Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'nın direktifleri ile başlayan ve şu ana kadar Bolu'da 30 bin fidan dikilen ‘Ceviz Projesi' ile ilgili Bolu Belediyesiyle de işbirliği protokolü imzalandı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Bolu Belediyesi arasında ‘Ceviz Projesi' kapsamında bir işbirliği protokolü imzalandı. Valilik Abant Toplantı Salonunda yapılan imza törenine Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Vali Yardımcıları Ömer Eru ve Ayhan Kartlı, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş ile basın mensupları katıldı.

Protokol imza töreninin açılışını yapan Vali Zahteroğulları, başlatılan ceviz projesine Bolu Belediyesi'nin de katkı vereceği nedeni ile mutlu olduklarını ifade ederek, yapılacak iş birliğinin hayırlı olması temennisinde bulundu.

İmzalanan protokolün içeriği ile ilgili bilgiler veren Vali Yardımcısı Ayhan Kartlı, bu protokol ile Bolu Belediyesi'nin Ceviz Projesine yaklaşık 100 bin TL destek vereceğini ve bununla 10 bin fidan almayı planladıklarını ifade etti.

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise Bolu'da şu anda dikili ceviz ağacı sayısının 30 bin olduğunu belirterek, Sayın Valimizin teşvikleri ile bu sene dikeceğimiz ceviz miktarı 60 bin. Yani Bolumuzun bu yıla kadar mevcut cevizinin iki katını bu yıl dikeceğiz. Bu Sayın Valimizin özel gayretleri ile olan çalışma. Bizde bu gayrete destek vermek için çalışma içindeyiz. Bu çalışma önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Bir diğer aldığım bilgiye göre ise Türkiye'de 40 bin ton ceviz ithal ediyoruz. İşte böyle bir ayıbın önüne de Bolu geçmeye çalışıyor” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ise protokol imzalandı.

Protokolde yer alan ifadeler ise şu şekilde:

Projeyi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yürütecek, Bolu Belediye Başkanlığı maddi yönden destekleyecektir. 10.000 adet ceviz fidanı ve 200 Adet ceviz yetiştiriciliği kitabı ile 200 adet kestane fidanı projesi Bolu İl ve İlçelerindeki Çiftçi Bahçelerine uygulanacak. Teknik takip hizmetleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı teknik elemanlar tarafından yapılacaktır.

Proje kapsamında Bolu İl ve İlçe çiftçilerine dağıtılmak üzere alınacak olan 10.000 adet tüplü-topraklı ceviz fidanının toplam bedeli olan 140.000TL'nin %64 bedeli olan 90.000 TL Bolu Belediye Başkanlığı tarafından, kalan %36 lık bedel olan 50.000TL ise fidanları alacak olan çiftçiler tarafından karşılanacaktır. Fidanların alındığı yerden ilimize kadar olacak Nakliye bedeli olan 9.000 TL ve Ceviz yetiştiriciliği kitabı bedeli olan 1000 TL 'nin Finansmanı Bolu Belediye Başkanlığı tarafından karşılanacaktır.

Bir adet ceviz fidanının bedeli olan 14TL'nin 9TL'si Bolu Belediye Başkanlığı tarafından, kalan 5TL'si ise çiftçi tarafından karşılanacaktır. Yöreye uygun 8000 adet Chandler ,1000 adet Femor çeşidi ceviz fidanı ve her iki çeşidinde dölleyicisi olan 1000 adet Femette çeşidi ceviz fidanı alınacaktır.