Çalışmasına çalışıyorsunuz da…
Maalesef, genel ve yerel projelerde olduğu gibi, kronik bir AK Parti hastalığı olan ‘ben yaptım oldu' yanlışı büyük küçük demeden çoğu uygulamada kendini gösteriyor. Yapılanlar kötümü? Hayır değil.
Ülke genelinde devasa projeler, kanalar, köprüler, alt üst geçitler, yerel genelinde ise yaşam alanları, terminal, şehirleşme… derken halkın ortak kullanım alanlarında –Bolu için söylüyorum- devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı, yenileri de seçim vaadi olarak Menekşe Otelin dış cephesinde yerini aldı.
Halkın yaşam alanına yapılacak düzenlemeler, göstermelik de olsa halka sorulmazsa, Gezi olaylarında olduğu gibi, sonrası istismara açık olayların fitilini ateşlemesine, ardından durumu toparlamak için gereksiz efor safına, zaman kaybına ve sonuçta olayların kötü bir anı olarak tarihteki yerini almasına vesile oluyor.
Bolu'dan iki örnek verelim,
Anıt Park Kardelen Projesiyle hepimizin ortak alanına, Bolu'nun kalbi sayılacak yere kazma vuruldu, güvenlik panelleriyle çevrildi, bitme aşamasında doğru bir totem tabela asılarak ne yapılacağı anlatılmaya çalışıldı. En kötü müteahhit bile binadan önce, önünde arabalar çekili, kaldırımlarında insanlar yürür görseller hazırlatırken, belediyenin çizimleri, mühendisin inşaat kalfalarına verdiği cetvel ile çizilmiş mimar projesi gibiydi. Oysa birkaç ayrı proje çizdirilip, bizim için önemli bir günde, konser eşliğinde tanıtımı yapılarak, Bolu'da yaşayanların onayına sunulabilir. SMS oylaması yapılabilirdi, yapılmadı. Ortaya çıkan eser kötümü? Değil, fakat katılımcı belediyecilik anlayışına sığmıyor.
Geçen haftalarda yazdığımız, belediye tarafından devasa diye belirtilen ikinci örneğimiz ise Yeni Sanayi Sitesi projesi… Yine aynı ‘ben yaptım oldu' hatası, açıklama ihtiyacı duyulmadan halka dayatmalar, bittiğinde görürsün havaları. Tamam güzel bir şey olacak belli ama, bak CHP almış eline belgeleri, seçim üzeri belgeler ile konuşuyor. Çok mu zordu bilgisayardan müteahhitlerin yaptığı gibi, 3 boyutlu projeyi çıkartıp sanayinin girişine çıkışına asmak? İşte yeni sanayimiz böyle olacak sizler böyle modern dükkanlarda çalışacaksınız demek? Toplanan ciddi miktardaki rakamın ve projenin ne aşamada olduğunu periyodik zamanlarda basın yolu bildirmek?
Yapılacak iş yerlerine 1100 başvuru oldu, bu insanların güvenini kaybedersen aileleriyle birlikte 3 bin oy yapar, bir önceki seçimler 2 bin oy fark ile kazanıldığı düşünülürse, bence bu kadar hafife alma derim.
Belediye ise ‘bize güvenin' demekle yetiniyor, başkanım sana güveniyoruz da, içimizde burukluk kalıyor bilgin olsun.