AİBÜ İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengizhan Yıldırım, okul sezonunun başlaması ile birlikte ailelerin çocuklarına verecekleri harçlıklarda dikkatli davranmaları gerektiğini belirtti. Çocukların tasarruf alışkanlığını küçük yaşlarda edinmeleri gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, günlük değil haftalık harçlık verilmesinin doğru olduğunu söyledi. Yıldırım, ilköğretimde okuyan bir çocuğa haftalık 8-10 lira, ortaokulda öğrenim gören çocuğa ise verilecek olan 15-25 lira haftalık harçlığın yeterli olacağını ifade etti.

Okul sezonu başlıyor. İlköğretimden liseye kadar okulda eğitim ve öğretim görecek olan pek çok öğrencinin okul malzemeleri ve ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimlerin yanında harçlıklar da şimdiden velilerin kara kara düşünmesine neden oluyor.

Gelir düzeyine göre her öğrencinin farklı harçlıkla gönderildikleri okulda öğrencinin parası çok olduğu zaman aldığı şeyler çoğunlukla ihtiyaç duyduğu şeyler olmayabiliyor. Çocukların küçük yaşta tasarrufu öğrenerek ileride borç sahibi olmadan yaşayabilmesi için verilen harçlıkların önemli olduğunu söyleyen AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengizhan Yıldırım, velilere uyarılarda bulunuyor. Dünyanın birçok ülkesinde borç sorunları yaşandığını söyleyen Yıldırım, bunun bireylerin kazandıklarından çok yaptıkları harcamalar nedeniyle olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“ÇOCUKLAR KÜÇÜK YAŞTA TASARRUFU ÖĞRENMELİ”

“Günümüzde bireyler kazandıklarından daha fazla harcamak ihtiyarlar ve borçlanıyorlar. Bu dünyanın çok güncel bir iktisadi bir sorunu. Çocuklarımızın küçük olduğu yaşlar tasarruf alışkanlıklarını edinebilecekleri, büyükler ağaç yaşken eğilir demiş doğru söylemiş çocuklarımızın tasarruf alışkanlığını edinebileceği bir dönem. Küçüklükten buna alışmaları gerekiyor. Daha sonra kendileri birey olduklarında 25-30'larına geldiklerinde, evlendiklerinde, çoluk çocuğa karıştıklarında bu alışkanlıklarını sürdürebilsinler.

“HARÇLIĞI HAFTALIK VERİN”

Tabi ülkemizin gelir durumu çok farklı. Her aile kendi gelir durumuna göre çocuğuna harçlık veriyor. Bu harçlıklar günlük değil, haftalık olmalı. Haftalık olursa çok iyi olur. Küçük çocuklarımıza, ilköğretim çağındaki bir çocuğa 8-10 lira, ortaokul, lise çağındaki bir çocuğa da 15-20 lira harçlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

“AYAKLARINI YORGANLARINA GÖRE UZATMAYI ÖĞRENMELİLER”

Çocuğun yorganına göre ayağını uzatması lazım. Çocuklarımızın bu tasarruf alışkanlıklarını ve her istediklerini alamayacaklarını şimdiden öğrenmeleri lazım. Yoksa hayatlarının ileriki dönemlerinde bol harcama alışkanlıklarını sürdürürlerse bugün birçok ülkenin içinde bulunduğu borç sorunuyla karşı karşıya kalacaklarını ve gelirleri ne olursa olsun daha çok borçlanacaklarını düşünüyorum”