Türk Diyanet Vakıf-Sen Bolu Şube Başkanı Selami ATAY, 1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arası Camiler Haftası, 2003 yılından itibaren de Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak isimlendirerek kutladığımız haftanın bu sene kurban bayramı münasebetiyle 13-19 Ekim tarihlerinde kutlanacaktır” açıklamasında bulundu.

Selami Atay açıklamasında şu ifadelere yer verdi; Camiler Allah'ın evi olarak nitelendirilen ibadet ve dini merasimlerin yapıldığı ve insanı ve sosyal hayatı etkileyen taşıdığı manası itibariyle de kutsanan çok önemli mekânlardır. Önemini de Kâbe'nin birer şubesi mesabesinde olmasından yani Allah'ın evi olmasından alırlar.

Camilerin asıl fonksiyonu mabet oluşudur. Camiler Allah'ın anıldığı, birlik ve beraberlik içerisinde Allah'a ibadet edildiği yerlerdir. Camiler insanları sadece bedenen birleştiren yerler değildir. Aynı şekilde ruhları birleştiren, maneviyatı sağlamlaştıran, birlik ve beraberliğe katkı sağlayan mekânlardır.

Camiler Allah'ın evleri, oraya gelenler ise ev sahibi olan Allah'ın (c.c.) misafirleridir. Nitekim insanlar için ilk kurulan Mabedin adı Beytullah (Allah'ın evi)'tır. Tevbe suresi 18. ayette Allah şöyle buyurmaktadır.“Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.”

Camiler Müslümanlık nişanıdır. Her nerde görülürse görülsün orda müslüman insanların yaşadığı hemen anlaşılır.

Camiler birer eğitim mekânlarıdır. Daha ilk dönemde başlayan bu eğitim ve öğretim günümüzde degerçekleştirilen vaazlarla, Cuma gününde okunan hutbeler ile toplum ve fert hayatını ilgilendiren konulara yer verilmektedir. Müminlere her türlü kötülüklerden uzak durmalarının yanında; her türlü iyilik ve güzellikler, insan sevgisi, vatan, bayrak, ezan, Kur'an sevgisi, ana-babaya saygı, büyüklere hürmet, küçüklere sevgi vaaz ve hutbelerde dile getirilmektedir.

Türk Milleti; İslamiyet'i kabulünden sonra Allah'a bağlılığını ve dinine saygısını göstermek için inşa ettiği mekânın bölümleri ve materyallerine inancını nakşetmiştir. İnşa edilen bu ihtişamlı mabetler sosyal ve kültürel hayatımızda önemli abideler olarak yer almaktadır. Bu eserlerde ibadetin dışında eğitim, sağlık, kültür, hayri ve sosyal hizmetlerin sunulduğu bölümlerin yer alması ile insana ve topluma hizmet hedeflenmiştir.

Camilerin toplum hayatındaki konumu ve etkisini hatırlatmak, milletimizin camilerile ilişkilerini içeren hizmetlere dair mesaj sunmak ve daha etkin bir din hizmeti için Din Görevlilerinin önemi, mesleki-sosyal problemleri ve çalışma şartlarının değerlendirildiği etkinliklerle Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlanmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığımız bu haftada Camilerde kütüphane oluşturulması, kitap dağıtımı, konferans ve paneller, organ ve kan bağışı kampanyaları, ödüllü şiir ve kompozisyon yarışmaları, radyo ve TV programları ve benzeri aktiviteleri gerçekleştirmektedir.

Bunlara ek olarak cami ve kurs yaptıran hayırsever vatandaşlara plaket verilmekte, personel arasında; Hafızlık, Kur'an'ı Kerim ve ezanı güzel okuma, hutbe ve şiir yazma gibi yarışmalar düzenlemekte, haftaya özel hutbe okunmakta, vaazlar verilmekte ve Kur'an-ı Kerim ve mevlit programları tertip edilmektedir.

Kutlanan bu haftada ismi bulunmasına rağmen Din görevlileri fail olmaları gerekirken meful olarak hep geri planda kalmış yaşadıkları sorunları ve mesleki sıkıntıları gündeme getirilmemiştir. Din görevlilerine bu haftalarda sadece görev ve sorumlulukları hatırlatılır. Sorunları ve yaşadıkları dikkate alınmayan Din Görevlileri yöneticiler tarafından sürece dâhil edilmeden kutlamalar yapılmaktadır. Okulların başlaması sebebiyle hutbelerde öğretmenlere kutlama yapılırken Din Görevlilerine okutturulan hutbelerde hatırlanmamasını en hafif tabirle manidar buluyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlarımızdan Ahmet Hamdi AKSEKİ yayınladığı genelgede: Hayrat hademesinin ne kadar ağır hayat ve maişet şartları altında Kutsi vazifesinde azim, feragat ve tevekkül ile sebat ettikleri herkesçe bilinen bir hakikattir. Bununla beraber hayrat hademesinin Allah katındaki ecirlerinin azim, mesailerinin meşkûr olduğunda hiç şüphe yoktur. Onlar, hayatlarını camilerimizin lahutî ve nuranî sinesine vakfeyleyen bahtiyar ve Mübeccel bir zümre teşkil etmektedir. Hiçbir zümre, Allah'ın ve Peygamberin medh-ü senasına onlar kadar mazhar olmamıştır.

