Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezleri tarafından 6-10 yaş arası ilkokul öğrencilerine yönelik 'Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı flor jel uygulaması ve diş fırçalama eğitimi' verdi. Sakarya İlkokulu'nda verilen eğitimde tüm öğrenciler dişlerin nasıl fırçalanacağını öğrendi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yüksek oranda görülen ağız ve diş hastalıklarını oluşmadan önleyebilmek için ilkokullarda eğitim verilmeye başlandı. İlk uygulama ise Sakarya İlkokulu'nda yapıldı. Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Arık, Çocuklarda görülen ağız ve diş hastalıkları; özellikle de diş çürükleri okul başarısını ve çocuğun kendine olan güvenini olumsuz yönde etkileyen sosyal bir yönü de bulunmaktadır. Flor uzun yıllardır koruyucu diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Sistemik yolla alınan florun diş üzerine etkisi çok az iken, yerel flor uygulamasının diş üzerindeki olumlu etkisi maksimum düzeyde olmaktadır. Flor, dişte mine oluşumunu ve sağlamlığını artırmakta, dişler de yapısal olarak çürük oluşumunu engellemekte ve ağızda bakterilerin oluşturduğu zararlı asitlerin etkisini azaltmaktadır. Flor jel uygulamasındaki amaçlarımız; dişleri yapısal olarak kuvvetlendirmek, dişlerin çürüğe karşı direnç kazanmasını sağlamak, çocuklarda diş fırçalama alışkanlığını ve bilincini kazandırmak, öğrenci, öğretmen ve veliyle devam eden toplumsal farkındalığı artırmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi ve ilçe toplum sağlığı merkezleri tarafından 2 yıldır devam eden 'koruyucu ağız ve diş sağlığı flor jel uygulaması ve diş fırçalama eğitimi' 2014-2015 eğitim öğretim yılında da Bolu ilindeki tüm ilkokullarda 1, 2, 3 ve 4. öğrencilerinde uygulanacak” dedi.

Bu uygulama kapsamında 2013-2014 yılında Bolu merkez ilçedeki ilkokullarının 2.ve 3. Sınıflarında yaklaşık 4 bin 700 öğrenciye 4 defa uygulama, ilçelerde 2.sınıflarında yaklaşık bin 670 öğrenciye 3 defa uygulama yapılarak toplamda 22 bin 421 uygulama yapıldı ve bu sayıda diş fırçası öğrencilere hediye edildi.

2014-2015 eğitim öğretim yılında bu uygulamanın ekim, ocak ve mayıs aylarında 3 defa yapılması planlanıyor. Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezinde görevli diş hekimleri koordinatörlüğünde eğitimli sağlık personelinden oluşan ekiplerin yardımıyla tüm ilkokullarda flor jel uygulaması yapılacak. Her uygulama sırasında çocuklara diş fırçalama eğitimi verilecek ve yeni bir diş fırçası hediye edilecek.