Yaz aylarının korkulu rüyası mantar hastalığı, kış mevsiminde de ayakları tehdit ediyor. Ayaklarda artık kış mevsiminde de mantar görülme oranının arttığını söyleyen Özel Çağsu Hastanesi Cildiye Uzmanı Ayşegül Sema Gözübüyük, mantara karşı ayakların mutlaka kuru tutulması gerektiğini belirtiyor.
Özellikle yaz aylarında sıcaktan ve terli kalmasından dolayı sık görülen ayak mantarları, artık kışın da ayakların korkulu rüyası haline geldi. Kış aylarında da sık olarak ayaklarında mantar şikâyetleri ile kendilerine başvurulduğunu söyleyen Özel Çağsu Hastanesi Cildiye Uzmanı Ayşegül Sema Gözübüyük, ayak mantarlarına karşı ayağın kuru tutulması ve başkasının kişisel eşyalarının kullanılmamasının önemine dikkat çekiyor.
Gözübüyük Kış aylarında da çok artış gösteren ayak mantarı daha çok kışın meydana geliyor. Ayaklarında terleme olan kişilerde daha fazla oluyor. Kapalı ortamda kalmak, sürekli kapalı ayakkabı giyenlerde daha fazla görülüyor” diyor ve mantara neden olan etkenleri şöyle sıralıyor:
AYAKLARINIZI MUTLAKA KURULAYIN…
“Mantar nemli ortamı sever. Ayağın kapalı kalması, ayakların ıslak bırakılması, duştan sonra iyi kurulanmaması, havuz ve saunada uzun süre kalınması, buharlı ortam ve başkasının kişisel eşyasını kullanmak terliğini giymek, tırnak makasını kullanmak risk faktörleri arasında geliyor ve kendisinde olmayan mantar enfeksiyonunun bulaşmasına neden olur”
Mantardan korunmak için yapılması gerekenler ve uygulanan tedavi hakkında ise Gözübüyük şu bilgileri veriyor:
DENİZ VE KINA GEÇİCİ ÇÖZÜM
“Bunun için ne yapılmalı? Ayaklar kesinlikle kuru tutulmalı. Başkasının kişisel eşyalarını yanlışlıkla da olsa kullanmamalı, sık olarak su ile temas ediliyorsa kurulanmasına özen göstermeliyiz. Mantar teşhisinde ilk olarak kan tahlili yapılıyor. Çünkü verilen ilaçlar böbreklerden atılıyor ve bu yüzden böbreklerin normal olup olmadığına bakmamamız gerekiyor. Terleme varsa onu tedavi ediyoruz. Tedavide ağızdan alınan ilaç tedavisi, ayaklara sprey ve krem uygulaması yapılıyor. Mantardan korunmak için ayak ve ayakkabıların kurutulması gerekir. Soba kenarı, kalorifer kenarı ayakkabıların kurutulabilmesi için uygun ortamdır. Pudra kullanılmalı ayaklara. Anti mantar ürünleri, çorapları kullanılabilir. Bunlarla baş edilemiyorsa muhakkak bir doktora görünmekte fayda var. Denizde bazen mantarlar geçiyor, bu yüzden tuzlu su bir dereceye kadar önerilebilir. Ayrıca ayaklara kına yakma da bu yönde uygulanan bir yöntem, bunlar bir miktar azaltabilir mantarı. Fakat asıl tedavi ayaklar mutlaka kuru tutulmalıdır. Bu en doğru yöntem olacaktır. Aynı gün aynı ayakkabı giyilmemelidir”