Şeklinde Tebrik ve tebcil ederken bugün; Sunduğugözden ırak samimi hizmeti ile millet ve devlet arasında gönül köprüsü olan Dini hayatın yaşanmasında rehberlik eden, Günde 5 defa Allaha davet eden, Allah kelamı kuranıögreten, Allah ve peygamber buyruk ve tavsiyelerini vaaz eden,iyiliğe, güzelliğe, doğruyaçağıran, insanlarımızadoğumundanölümüne kadar yüksünmedenhizmet veren,toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasında mihmandarlığı ile sosyal hayata katkı sağlayan, Diyanet İşleri Başkanlığınınyüzünüağartankanaat önderi vefakârDin görevlilerimizinsahipsizliğiüzüntü verici ve kahredici boyuttadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı,sunduğu hizmetin en önemli unsuru olan Din Görevlilerinin toplumumuzun sosyal ve kültürel hayatına katkısını önemsemeli, emeği küçümsenmemeli ve hafife almamalıdır.DİB Kutlu doğum haftasında kutlama temaları olarak belirlediği MERHAMET,PAYLAŞIM,KARDEŞLİK,İNSANLIK ONURU VE SAMİMİYET duygularını öncelikle görevlilerine yansıtmalarını özlemle beklemekteyiz.

Değişen ve gelişen toplumsal hayatta Din hizmetlerini yürütenlerin misyonuve niteliklerini görevli arkadaşlarımıza aşağıdaki hususları hatırlatmayı bir görev sayarız.

1-DİNİ BİR BÜTÜN OLARAK ÇOK İYİ BİLMEK,

2-SAMİMİ GÜVENİLİR VE DÜRÜST OLMAK,

3-HEDEF KİTLENİN ÇOK İYİ BİLİNMESİ / TANINMASI VE ONLARA DEĞER VERİLMESİ,

4-HEDEF KİTLEYE DİNİ SEVDİRMEK KOLAYLAŞTIRMAK VE NEFRET ETTİRMEMEK,

5-İLMİ İLE AMİL OLMAK, (EYLEM VE SÖYLEMLERİN TUTARLI OLMASI)

6-HER SAHADA AHLAKİ AÇIDAN ÖRNEK (MODEL İNSAN) OLMAK,

7-MESLEKİ DONANIMA SAHİP OLMAK,

8-HIZLA DEĞİŞEN VE GELİŞEN TOPLUMSAL HAYATIN GERİSİNDE KALMAMAK,

9-ELEŞTİRİ VE SORGULANMAYA AÇIK OLMAK,

10-SOSYAL HAYATTA AKTİF VE HALKLA İÇ İÇE OLMAK,

11-İLMİ VE KÜLTÜREL AÇIDAN SEVİYELİ OLMAK,

12-METOT BİLMEK,

13-AFFEDİCİ, HOŞGÖRÜLÜ, KAYNAŞTIRICI, BİRLEŞTİRİCİ VE GÜLER YÜZLÜ OLMAK.

Diyanet çalışanlarının ilkeli, kararlı ve sorumlu sendikası olan Türk Diyanet Vakıf-Sen, Diyanet çalışanlarının ve Din görevlilerimizin yarınlara umutla, güvenle ve huzurla bakabileceği bir ortamın hazırlanmasına katkı sağlamaya devam edecektir.

Kutladığımız Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın, Diyanet çalışanlarımıza ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz, Yüce dinimiz İslam'a ve milletimize hizmetkârlıkyapıp Din Hizmeti sunup vefat etmiş hocalarımıza Yüce Allah'tan (cc) rahmetler niyaz ediyoruz. Bütün görevlilerimize başarılar diliyoruz, yıllarca görev yaparak emekliye ayrılmış görevlilerimiz ile şu anda binbir türlü sıkıntılara katlanarak görev yapan vefakâr görevlilerimize sevgi, saygı ve selamlarımızı sunuyoruz.”