Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmayacağı yönünde verdiği kararı değerlendiren Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Çavuşoğlu dershaneciliğin bittiğini söyledi. Çavuşoğlu AYM iptal etse bile yerine mevzuat yok, olan mevzuatta da dershane kavramı yok. Dolayısıyla dershanecilikle ilgili işin gerçeği MEB'in bir sorunu yok” diyerek velilerin MEB'den bir açıklama gelemden hiçbir dershaneyle görüşmemeleri gerektiğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasını öngören yasayı iptal etti. Özel okula dönüşümünü tamamlamak üzere olan binlerce dershane yoluna nasıl devam edeceğini belirlemek için AYM'nin gerekçeli kararını bekliyor. Bolu İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu kararı değerlendirdi ancak dershaneciliğin artık tamamen bittiğini söyledi. Çavuşoğlu Dershanelerin kapatılması ile ilgili kanun iptal edildi ancak o kanunun içinde dershane kelimesi geçmiyor. Yani dershaneler Milli Eğitim Mevzuatı içinde yer alan bir tanım değil. Dolayısıyla dershanelerle ilgili MEB'de böyle bir sorun yok. 1 Eylül'de son bulacaktı faaliyetleri. AYM'nin gerekçeli kararını bilmiyoruz. Ne niyetle kapandığını bilmiyoruz. Yeni bir düzenleme önermemişse öyle bir yaptırıcı gücü yoksa şuan AYM kararı ile iptal edilen maddelerden insanların zarar görmesi söz konusu değil” dedi.

Çavuşoğlu dershanelere yönelik devletin herhangi bir zarar ödemesinin mümkün olmayacağını belirtti ve dershanelerin bundan sonra nasıl bir süreç izleyeceklerini şöyle açıkladı: 9 yüz küsur dershane temel liseye dönüştü, 4 yüz küsuru da kapandı. Bir kısmı kurslara dönüştü, bir kısmı hala temel liseye dönüşüm sürecinde. Bunların hiçbirine zarar gelmeyecek. Temel lise olanlar devam edecek, kurslara dönen devam edecek. Ancak kapananlara bir şey diyemem çünkü tekrar o prosedürü izlemesi gerekiyor. Ama dershane diye bir kavram olmayacak. Kurs olmak, etüt merkezi, temel liseye dönüşmek istiyoruz derlerse Bakanlık kolaylık sağlayacaktır. Devletin zararı tazmin etme konusunda bizim mevzuatta dershane kelimesi yok zaten”

Velilere uyarıda bulunan Çavuşoğlu Bakanlıktan bir açıklama gelmeden hiçbir dershaneyle görüşülmemesi gerektiğini söyledi. Dershanecilik bitti. AYM iptal etse bile yerine mevzuat yok, olan mevzuatta da dershane kavramı yok. Dolayısıyla dershanecilikle ilgili işin gerçeği MEB'in bir sorunu yok. Kamuoyunda dershanelerin kapatılması iptal edilince dershaneler devam edecek ya da yeni dershaneler açılacak gibi bir imaj oluşabilir. Buradan uyarıyorum bu yanlış. Asla böyle bir şey olmayacak diye düşünüyoruz. Şu daracık zamanda insanlar dershanelere gidecekler, para yatıracaklar ama yarın MEB dershanelerin açılmasının mümkün olmadığını söylediği zaman insanların paraları yanabilir. Onun için ikaz ediyorum. Kesinlikle MEB'den bir açıklama gelemden hiçbir dershaneye gidip kayıt yaptırmasınlar, para ödemesinler. Hatta görüşmelerine bile gerek yok. Önce ortam durulsun ve Bakanlığın bir açıklaması gelsin”

Dershanelerin kapatılmasıyla doğacak olan açığın giderilmesi için Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından geliştirilen BİLBAP'ın devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu şöyle konuştu: Tüm mezunlar, devam eden son sınıflar, ara sınıflar, ortaokullar, TEOG'a girecek ara sınıflar için BİLBAP Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü Başarı Arttırma Projesi zaten destekleme kursları yönergesine göre hazırlandı. Bu kursların tanıtımları halkımıza sunuluyor. 6 lisemizde 1 Temmuz'dan itibaren bu kurslarımız devam ediyor. 25 kişilik sınıfların tamamı dolu devamsızlık yok. Kış kurslarımız 1 Eylül'den itibaren başlayacak mezunlar için. Halk Eğitim Merkezi'nde olacak. Hem gündüz hem gece açılacak okullarımız. Gündüz eğitim olan okullarımız Halk Eğitim kanalıyla gelen mezun öğrencilere açılacak” Haber Merkezi