Ak Parti İl Eski Başkanı Yüksel Coşkunyürek'in, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda Bakan Yardımcılığı görevine getirilmesine en çok Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası sevindi. Konuyla ilgili memnuniyetlerini dile getiren Bolu Şoförler ve Otomobilciler odası Başkanı Nihat Alpat Öztürk, esnaf şoförlerin bir çok problemi olduğunu dile getirerek artık Yüksel Coşkunyürek'in Bakan Yardımcılığına getirilmesinden dolayı ellerinin kuvvetlendiğini ve sorunlarını rahatlıkla anlatabileceklerini söyledi.

Yüksel Coşkunyürek'in Bakan Yardımcılığı görevine getirilmesi ile ilgili olarak memnuniyetini ifade eden Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nihat Alpat Öztürk, İki dönem TBMM'de Bolu Milletvekili olarak görev yapan değerli kardeşimiz Yüksel Coşkunyürek'in, Denizcilik Haberleşme ve Ulaştırma Bakanlığı'na Bakan Yardımcısı olarak atanmasından dolayı ben tüm teşkilatım adına mutluluk duydum” dedi.Daha sonra şoförlük yapan esnaf ve sanatkarların sorunlarına değinin Öztürk bu sorunları şöyle özetledi;

“BİZDEN GÖRÜŞ ALMALARINA RAĞMEN BİZİM HİÇBİR TALEBİMİZ YERİNE GETİRİLMEDİ”

Gerçekten de şuanda yük, eşya ve yolcu taşımacılığını yapan esnaf ve sanatkarlarımızın sıkıntıları var. Bilindiği gibi 4925 sayılı ulaştırma kanunu yürürlüğe girdikten itibaren pek çok sıkıntılar yaşadık. Bakanlığımızın o dönemki daire başkanları, müsteşarları, müsteşar yardımcıları gibi birimlerle yoğun çalışmalar yapıldı. Federasyonumuzun görüşleri alındı ama TBMM'de demokrasinin hazırladığı kanunlar, kanun taslakları kabul edildi ancak bizden görüş almalarına rağmen bizim hiçbir talebimiz yerine getirilmedi.

“BU KANUNLARIN BU AŞAMAYA KADAR GELMESİNDE FEDERASYONUMUZUN ÇOK BÜYÜK EMEKLERİ OLDU”

Yasa yürürlüğe girdikten sonra hem eşya ve yük taşımacıları hem de yolcu taşımacıları büyük bir bunalıma girdi. Araçlarımız bağlandı, yasalara aykırı yük ve yolcu taşıyan nakliyeciler büyük para cezalarıyla karşı karşıya kaldılar ve aynı zamanda araçları da 15 gün 30 gün gibi sürelerle bağlandı. Şimdi hem 5 Bin TL cezaya çarptırılıyorsunuz hem de aracınız bağlanıyor. Vatandaşın çalışması gerek ki borcunu ödeyebilsin. Tabi Devletin burada hesapları var. Trafiğin daha rahat akışını sağlamak, büyük maliyetlerle yapılan yolların çabuk bozulmaması, eşyanın ve yolcunun zamanında bir noktadan diğer noktaya ulaşabilmesi açısından önemli kanundu fakat bu kanunların bu aşamaya kadar gelmesinde federasyonumuzun çok büyük emekleri oldu.

“K BELGELERİNİN ALINMASININ VE YENİLENMESİNİN MALİYETİ ÇOK YÜKSEK”

Biz Şoförler Odası olarak Türkiye'de 700 tane meslek odasıyız. Sıkıntılarımızı federasyona iletiyoruz, federasyon da Ulaştırma Bakanlığının ilgili birimlerine götürerek yönetmeliklerle bizim sorunlarımızı gidermeye çalışıyor ancak sorunlarımız hala devam ediyor, örneğin; yeni bir araç alan kişi Ulaştırma Bakanlığına şuanda 18 Bin TL civarında bir para ödüyor ve K1 belgesini aldıktan sonra faaliyetlerine devam edebiliyor. K belgelerinin alınmasının ve yenilenmesinin maliyeti çok yüksek ve bu maliyetlerin mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Tabi burada amaç herkesin bu işi yapmaması.

“450.000 ARAÇ FAZLALIĞI VAR”

Geçen yıl Antalya'da Ulaştırma Bakanlığımızın Başkanlığında yapılan toplantıda Türkiye'de şuanda 850.000 yük ve eşya taşıyan kamyon ve tır olduğu söylendi. Şuanda Türkiye de bu hizmeti 400.000 araç yapabiliyor. Dolayısıyla 450.000 araç fazlalığı var. Bu araç fazlalığı bizim kira bedellerimizi de çok fazla düşürüyor. Bir rekabet unsuru oluyor ve şuanda bir işçinin yevmiyesi 100-150 TL.

“ŞOFÖR ESNAFI ÇEŞİTLİ İSİMLER ALTINDA YEREL YÖNETİMLER DAHİL 20'YE YAKIN FARKLI VERGİ ÖDÜYOR”

Bizim şoförümüzün 300 Bin TL'lik aracı var, kendisi meslek sahibi ve bu aracı ile beraber günlük 150 TL kazanabiliyor. Bunun içinde yağı var, mazotu var, vergisi var, bandrolü var, KDV'si var, peşin vergisi var, aküsü var, lastiği var, tamiri var yani varda var. Bugün şoför esnafı çeşitli isimler altında yerel yönetimler dahil 20'ye yakın farklı vergi ödüyor. Bunun altından da kalkamıyoruz. Hükümetimizden yapılan talepler doğrultusunda bu vergi borçları için vergi dairesinden ve Sosyal Güvenlik Dairelerinden taksitlendirilme yapıldı. Ama hala bu taksitleri ödeyemeyen, taksitleri kaçıran arkadaşlarımız var.

“TON KİLOGRAM UYGULAMASI TALEBİMİZ VAR”

Bu sorunları gidermek için hükümetimizden ‘ton kilogram' uygulamasıtalebimiz var. Yani bir kilo yük 1 kilometreye ne kadara taşınır. Eğer ‘ton kilogramı' Bakanlığımız uygulamaya koyabilirse o zaman bir nebze daha rahatlayabileceğiz. Şuanda şoförlerimiz pazarlık usulü çalışıyorlar. Bir aracımız Bolu'dan aldığı bir yükü diğer bir noktaya taşıdığında, geriye dönüşte yeni bir yük bulamazsa cebindeki paradan mazot alıp geri dönmek zorunda. Mutlaka gidişli-dönüşlü yük bulması lazım ki zarar etmesin.

“ORAYA ELİMİZİ KOLUMUZU SALLAYARAKTAN GİDEBİLECEĞİZ VE SORUNLARIMIZI ANLATABİLECEĞİZ”

İşte bu sıkıntılarımızı biz yine her zaman olduğu gibi federasyonumuz aracılığı ile Bakanlığımıza ulaştıracağız, şuanda Sayın Yüksel Coşkunyürek'in Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Bakan Yardımcısı olması bizim elimizi daha fazla güçlendiriyor. Biz de oraya elimizi kolumuzu sallayaraktan gidebileceğiz ve sorunlarımızı anlatabileceğiz. Çünkü içimizden yetişen bir kardeşimiz ve arkadaşımız. Yüksel Beyin İl Başkanlığı döneminde biz hem yerel sorunlarımızı hem de ulusal sorunlarımızı kendisine taşıdık. Bu sorunlardan da kendisinin az çok bilgisi var. Kendisine yapacağımız ilk ziyarette bu sorunlarımızı yine kendisine anlatacağız. (Özel Haber: Emrah ÖGET)