Bolu'da değerlendirmeye tabi tutulan 86 okul müdüründen 57'sinin görev süresi uzatılmadı. Görev süresi uzatılmayan müdürlerin bağlı olduğu sendikaların bu durumda etkili olduğu söylentilerine karşı çıkan İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu, eğitime kalite getirecek müdürlerin puanlama sistemini ve üye oldukları sendikaları açıkladı. Çavuşoğlu, Şuanda Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen'in üyesi olan müdürlerin korunduğu iddia edilmekte idi. Halbuki iş tam tersi olmuş. Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen üyesi 22 okul müdürünün süresi uzatılmamış. Kamu-Sen'e bağlı Türk-Eğitim-Sen'den 19 müdürün görev süresi uzatılmamış. KESK'e bağlı Eğitim-Sen'den 3 müdürün görev süresi uzatılmamış. Sendikası olmayan 13 müdüründe görev süresi uzatılmamış” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, görevde 4 yılını dolduran okul müdürlerini yönetmelik gereği puanlamaya tabi tuttu. Bolu'da değerlendirmeye tabi tutulan 86 müdürden 57'sinin görev süresi uzatılmadı. İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu ile bu durumun ayrıntılarını, puanlama sistemini ve iddia edildiği gibi puanlamada sendikanın etkisinin olup olmadığını konuştuk.

Perşembe gününden beri il dışında Milli Eğitim Bakanlığının il müdürlerine yapmış olduğu seminerde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, pazartesi günü de Balıkesir Büyükşehir Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başladığını belirtti. Sonrasında Bakanlığın görevlendirmesi ile tekrar Bolu'ya Milli Eğitim Müdürü olarak gelen Çavuşoğlu, Müdürlerle ilgili başlayan süreç 14 Mart'ta çıkan Torba Yasa ile başladı. Öncelikle şunu belirtmem lazım ki o tarihle tüm milli eğitim müdürleri, müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, müdür yardımcıları gibi herkesin görevi bitti. Bir kısım insanlar bakanlıkta danışman oldular, bir çok müdür ve müdür yardımcısı eğitim uzmanı oldu. Okul müdürlerimizle ilgili süreçte böyle bağlandı. Mevcut okul müdürleri ile ilgili olarak EK-1 denilen bir değerlendirme formu dolduruldu. Bu değerlendirme formu 4 yılını doldurmuş okul müdürleri ile ilgili. 4 yılını doldurmamış müdürlerle ilgili bir değerlendirme yapılmadı. Onlar görevlerine devam ediyorlar” dedi.

Değerlendirme formunun nasıl doldurulduğu konusunda bilgi veren Çavuşoğlu, 4 yılını doldurmuş okul müdürlerimizle ilgili değerlendirme formunda öğrenci başkanı, veliler adına okul aile birliği başkanı ve yardımcısı ortak, öğretmenler adına öğretmenler kurulundan seçilmiş iki öğretmen, okulun en kıdemli öğretmeni ve en kıdemsiz öğretmeni olmak üzere 4 tane öğretmen, o okul müdürü hangi eğitim şubesine bağlı ise o eğitim şubesi şube müdürü, İnsan Kaynakları Şube Müdürü ve Bolu için söylüyorum Milli Eğitim Müdürü, 100 soruluk bir EK-1 formu doldurdular. Hiç kimse diğerinin doldurduğu formu kesinlikle göremedi. Şu anda da göremiyor. Bunlar Bakanlık bilgisayarlarında kayıtlı. İnteraktif olarak bu puanlamalar yapıldı. Sonrasında kendi verdiğimiz puanları da göremedik” dedi.

29 OKUL MÜDÜRÜNÜN GÖREV SÜRESİ UZATILDI

Puanlamanın mevcut müdürlerin görev süresini uzatıp uzatmamakla ilgili olduğunu belirten Çavuşoğlu, Kimse görevden alınmadı. Herkes görevinin başında. Yönetmelik maddesine göre yerine yenisi atanıncaya kadar okul müdürlerimiz zaten görevinin başında. Bolu'da 86 müdürümüz değerlendirmeye tabi tutuldu. Az önce belirttiğim kişilerin oylaması sonucunda da 75 puan alamayan 57 müdürümüzün görev süresi uzatılmadı. 29 Okul müdür de 75 ve üzeri puan aldıkları için görev süreleri uzatıldı” şeklinde konuştu.

“HİÇ KİMSENİN MÜDÜRLÜK ŞANSI BİTMİŞ DEĞİL”

Değerlendirmeden 75 puan alamayan müdürlerin başarısız olarak görülmesinin çok yanlış olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Görev süresi uzatılmayanlarla ilgili görevden alındı diyemeyiz. Böyle bir şey söz konusu değil. Yakında okul müdürünün değerlendirmeden 75 puan alamadığı okullar ilan edilecek. Bu ilan edilmiş okullara tekrar müdürlük yapmak isteyen şuan ki mevcut müdürler, yani görev süresi uzatılmamış 75 puan altı puan almış müdürlerimizin hepsinin başvurma şansı var. Yine boş müdür kadrolarına 8 yılını doldurmuş tüm öğretmenler, daha önce yöneticilik sınavlarını kazanmış öğretmenler, belli bir süre müdür yardımcılığı yapmış öğretmenler de başvurabilecek. Müdürlük görevinde iken 75 puan alamayan müdürler kendi okullarına tekrar başvuramayacak. Başka bir okul için müracaat edecek. Bu başvurular bir EK-2 formu üzerinden belgeleri ile birlikte tekrar değerlendirilecek. Her boş kadro için en az 3 kişi mülakata davet edilecek. Hiç kimsenin müdürlük şansı bitmiş değil. Süreç devam ediyor. Mülakatta da başarılı olamayan müdür adayları öğretmen olarak göreve devam edecek” şeklinde açıklamalarına devam etti.

