ÇALIŞAN GAZETECİ
Merhabalar sevgili dostlar. Geçtiğimiz 10 Ocak günü Çalışan Gazeteciler Günü'ydü. 1961 Anayasası'nda Bayram” statüsünde olmasına rağmen, verilmiş hakların birçoğunun 12 Mart Muhtırası ile geri alınması sonucu sade bir güne dönüşen bu özel gün sizlere ne ifade ediyor bilmem ama, bende çok da olumlu düşünceler uyandırmadığı kesin. Hele ki şu günlerde…
Elbette benim gibi amatörce bu işle ilgilenmeye çalışan biri için bunu söylemek kolay; bekâra boşanmak ne derece kolaysa… Zira gazeteciliğe gönül vermiş, yağmur çamur demeden, adeta kelle koltukta çalışan arkadaşlarımız için bu durum benimkinden çok farklı. Haber peşinde koştururken trafik kazası atlatanlar, 38 derece ateşle önemli kişi”leri izlemek zorunda kalanlar… Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bütün bu koşuşturmaca içinde gazeteciyi en çok üzen durum ise sanırım yazdığı haberin bir şekilde sansür edilmesi olsa gerek. Bu ulusal basında da böyle yerel basında da… Gerekçeler farklı gibi görünse de temelde sansüre uğramanın gerekçesi hep aynı: Sadece gazetecilik” yapmayan patronlar ve çalışanlar!..
Düşünsenize; madencilikten enerji üretimine, tüpçülükten finans sektörüne değin uzanan geniş bir yelpazede yatırım yapmış insanların devletle iş yapmaması düşünülemeyeceği gibi, devletle küçük ya da büyük iş yapan bir patronun çalışan gazetecilerine sınırları geniş ve serbest bir çalışma ortamı sağlaması düşünülebilir mi? Yerel bağlamda düşünürsek; örneğin Belediye'ye ait bir işyerini hasbelkader işletmekte olan ve bu faaliyetini gazetecilikten kaynaklanan tanınırlığına borçlu olan bir gazetecinin, Belediye Başkanı'nın akla yatkın olmayan bir icraatını korkusuzca eleştirebilmesi mümkün müdür? Dolayısıyla çalışan gazeteci” kavramının içini boşaltmadan; ister medya patronu ister muhabir olsun bu sektörde var olan herkesin salt gazetecilikle uğraşması demokrasiyi sağlam temellere oturtacak, medya, tetikçilik yapmadan aslında olması gerektiği gibi dördüncü güç” statüsünü hakkıyla kazanıp koruyabilecektir. Zor bir dönemden geçmekte olduğunu düşündüğüm ülkemizin daha demokratik bir ortam haline gelmesi kanımca buna bağlı.
Bu konuyu vesile kılarak ben de yerel medyamızın tüm mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamak isterim.
Hepinize iyi haftalar diliyor, sevgi ve selamlar sunuyorum sevgili takipçiler.