3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından ‘Gelin Yılda Bir Kez Eşit Olalım' isimli bir konferans düzenlendi. Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Bolu Belediyesi Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde düzenlenen ‘Gelin Yılda Bir Kez Eşit Olalım' isimli konferansa Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Garnizon Komutan Yardımcısı Hüseyin Aziz Çetinkaya, İl Jandarma Komutanı Albay Türker Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mustafa Kızılkaya, daire müdürleri ve davetliler katıldı.

Konuşmalarla başlayan programda ilk olarak Köroğlu Engel-Siz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şeyda Ay söz alarak dernekleri ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kendisinin de bir engelli annesi olduğunu belirten Ay, son yıllarda yapılan destekleme ve yardımlarla hayatlarının çok kolaylaştığını dile getirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ise bu özel günde burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak hepimizin görevi. Diğer taraftan hepimiz birer engelli adayıyız. Engellilerimize her zaman sahip çıkmalı, onlar normal birer birey olarak kabul edip, koruyup kollamalıyız. Engelli istihdamı da bu yönden çok önemlidir. Çünkü çalışmak insana huzur verir mutlu eder. Onları toplumun bir ferdi olarak kabul edip, onları dışlamamak gerekir” dedi.

“Aslen bütün günler bizim olduğu kadar onların” diyerek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ise Bu dünya, bizim olduğu kadar engelli kardeşlerimizin de. Bu ülkede, bu şehirde bu mekanlarda hepimizin. Engelli olup olmamak, bizim seçimimiz değil. Yada bizim yaşamımız boyunca engelli olmayacağımıza ilişkin elimizde bir garanti de yok. Allah herkese bir yaşam nasip ediyor. Hayat, sunulmuş bir armağandır insanoğluna. Bu armağan Allah'ın verdiği beden gücüyle, akıl gücüyle, dünyadaki imkanlarla, bazen zenginlikle, bazen yoksulluka her insan yaşamda bir rol üstleniyor. Bu onların seçimi değil yada bizlerin seçimi değil. Ancak, bugünün bir anlamı var. Hiç olmazsa bu konuların bir kez daha konuşulduğu, toplumda duyarlılığın ve dikkatin çekildiği bir gün olması” dedi.

Son 10 yılda ülkemizde sosyal devlet adına çok önemli adımlar atıldığını dile getiren Vali Zahteroğulları, Engelliler ile ilgili çok önemli adımlar atıldı. Hem bir takım haklar tanındı hem anlayışı değiştirmeye yönelik çalışmalar yapıldı. Onların önündeki fiziki engelleri kaldırdığımız zaman her şey daha güzel olacak. Caddede bizim önümüze setler konulsa onların üstünden atlayacağız. Bu da onun gibi bir şey. Biz artık engelliden değil engelsiz yaşamdan, engelsiz kişiden, engellenmeyen, engelleri kaldırılmış kişilerden, bireylerden söz etmek durumundayız. Biz kamu görevlilerine düşen görev ve sorumluluklar var bu konuda. Elbette bunların gereğini yapmak durumundayız. Devlet bu konuda üzerine düşeni eksiksiz yapmaya çalışıyor. Bütçe itibari ile dünya devletlerinde engelli bireylere ne ayrılıyorsa bizde de bu oran hemen hemen aynı düzeyde. Mevzuat itibari ile eksik kalan bir mevzuat düzenlememiz kalmamıştır ve varsa da onlar zaman içerisinde tamamlanıyor. Dünyanın ileri ülkeleri ne yapmışsa onları yapmaya çalışıyoruz. Ne düzenleme yaparsak yapalım, dünyanın hangi ülkesindeki uygulamayı getirirsek getirelim bunu yapacak olanlar yine insanlardır. Erişilebilirlik ile ilgili yasal düzenlemeler yapıldı. Kimse kılı kıpırdamıyor. Bu sefer müeyyideler koyduk, komisyonlar oluşturduk yapmayanlara cezalar uygulayacağız dedik. En önemlisi toplumumuzun bu konuda duyarlı olması lazım. Engelliler sadece ailelerinin, sadece onları teslim ettiğimiz yerlerdeki görevlilerin değil, toplumun hepsinin, hepimizin onlara ilgi alaka borcumuz var, anlayış borcumu var. Allah belki de bizleri imtihan etmek için içimizden onları seçti. Dolayısı ile onlar toplumumuzun yükü değil baş tacıdır. Bu çocuklarımıza, bu bireylerimize birazcık daha tüm toplum olarak özen gösterelim. İşimiz inanın zor değil. Sağlıklı bireylerimizin hiç mi eksiklikleri olmuyor. Yani birazcık anlayış, birazcık şefkat bu işi çözer diye düşünüyorum. İş konusunda bu bireylerimize gerekli özeni gösterelim. Onların hayatta önemli olduklarını hissettirelim. Ailelerdeki yükü azaltalım, bu onlara nefes aldırmak demek. Onlara bir iş vermek toplumun bir parçası olduklarının gösterilmesi demek. Bu olunca onlardaki özgüven ve mutluluğu gözlerinin içine bakınca görebilirsiniz. Çok şey değil. Bunu hepimizin yapabilecek gücü ve imkanı var. Asıl engel zihinlerde. Biz zihinlerimizdeki zincir ve engeli kaldırdıktan sonra engellilerin yaşamını, ailelerinin yaşamını daha da kolaylaştıracağımızı düşünüyorum. Bu günün bu tür düşüncelere, öz eleştirilere ve sorgulamalara vesile olması, ailelerin yaşamlarını kolaylaştırması dileğiyle onların daha rahat ve kolay bir yaşam sürmelerini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ise bu özel günde burada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak hepimizin görevi. Diğer taraftan hepimiz birer engelli adayıyız. Engellilerimize her zaman sahip çıkmalı, onlar normal birer birey olarak kabul edip, koruyup kollamalıyız. Engelli istihdamı da bu yönden çok önemlidir. Çünkü çalışmak insana huzur verir mutlu eder. Onları toplumun bir ferdi olarak kabul edip, onları dışlamamak gerekir” dedi.

Konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli Ayşe Atılgan tarafından ‘Motivasyon Sensin' konulu bir seminer verildi. Programın devamında ise AİBÜ Mehter Takımı gösterisi katılımcılardan büyük alkış aldı. Program ‘Özel Eğitim Gereksinimi Olan Özel Çocuklarımızın Yaşamında Sporun Etkisi' konulu panel ile devam etti. Panelde konuşmacı olan Türkiye Özel Sporlar Federasyonu As Başkanı Hüsniye Çoban, engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yapılan düzenlemeler hakkında bilgiler verirken, AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Coşkun ise sporun önemi hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Düzenlenen program emeği geçenlere plaketlerin verilmesinin ardından sona erdi.

Haber Merkezi