“MÜLAKATA GİRENLER SIRALANACAK VE EN YÜKSEK PUANLARI ALANLAR MÜDÜR OLACAK”

Boş müdürlükler için başvuruları değerlendirecek olan Mülakat Komisyonu hakkında da bilgi veren Çavuşoğlu, Mülakat Komisyonunda ilçelerde çalışan Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, merkezde de İnsan Kaynakları Şube Müdürü ve Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olacak. Milli Eğitim Müdürü bu mülakatlara girmeyecek. Milli Eğitim Müdürünün yetkilendirdiği bir Müdür Yardımcısı Başkanlığında bu mülakatlar gerçekleştirilecek. Bu mülakatları yapacak kişilerin hepsi Bolu'ya yeni geldi. Bu kişilerin hepsinin de atanmış kişiler olmasına dikkat ettik. Bu komisyon bir araya gelecek ve soruları hazırlayacak. Her okul için mülakata 3 kişi girecek ve bunar puan sıralamasına göre dizilecek. Mülakatlar toplam yapılacak A ve B okulları için ayrı mülakat yapılmayacak. Mülakata girenler sıralanacak ve en yüksek puanları alanlar müdür olacak. Düşük puan alan müdürleri okullara vermeyeceğiz. Vekaleten görev yapacaklar. Hiçbir müdür yeterli puanı alamaz ise hiçbir okula müdür vermeyeceğiz tekrar mülakat yapacağız” ifadelerini kullandı.

Mülakat sonrası görev süresi uzatılmayan müdürlerden çoğunluğunun tekrar müdür olacağına inandığını belirten Çavuşoğlu, Bizim asıl hedefimiz şu ana kadar göremediğimiz, keşfedemediğimiz, kabiliyeti olan, bu işi yapabilecek okul müdürlerinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Müdürlere verilen puanlarla ilgili Ben sana şu puanı verdim, o sana bu puanı vermedi” şeklinde dolaşan dedikodular var. Kimin kaç puan verdiğini bir Allah, birde Milli Eğitim Bakanlığında ki bilgisayarlar biliyor. Bu kapsamda 16 bin müdür değerlendirildi. Bu müdürlerin 8 bin tanesinin görev süresi uzatıldı. 8 Bin tanesinin görev süresi uzatılmadı. Bu şartlarda herkesin şansı devam ediyor. Bu bilgileri herkeste biliyor. Biz tecrübeli insanların bu tecrübesinden yararlanmaya devam etmek isteriz. Milli Eğitim Müdürlüğü kimseyi devre dışı bırakmış, işlerini ellerinden almış değil. Gidin okullara şimdi hepsi görevinin başında” dedi.

Kamuoyuna yansıyan görev süresi uzatılmayan müdürlerin bağlı olduğu sendikaların bu durumda etkili olduğu söylentilerine de açıklık getiren Çavuşoğlu, Bu konu en çok spekülasyona neden olan konu. Belli bir sendikaya mensup okul müdürlerine çok puan veya yeterli puan verilmediği üzerine. Belli sendikaya mensup müdürlere avantaj sağlandığı. Bu müdürlerin görevinde durduğu, başarılı veya başarısız olduğuna bakılmadan belli sendikaların üyeleri mağdur edildi şeklinde açıklamalarda yapıldı. Beni de en çok rahatsız eden taraf burası. Burası Milli Eğitim Müdürlüğü. Burada ne siyaset olur ne ayrımcılık olur nede adaletten ayrılmak olur. Görev süresi uzatılmayan okul müdürlerimizin sendikalara göre dağılımını çıkarttım. Şuanda Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen'in üyesi olan müdürlerin korunduğu iddia edilmekte idi. Halbuki iş tam tersi olmuş. Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen Sendikasından 22 okul müdürünün süresi uzatılmamış. Kamu-Sen'e bağlı Türk-Eğitim-Sen'den 19 müdürün görev süresi uzatılmamış. KESK'e bağlı Eğitim-Sen'den 3 müdürün görev süresi uzatılmamış. Sendikası olmayan 13 müdüründe görev süresi uzatılmamış” ifadelerine yer verdi.

“ÖĞRETMENLERDE DEĞERLENDİRİLECEK”

Eğitim sisteminde yönetici kadrosunun puanlamaya tabi tutulmasının eğitim sistemine sağlayacağı faydaya da değinen Çavuşoğlu, En azından müdürlerin yerinin değişmesi bir hareketlilik sağlayacaktır. Tecrübeler okullar arası taşınacak. Sisteme burada yeni dinamikler kazandırabilirsek kaliteyi daha da arttırmış olacağız. Önemli olan yönetimde hem öğrencilere hem öğretmenlere hem velilere hem kendi amirlerine hem de çevreye karşı iyi bir iletişim sağlayabilmek. Bunun bir kısmını tutturup bir kısmını tutturamayanlar tutunamıyor . Müdürlerdeki bu değerlendirme öğretmenlere, kesinlikle gelmeli ve gelecekte. Öğretmenlerin de performanslarını tutuyoruz. Yeni gelecek olan müdürler eğer müdürlük görevine devam etmek istiyorlarsa öğretmeni kırıp dökmeden, öğretmeni çalışmaya teşvik edecek çünkü artık dershane yok” şeklinde konuştu.