Yuva Köyü sınırları içerisinde inşaat çalışmalarına başlanılan Gübre fabrikasıyla Sakarya 1. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı. Yuva KöyüMuhtarlığı adına dava sürecini takip eden Av. Necdet Sertel ve Av. Emre Acar tarafından yapılan başvuruyu görüşen Sakarya 1. İdare Mahkemesi, mahkeme süreci tamamlanana kadar doğa da yapılacak tahribatın telafisi olmayacağı için Yürütmeyi durdurma kararı alındı.

Kümes atıklarının enerjiye dönüştürülmesi amacıyla Çaydurt Yuva Köyü sınırları içerisine yapımına başlanılan ZGC BES Enerji A.Ş. adına Biyokütle Enerji Santrali çalışmaları mahkeme kararıyla durduruldu.

Bölgeye yapılmak istenen enerji santraline köylerine çok yakın olduğu için Yuva Köyü sakinlerinden tepki gelmiş, ancak gerekli tüm yasal şartların yerine getirildiği iddia edilerek, inşaat alanında ağaç kesimi yapılmıştı. Yapılan ağaç kesiminin üzerine sivil toplum örgütleri ve köylüler ayaklanmış, enerji santralinin bu bölgeye yapılmaması gerektiğini gerekçeleriyle kamuoyuna duyurmuşlardı.

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLADI

Köylüler tarafından gösterilen tüm tepkilere rağmen enerji santralinin yapılabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından firmaya 2028 yılına kadar işletme izin verilince Yuva Köyü Muhtarlığı Avukatları Necdet Sertel ve Emre Acar vasıtasıyla hukuki mücadeleye başladılar.

ORMAN BAKANLIĞININ ALDIĞI KARARIN İPTALİ İSTENDİ

Avukatlar Necdet Sertel ve Emre Acar Biyokütle Enerji Santrali yapımı maksadıyla 03.01.2028 tarihine kadar izin verilmesi amacıyla tesis edilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 16.07.2013 ve 205 sayılı kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için Sakarya 1. İdare Mahkemesi'ne dava açıldı.

GEREKÇELER MAHKEME SUNULDU

Av. Necdet Sertel ve Emre Acar tarafından yürütülen hukuki süreç de, büyokütle santralinin yapılacağı alanla ilgili çeşitli bilir kişi raporlar hazırlandı. Çevre Mühendisinden alınan raporda; Projenin kurulması planlanan alanın tamamının orman alanı üzerinde olduğu, projenin bir kısmının da ağaçlandırma sahasında bulunduğunun altı çizilirken, tesisin kurulacağı alana 100 metre mesafede Bolu Çimento Fabrikası&r