Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak, yaptığı açıklamada Okul çağındaki çocuklarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişmeyi sağlamanın yanı sıra hastalıklardan korunması açısından da önemlidir. Okul çağındaki çocuklar sürekli büyüme ve gelişme içindedirler. Bu dönemde alınacak her türlü koruyucu önlemler tüm yaşantıları boyunca etkili olabilecek yararlar sağlayacaktır” dedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yüzüak; Beslenmenin şüphesiz ki her insanın hayatında büyük önemi vardır. Ama öyle dönemler vardır ki beslenme bu dönemlerde daha da büyük önem kazanır. İşte bizim konumuz olan okul çağı beslenmesi de beslenme açısından önemli olan bir dönemdir.”

Yüzüak; Okul çağı çocukları, hayatları boyunca sürdürecekleri alışkanlıkları bu yaşlarda edinirler.”

Onların sağlıklı büyümesi iyi beslenmesi ve fiziksel aktivite alışkanlığı kazanması için bu dönem çok önemlidir. Okul dönemi ile çocuk dış dünya ile tanışır. Çevresini, arkadaşlarını gözlemleyerek kendi tercihlerini yapmaya başlar. Öyleyse çocuklarımıza sağlıklı beslenmeyi, doğru seçimler yapabilmeyi öğretmek için ebeveynlere, öğretmenlere ve tabi ki biz beslenme uzmanlarına çok büyük görev düşmektedir.

Tüm besinler büyüme ve gelişme için farklı besin öğelerine sahiptir

Tüm Besinlerin önemine değinen Yüzüak, Sağlık için iyi olan tek bir besin yoktur. Denge çok önemlidir. Hepsinden optimal düzeylerde tüketiminin sağlanması gerekmektedir. Çocuğun sevmediği besinler mutlaka olacaktır. Ancak onun sevebileceği şekillerde sunup besinle tanışması, sevmesi sağlanabilir.

Her yaş grubunun besin ihtiyacı farklıdır. 6-12 yaş grubu çocuklar yılda ortalama 5 cm kadar uzar, 2,5-3 kg kadar kilo alırlar. Büyüme için gerekli ihtiyacı mutlaka göz önünde bulundurmak gereklidir. Fazlası, çağımızın sorunu şişmanlığa yol açabilir. Israra gerek yoktur.

Okul çocuklarının beslenmesinde dikkat edilecek bazı önemli konular:

1-Çocukların sağlıklı beslenebilmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç gibi besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.

2-Çocuklar için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, taze meyve veya meyve suları, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterlidir. Özellikle kaliteli protein, zengin vitamin ve mineral içeriğinden dolayı haşlanmış yumurtanın sık tüketilmesi önerilmektedir.

3-Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için imkanlar dahilin de günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerine özen gösterilmelidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları ve sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün en az 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir.

4-Öğün aralarında, esas öğünde yemesini önlemeyecek miktarda yiyecek verilmelidir. Eğer çocuğunuz ana öğünlerden en az birini ve 2 ara öğününü okulda tüketmek durumundaysa bu konuda biraz daha özenli davranılmalı, yanında taşıyabileceği, sağlıklı menüler geliştirilmelidir.

5- Çocuğunuza mutlaka besinlerin yararlarını anlatın, kantinde satılan besinlerden ara sıra tost-sandviç, meyve suyu ve ayran alabileceğini bunun dışındaki besinleri neden tüketmemesi gerektiğini anlatmanız ve bilinçlenmesini sağlamanız çok önemlidir.

6- Teneffüslerde çantasına koyduğunuz ara öğününü tüketmesi gerektiğini hatırlatın, her gün çantasını kontrol edin. Okullar açılmada eğer az ve sık yemeye alıştırırsanız okul açılınca zorluk yaşamazsınız. Ara öğünlerde bisküvi, ayran, süt, meyve, simit gibi besinler verebilirsiniz.

7- Çocuklar aynı besinleri yemekten hoşlanmaz sıkılırlar. Bunu önlemek için mutlaka mutfakta değişiklikler yaratılarak farklı tariflerde yemekler yapılmalıdır. Örneğin ıspanak bir kez yumurtalı yapıldıysa, diğer sefer kıymalı, sonrakinde ise böreğin içinde kullanılmalıdır. Böylece çocuk hep aynı yiyeceği yediğini düşünmez.

8-Kolalı ve gazlı içecekler tüketmesini ve alışkanlık edinmesini önleyin bunun için yanına taze hazırladığınız meyve suyunu veya süt koymayı ihmal etmeyin.

Okul Çocuklarının Her Öğünde Mutlaka Tüketmeleri Gereken besin grupları

Et, yumurta, balık, tavuk, peynir, kuru baklagiller gibi proteinden zengin bir besinin bulunması. En az bir çeşit nişastadan zengin bir besinin bulunması. En az bir çeşit pişmiş yada çiğ sebze bulunması. En az 1 bardak süt -yoğurt grubu bir besinin bulunması. Yemekten sonra bir meyvenin verilmesi gerekmektedir dedi.