Orman Genel Müdürlüğümüz ile Japon Kırsal Kalkınma Ajansı (JICA) arasında 4 Ekim 2013 tarihinde Türkiye'de örnek bir proje olan ‘küçük ve orta ölçekli kuruluşlar için çığ bölgelerinde çığ düşmesini önleyici çit teknolojisi projesi' konulu bir protokol imzalandı.

Bu protokol ile hayata geçirilecek olan çığ önleme projesinin uygulanacağı yer olarak Bolu Orman İşletme Müdürlüğü Ayıkaya Orman İşletme Şefliği 79 nolu bölme OT-T1 bölmeciği seçildi. Yapılacak proje ile burada meydana gelen çığ oluşumunu önleyerek Bolu İl Merkezi İle Yedigöller Milli Parkının yolunun ulaşıma kapanmasının önlenmesi amaçlandı.

Çığ oluşumunun olduğu bölgenin rakımı yaklaşık 1.730 metre olup projenin uygulama inşası Japon Protec Engineering Firması tarafından gerçekleştirildi. Projenin yapım aşamasına geçmeden önce ilgili firma çalışanları tarafından uygulama sahası farklı zamanlarda sahaya gidilerek gerekli ön etüt tespitleri yapıldı. Aynı zamanda kamera sistemi desteği oluşturularak 2 kış boyu saha takip edilerek uygulanacak teknik yöntemlerin kararlaştırılması için gerekli veri toplama işlemi yapıldı. Edinilen bilgiler doğrultusunda Nisan 2015 te uygulamaya geçilerek Haziran 2015 te uygulama çalışması bitirildi.

16.09.2015 Tarihinde Bolu Orman Bölge Müdürlüğünde OGM, ÇEM, AFAD, çeşitli Üniversiteler, Artvin, Trabzon, İzmir ve Bolu Orman Bölge Müdürlüklerin temsilcilerinin katılımı ile İlgili firma çalışanları tarafından Çığ önleme projesinin tanıtımı için bir araya gelindi. Bolu Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin tarafından yapılan açılış konuşmasının ardından projenin yapım aşaması ve uygulanan teknikler ilgili firma mühendisleri tarafından anlatıldı. Katılımcılar daha sonra sahaya götürülerek yerinde tanıtım ve inceleme fırsatı oluşturuldu. Katılımcılara projenin tanıtımı ile program tamamlanmış oldu. Haber Merkezi