Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın başlattığı, MARKA'nın desteklediği ‘Bolu İli Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi' kapsamında Çepni Köyü'nde bulunan örnek ceviz bahçesine aşılı ceviz fidanları dikildi. Yaklaşık beş dekarlık alana beşi yerli beşi yabancı çeşit olmak üzere toplam 200 adet aşılı ceviz fidanı dikilirken, ceviz sevdalılarının ilgisi de oldukça yoğun oldu.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından yürütülen, 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde, İl Özel İdaresi tarafından uygulamaya geçirilen ‘Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi'nde örnek bahçeye ceviz fidanları dikildi. Bunun için Çepni Köyü'nde bir organizasyon düzenlendi. Ceviz sevdalılarının büyük ilgi gösterdiği organizasyonda 5 dekarlık alana 5 yerli 5 yabancı çeşit olmak üzere toplam 200 adet aşılı ceviz fidanı dikildi.

Organizasyona Vali Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, daire müdürleri ve ceviz üreticileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan İl Özel İdaresi'nde geçici görevli bulunan Ziraat Mühendisi ve Proje Koordinatörü Abdülkadir Öztürk, proje ve dikilecek cevizler hakkında bilgi verdi. Projenin başlangıcından bugüne kadar yapılan çalışmalara da değinen Öztürk, katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'da yaptığı konuşmada, Bu proje, Valimiz Ahmet Zahteroğulları'nın başlattığı ve kurumlarımızın da destek verdiği ve dahil olduğu bir proje. İlk defa kurumları ortak bir iş yaparken görüyorum. Projedekilerin emeğini ve bu birlikteliği görünce gerçekten mutlu oldum. Başta Sayın Valimiz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah hayırlı, uğurlu olur” diye konuştu.

Vali Ahmet Zahteroğulları'da, konuşmasında Hatalar yapabiliriz, yanlışlarımız olabilir ama doğruyu bulana kadar vazgeçmeyeceğiz” diyerek projenin Bolu için öneminden bahsetti. Vali Zahteroğulları şöyle konuştu; Ne yaparsak bir kere realist olmalıyız. Ben hayatımda adet yerini bulsun diye iş yapmamaya gayret ettim. Sadece şekil olsun diye, reklam olsun diye çalışma yapmak olmaz, bize de yazık, devletin emeğine de yazık, vatandaşın emeğine de yazık. Yaptığımız iş, gerçekçi olmalı, akılcı olmalı. Bolu gibi bir şehirde koyduğumuz bir vizyon var. Bolu'nun toprağı çok geniş değil. Ama kıymetli bir konumu var. Arazisi kıymetli, suyu kıymetli ve yaptıklarımız da sıradan olmamalı. İlimizin toprağı değerli, burada ziraat yapılacaksa katma değeri en yüksek ürünler üretilmeli. Hizmetler sektörü gelişecekse en kaliteli hizmeti üretmeli. Bu şehir en kaliteli insanların şehri, ürettiği her üründe kaliteli olmalı. Her gittiğim yerde böyle şeyler yaptım. Bolu'ya ilk geldiğimde de ne yapabiliriz konusunda arkadaşlarımızla konuştuk. Ceviz olsun dedik. Çünkü ceviz çok kıymetli. Şu anda kabuklu ceviz 20 TL civarlarında ve daha da yukarıya gidiyor, ceviz içi ise 65 TL'ye kadar gidiyor. Senede ülkemiz 40 bin ton ceviz ithal ediyormuş. Ceviz her gün başında durulması gerekmeyen bir bitki. Bu bitki için coğrafyamıza uygun. Buraya ceviz, öbür bahçeye başka bir bitki düşündüğümüzde bunun birde pazarını oluşturmak zorunda kalırız. Kanatlı sektörü niye bu kadar gelişti ve iyi gidiyor? Çünkü çiftçinin pazarlama sorunu yok. Ceviz ne tarafından bakarsak bakalım ideal bir ürün olduğunu düşündük ve bunu rastgele değil bilimsel bir şekilde proje yaparak hayata dönüştürüyoruz. Hatalar yapabiliriz, yanlışlarımız olabilir ama doğruyu bulana kadar vazgeçmeyeceğiz. Bu örnek bahçenin oluşturulması da önemli. Önce biz yapacağız sonra vatandaşlarımıza göstereceğiz. . O nedenle burası çok önemli.

“BU SENE 50 BİN DEĞİL 60 BİN FİDAN DİKECEĞİZ”

Bu sene 50 bin fidan dikecektik, bunun üzerine Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz da bize 100 bin TL sözü verdi ve onunla birlikte bu yıl 60 bin adet ceviz fidanını Bolu'da toprak ile buluşturacağız. Her sene bu kadar fidan dikersek inşallah ilerde Türkiye'de ceviz deyince akla gelen şehir olacağız. Sanırım 5-6 yıl sonra da verimlerini almaya çalışacağız. Diğer taraftan tarımsal anlamda da bir ürüne ihtiyaç vardı. O da karpuz üretimi olacak. Türkiye'de birçok yerde üretiliyor. Daha önce de görev yaptığım bir yerde bunu başlatmıştım ve çok başarılı oldu. Verimi alınca oradaki çiftçimiz tarlalarının değerinde karpuz sattılar. Bahsettiğim yer Karaman'ın Kazım Karabekir ilçesi. Ben bu sene bir grup arkadaşımızı böyle yerlere getireceğim. İklim olarak da burası ile orası uyuşuyor. Ben bu sene kendi bahçemde de karpuz denemesi yaptım. İki kök vardı ve bu iki kökte 12 karpuz oluştu. En küçüğü 10 Kg ağırlığında. Yani bu Bolu'da oluyor. Bununla ilgili gerekli incelemeler yapılınca bunu da faaliyete geçireceğiz. Bu da bitince ürün yelpazemize katma değeri yüksek bir ürün daha katmış olacağız. Emeklerimiz inşallah boşa gitmez, hayırlı olsun.”

Konuşmaların ardından projenin eğitimlerini üstlenen AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Zenginbal, ceviz dikiminde dikkat edilmesi gerekenleri katılımcılara uygulamalı olarak anlattı. İlk ceviz fidanını Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları dikerken protokol üyeleri ve ceviz sevdalıları ceviz fidanlarının dikimini birlikte gerçekleştirdi. Organizasyon sonunda katılımcılara ücretsiz ceviz fidanı dağıtıldı.