Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bir açıklama yayımlayarak '12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü' hakkında bilgiler verdi.
Müdürlük açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Tüm dünyada ülkelerin hızlı bir şekilde kentleşme sürecini yaşaması bir takım sosyal sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların içinde önemsenmesi gereken ve tüm insanlığın geleceğini yakından ilgilendiren Çocuk İşçiliği” sorunu çözülmesi gereken bir sorun olarak göze çarpmaktadır.
Dünyada ve ülkemizde çocuk işçiliğinin nedenleri: çocuk emeği arzını etkileyen faktörler (yoksulluk, işsizlik, hızlı ve çarpık kentleşme, nüfus, eğitim düzeyi ve gelenekler ), ikincisi ise çocuk emeği talebini etkileyen faktörlerdir( işverenler açısından çocuk emeğinin ucuz işgücü maliyeti olması).
Her ne sebeple olursa olsun çalışma yaşamı çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal, toplumsal ve ahlaki açıdan olumsuz etkiler bırakmaktadır. Çocukların olumsuz koşullar altında çalışması fiziksel gelişimlerine verdiği zarar yanında onların psiko-sosyal gelişimlerine de zarar verir. Öz saygı yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de büyük önem taşır. Çocuk işçiliği, gerek çocukların günlük refahları üzerinde yarattığı olumsuz etkiler gerekse de ulusal kalkınma açısından taşıdığı ciddi sakıncalar dolayısıyla, sosyal boyut kapsamında yer alan sorunlar içinde öncelikli olanı teşkil etmekte ve emek piyasalarında yer alan çocukların bir an önce eğitim alanına yönlendirilmesi, ailelerin bu konularda desteklenmesi, kentleşmenin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve yoksullukla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerekmektedir.
En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamlarda yaşayabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleri için atacağımız adımların ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu bilinç ve kararlılıkla çocuk işçiliğine son verilmesi, toplumumuz için yararlı başarılı ve sağlıklı bireyler yetiştirmek hepimizin temennisidir.