Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni Yargı Paketi'nde özellikle cinsel suçlar ve uyuşturucu elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişiye verilen cezalarda attırama gidildi. Özellikle işlenen cinsel suçların cezalarının arttırılmasının bir çözüm olmayacağını söyleyen Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, Tabi ki cezanın ağırlığı caydırıcılıkta bir etken. Bu suçlara tevessül edenlerin eğitimleri, sosyo-ekonomik durumları düzelmediği sürece cezaları arttırarak, ağırlaştırarak bir çözüm bulmak mümkün değil” dedi.
Yeni Yargı Paketi TBMM'den geçerek yasalaştı. Pakette özellikle dikkat çeken iki şey olduğunu söyleyen Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, cinsel ve uyuşturucuya yönelik suçlara verilen cezalarda artırıma gidildiğinin görüldüğünü belirtti.
CEZALAR ARTIRILDI
Atalay, Yeni yasalaşan yargı paketinde dikkat çeken iki suç konusunda yapılan düzenleme var. Bunlardan biri cinsel suçlar. Özellikle küçüklere karşı işlenen cinsel suçlarda ciddi ağırlaştırma getirilmiş. Küçüklere karşı işlenen cinsel suçlarda verilen cezaların sınırları genişletiliyor, arttırılıyor. Irza geçme, cinsel taciz gibi suçlara verilen cezaların sınırı yükseltiliyor. Bunun ötesinde uyuşturucu ile ilgili ciddi düzenlemeler var. Kenevir ekimi özellikle uyuşturucunun hammaddesi olarak biliniyor. Kenevir ekiminde de verilen cezalar 4 yıldan 12 yıla çıkarıldı. Bazıları ‘Ben uyuşturucu kullandım ama ticaretini yapmıyorum' gibi savunmalar yapıyor. Kendisi için de kenevir yetiştiren kişi için de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yani yargı paketine ilk bakıldığında cinsel suçlar ve uyuşturucu suçlarına verilen cezalarda artış olduğu görülüyor” dedi.
“CAYDIRICILIĞA ETKEN AMA ÇÖZÜM DEĞİL”
Artırılan cezaların suçların önüne geçilmesinde çözüm olmayacağını belirten Atalay, Bunlar özellikle çocuklara karşı işlenen bu suçlarda çözüm olacak mı? Tabi ki cezanın ağırlığı caydırıcılıkta bir etken. Salt olarak bu suçların önlenmesi mümkün değil. Bu suçlara tevessül edenlerin eğitimleri, sosyo-ekonomik durumları düzelmediği sürece cezaları arttırarak, ağırlaştırarak bir çözüm bulmak mümkün değil” diye konuştu.
BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ KURULACAK
Yasanın ayrıca Bölge İdare Mahkemeleri'nin oluşumunu da yeniden düzenlediğini belirten Atalay, Türkiye'de devlet aleyhine açılan davaların bir çoğu İdarî Mahkeme'de görülüyordu. Bolu da bağlı olduğu Sakarya'ya tabi. Sakarya'da hem İdarî mahkeme, hem Bölge İdare Mahkemesi vardı. Bölge mahkemelerinin oluşumunu yeniden düzenliyor. Bölge İdare Mahkemelerinde biri idari biri vergi olmak üzere ikiye ayırıyor. En az iki daire olacak diyor. Sakarya'da şuana kadar bir tane Bölge İdare Mahkemesi vardı. Bu hem vergiye hem idareye bakıyordu. Bu ikiye ayrıldı. Hangi yerlerde Bölge İdare Mahkemeleri kurulacağı ve bunların faaliyetleri neler olacak? Bunları belirlemiş yeni yargı paketi” dedi.
Atalay, Yeni Yargı Paketi'nde HSYK yapısıyla da ilgili önemli değişiklikler olduğunu kaydederek HSYK oluşumunda yeni düzenlemeler var. Ayrıca Yargıtay'a seçilen üyelerin atanmalarında kıdem şartlarını arttırıyor. Yargıtay üyelerinin HSYK gibi üst kuruluşlara seçilmesi sürelerini uzun tutuyor, 10 yıllık gibi bir süre getiriyor. Savcıların da atanmasında en az beş yıllık süre öngörülüyor” diye konuştu.