Diyanet-Sen Bolu Şube Başkan Yardımcısı Gerede İlçe Başkanı Halil Yalçın, Camilerin İslam toplumlarının simgesi olduğunu söyledi.

Diyanet-Sen 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Bir beldenin İslam beldesi olduğunun en güzel katılı olduğunu söyleyen Yalçın, Toplayan bir araya getiren anlamına gelen camiler, inananların Yüce Rabbimiz huzurunda saf tuttukları, rükuya varıp secde ettikleri kutsal mekanlardır. Her inanca göre ibadetlerin yapıldığı yerlere farklı isimler verilmiştir. Müslümanlar tarafından Mabed teriminin karşılığı olarak Mescid ve Camii isimleri kullanılmıştır. İslam dininde dünyanın her tarafında Mabed olarak Camii'nin bir alternatifi de yoktur” dedi.

Yalçın, ülkemizin en ücra köşelerinde yükselen cami ve minareler; merhametin, kavuşmanın, acıyı paylaşmanın ve yardım duygularının anlam kazandığı kutsal mabedler olduğunu, aynı kardeşlik hisleriyle kılınan namazlar birlik ve beraberlik açısında son derece önemli olduğunu söyledi. Yalçın, camilerin, geçmişte olduğu gibi günümüzde de sosyalleştirci, bütünleştirici, eğitici ve öğretici fonksiyonlarını icra ettiğini belirterek, kadın-erkek, zengin-fakir, köylü-şehirli, memur-resmi, yaşlı-genç, herkesi bünyesinde topladığını ifade etti.

Cami inşa etmek ve inşa edilmiş camileri koruyup yaşatmak, Yüce Allah'a samimi kul olmanın bir tezahürü olduğunu söyleyen Yalçın şöyle devam etti: Kur'an-ı Kerim'de geçen, ‘Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahret gününe iman eden, namaz kılan, zekat veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder.' (Tevbe:9718)mealindeki ayet-i kerime ile, sevgili peygamberimiz (S.A.V) Kim dünyada Allah için bir mescid inşa ederse, Allah'da cennette ona bir köşk ihsan eder. Buhari Salat,65)ve bu gibi hadis-i şerifleri, inananların cami yapma ve yaşatma gayretlerine hız vermiştir.” Camilerin süsü cemaat olduğunun altını çizen Yalçın, Camileri memur etmek sadece maddi yönden olmayacağını, manevi yönden de memur etmek gerekir, oda camiye cemaat olmakla olabilir” dedi.

Allah-u Teala Cami imar edenleri övdüğünü ancak karşı olanları da kötülediğini anlatan Halil Yalçın şöyle konuştu: Bakara süresi 114. Ayeti kerimede:'Allahın mescitlerinde Allahın isminin anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan daha zalim kim olabilir… böyleleri oralara rezillik, Ahirette de büyük bir azap vardır.' Buyuruyor. Yeryüzünün en değerli mekanı Beytullahtır, Beytulalhın şubesi camilerdir diyen Yalçın,” Allah için yapılmış evdir. Yeryüzünün en değerli misafiri Cami cematidir. Çünkü onlarda Allahın misafirleridirler. Ve yeryüzünün en değerli görev dine hizmettir. Dine hizmet edersek Allah c.c bize yardım eder” diye konuştu.

Diyanet-Sen Bolu Şube Başkan Yardımcısı Gerede İlçe Başkanı Halil Yalçın, cami görevlilerin, mesleğin verdiği görevden öte mesleklerine duydukları aşkla ve şevkle çalıştıklarını belirterek, Ahlakı, ülkeye ve millete faydalı olacak gençleri yetiştiriyorlar. Kişinin, hem dünyasını hem de ahretini kurtarmak için gerekenleri öğretiyorlar ve yol gösteriyorlar. Bütün bunlarla insan toplumun manevi huzuru için çalışıp ülkenin geleceği için önemli bir yer teşkil ediyorlar. Din görevlilerimizin zamana tabi olmayan duruşları, mesaileri, her saat işbaşında olmaları herkes ailesi ile bayram da seyranda tatilde iken onların hizmet etmesini sadece takdir etmekle yetinmeyerek daha iyi şartlar altında yaşam standartlarını gelişen Türkiye'nin gerisinde bırakmadan yükseltmemiz gerekir” ifadelerine yer verdi. Yalçın, cami ve din görevlileri haftasını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını niyaz ederim diyerek sözlerini tamamladı.