiği aksaklık ve yanlışları maddeler halinde hazırladığı rapor ile Bolu kamuoyu ile paylaştı. Raporda yer alan tespitlere göre;
1) Borular düzgün istifleme yapılmayarak zarar görmüştür.
2) Boru taşımaları ve ayrılması hunharca yapılarak borulara zarar vermiştir.
3) Kazı genişlikleri uygun yapılmayarak, boru etrafında tam dolgu sağlanmamıştır.
4) Gömlekleme ve yataklama malzemesinin kullanımı ve malzeme seçimi yanlıştır.
5) Beton gömlekleme teknik olarak uygun değildir.
6) Maşon ile dönüşler açısal olarak standart değerlerde tutulmamıştır.
BELEDİYE: AÇIKLANAN RAPORLAR BİZİM HAKLILIĞIMIZI ORTAYA KOYMUŞTUR”
Süperlit Firması'nın raporu sonrası açıklama yapan Bolu Belediyesi ise; Şehrimizde sürekli patlayarak gündemi meşgul eden Gölköy-Arıtma tesisi arasında yapılan ishale hattında gerek İstanbul Teknik Üniversitenin Raporu, gerek Belediyemizin raporu ve Süperlit firmasının yapmış olduğu o tarihteki işi alan firmaya hatalarını bildirir rapor ile şu anlaşılmaktadır ki; İşin ihalesini ve kontrollüğünü yapan İller Bankası ve işi ihale ile almış olan Oba-Doğdu firması işin başlangıcından bitimine kadar Belediyemizin veya diğer kurumların uyarılarına rağmen şebekeyi projesine ve şartnamesine göre uygun yapmamıştır. Gelişigüzel yapılan bir imalat ve gelişigüzel yapılan iller bankası kontrollüğü şu an yaşanılan sıkıntıların sebebidir” ifadelerini kullandı.
“SÜPERLİT FİRMASINI ‘GELİN, KONTROL EDİN' DİYE BİZ ÇAĞIRMIŞTIK”
Belediye açıklamasında ayrıca, İller bankasından işi alan firmanın çalışma şeklinin hiçbir teknik şartnameye uygun olarak