Bolu Ovası Sulama Birliği Kasım Ayı Meclis toplantısı Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda, faaliyetler ve yaşanılan sorunlar ele alındı. Ayrıca Bolu Ovası Sulama Birliği'nin bütçesi oy birliğine sunuldu. Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Yüzer, çeşitli dernek yöneticileri ve çiftçiler katıldı.

Bolu Ovası Sulama Birliği Kasım Ayı Meclis toplantısı, birliğin faaliyetleri ve sorunlarının dile getirilmesiyle başladı. Birlik Başkanı Sabahattin Altunel, sulamanın kapalı sisteme dönüştürülmesi projesi ile ilgili olarak Şu anki mevcut sulama şebekemiz, 1968-70 yapımı. Biz çiftçilerimize hizmet vermek için zorlanarak bu işi götürmeye çalışıyoruz. Şu anda açık sistemde çatlaklar ve buharlaşmadan kaynaklanan yüzde 35'lere varan su kaybımız var. Bununla ilgili 2012 yılından bu tarafa kapalı sistem yapılsın diye bu işin üzerinde durmuştuk” diye konuştu. DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Mahmut Yüzer, yeni sisteme geçilmesiyle 58 bin 700 dekar civarında tarım arazisinin sulu tarıma kavuşturulmasının hedeflendiğini, bu modern uygulamayla mevcuttaki gelirin de en az 4-5 kat daha artacağının öngörüldüğünü kaydetti.

DSİ Ankara Bölge Müdürlüğü'nden bir Ziraat Mühendisi, projenin ödemelerle ilgili olan kısmı hakkında bilgi vererek şunları söyledi: DSİ ile Sulama Birliği arasında uygulama protokolü yapılması lazım. Bu protokolün de en önemli maddeleri, ödemeyle ilgili olan kısımları. 26.06.2014 tarihli Bakanlık oluruna göre yenilemeyle ilgili proje uygulama protokolünde bazı değişiklikler olmuş. Bu değişikliklerden sonra devralan kuruluşun, yani Sulama Birliği'nin bir takım yükümlülükleri var. Söz konusu işin inşasını, projenin keşif bedelinin yüzde 5'i DSİ Müdürlüğü veznesine Sulama Birliği tarafından nakit olarak yatırılması gerekiyor. Nakit olarak yatırıldıktan sonra DSİ Bölge Müdürlüğümüz bu işi yatırım programına teklif edecek. İşten vazgeçilmesi halinde para tekrar ödenmiyor. Yüzde 10'luk kısmı Sulama Birliği'nin karşılaması gerekiyor. Yüzde 5'lik bölümün yine DSİ Müdürlüğü'ne yatırılması gerekiyor. DSİ tarafından karşılanan yüzde 90'lık bölüm de daha sonradan 25 yılda eşit taksitler halinde yine DSİ'ye ödenmesi gerekiyor. Bölge Müdürlüğü'nden arkadaşlar, örnek bir ödeme planı yaptılar. Buna göre proje bedeli, 120 milyon TL olarak belirlendi. Bu işe başlanabilmesi için ödenmesi gereken yüzde 5'lik bedel, 6 milyon TL tutmakta. 6 milyon TL ödenmesi gerekiyor ki bu işe başlanabilsin.

İhale yapıldıktan sonra 1 milyon TL katkı payının 3 taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Kalan yüzde 90'ın da 25 yılda ödenmesi gerekiyor.”

Fiyat şartlarının açıklanmasının ardından bazı muhtar ve çiftçilerin soruları üzerine çiftçiler tarafından ilk etapta dekar başına 100 TL ödeme yapılması gerektiği ifade edildi. Rakamları çok yüksek bulduklarını ifade eden çiftçiler, 500 TL su parasını vermekte zorlanıyoruz. Bu paraları nasıl karşılarız? Bu koşullarda Bolu'da 25 yıl sonra zaten çiftçilik kalmaz” diyerek tepki gösterdiler. Bir ay önce Bolu Vali Yardımcılığı görevine başlayan Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy da Bolu'da göreve başladığımda Vali Bey, ‘Bolu Ovası Sulama Birliği'nin bir projesi var' dedi. Toplantı yaptık yetkililerle. Bolu için çok faydalı bir proje; ama bu proje Bolu çiftçisinin gücünü aşar diye düşünüyorum. Ancak işin ucundan başlanılmış. Köylerimizde bunu değerlendirin. Ülke şartları içinde kolay değil. Siyasilere baskı yapmak gerekiyor belki, bunu birlikte çözmeye çalışalım” ifadelerini kullandı.

Bolu Köy ve Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan ise toplantıda söz alarak Bu proje kapsamında sulanmayan arazilere su götüreceksek bunun 2015 yatırım programına alınması lazım. Şu an Bolu Belediyesi tarafından da kapalı sisteme alınması için bir çalışma var. Bolu Belediyesinin de elini taşın altına sokması lazım ki yapar diye düşünüyorum. O zaman bu yük hafifler” dedi.

Bolu Ovası Sulama Birliği Başkanı Sabahattin Altunel, toplantıyı kapatırken Kapalı sistem için bugün bir sonuca varamadık. Gerekli birimlerle muhtarlar dernekleri başkanlarımızla ziraat odaları başkanlarımızla tekrar değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.