İl Millî Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu öğretmenlere Osmanlıca derslerinin verilmeye başlandığını söyledi. Halk Eğitim Merkezi'nde Osmanlıca öğrenen öğretmenler böylece Osmanlıcanın seçmeli ya da zorunlu olması halinde Osmanlıca öğretebilecek. Çavuşoğlu vatandaşların da bu dersleri alabileceğini belirtti.

19. Millî Eğitim Şûrası'nda Osmanlıca derslerinin gündeme getirilmesinin ardından bolu İl Millî Eğitim Müdürlüğü kolları sıvadı. Osmanlıcanın zorunlu ya da seçmeli ders haline getirilmesine karşın hazırlıksız yakalanmak istemeyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü 120 öğretmenini donanımlı hale getirmek için kurs açtı.

Halk Eğitim Merkezi'nde verilmeye başlayan Osmanlıca dersinin ilk defa ortaya çıkmadığını söyleyen Çavuşoğlu, hazırlıksız yakalanmak istemediklerini belirtti. Çavuşoğlu, Önümüzdeki dönem içerisinde Osmanlıca seçmeli yada zorunlu bir şekilde devreye girecek. Zaten bizim sosyal bilimler lisemizde Osmanlıca dersi var şuanda. Yani Osmanlıca dersi yoktu da ilk defa ortaya çıkmış bir şey değil. Zaten olan bir şey. Osmanlıca ile ilgili bizde hazırlıksız yakalanmayalım, yarın bir gün ders konulursa bu dersleri kim okutacak bu telaşa düşmeyelim diye bugünden önlemimizi aldık. İzzet Baysal Anadolu Lisemizde akşamları mesaiden sonra hizmet içi eğitim kursu olarak açtık. Yine daha önce değişik vakıfların açmış olduğu Osmanlıca kurslarında eğitim almış iki öğretmenimiz şu anda 120 tane milli eğitim müdürlüğümüze bağlı öğretmenimize Osmanlıca kursu veriyor hizmet içi eğitim olarak. Bu arkadaşlarımız hem kendilerini geliştirmiş olacaklar hem yarın Osmanlıca dersi diyelim ki seçmeli ders oldu ya da zorunlu ders oldu o zamanda resmi olarak da görev yapabilecek durumdalar. Ayrıca güncel olduğu için eğer vatandaşlarımız, halkımız Osmanlıca talebi olursa Bolu Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri halinde orada 20 kişilik gruplar oluştuğu zaman bu kurslara verecek öğretmenlerimiz var. Resmi kurslar düzenleyebiliriz. İnsanlarımız hem kendileri öğrenirler hem çocuklarına öğretirler. Bir lisan bir insan demek. Biz İngilizce, Fransızca, Rusça özellikle Çince son zamanlarda öğrenmek için gayret gösteriyoruz. Osmanlıcada, geçmişimizde tarihte ne olmuş ne bitmişten ziyade bilimsel olarak da kullanılmış bir dildir Osmanlıca. Ecdadımızın yazmış olduğu kitapları, o dönemin edebiyatını, bilimini, tarihini merak edenler öğrenmiş olacaklar. Kurslarda Osmanlıca okuma yazmayı öğreteceğiz biz. Yoksa bir kelime dil öğretme söz konusu olmayabilir. Bu kursun sonucunda bir belgesini alan arkadaşımız Osmanlıca okuryazar olacak. Birçok kelimeyi de bu arada öğrenmiş olacaklar. Farsçadan dilimize girmiş ya da şu anda unutulmuş bir çok kelimede yeniden gündeme gelecek. Bu bir zenginliktir. Biz de bu kültür zenginliğine katkı sağlamak için bolu milli eğitimi olarak öğretmenlerimiz için Osmanlıca kursları açtık” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi