Bolu'da Büro Memurları Sendikası, yapılacak olan toplu sözleşme öncesi memurların sesini duyurmak için basın açıklaması yaptı. Memurlar sesini Balıkesir'den Ankara'ya yapacakları bisikletli eylem ile duyuracaklar.

HABER: EMRAH ÖGET

Toplu İş Sözleşme görüşmeleri 3 Ağustosta başlıyor. Bu toplu sözleşme görüşmelerinde hem 2016 ve 2017 yıllarının zamları belirlenecek hem de kamu görevlilerine ve memur emeklilerine yeni haklar getirecek talepler masaya yatırılacak. Bu görüşmeler yaklaşık 2.5 Milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiriyor.

Büro Memur Sendikası Bolu İl Temsilcisi Niyazi Teke bu görüşmeler öncesi bir basın açıklaması yaparak şunları söyledi;

“BİSİKLETLİ EYLEMİMİZ İÇİN BU GÜNDE BOLU'DA TOPLANDIK”

“Bu gün burada, yıllardır hakları verilmeyen, mevcut haklan ellerinden alınan memurlarımızın toplu sözleşme öncesinde sesini duyurmak, uğradıkları haksızlıkları haykırmak, toplu sözleşmede memurlarımıza hak ettiği değerin verilmesi için Balıkesir'den Ankara'ya yapacağımız bisikletli eylemimiz için bu günde Bolu'da toplandık.”

“2 BUÇUK MİLYON MEMURUMUZUN GELECEĞİ BU TOPLU SÖZLEŞMEDE”

“Bilindiği üzere memurlarımızın hakları iki yılda bir yapılan toplu sözleşme ile belirlenmektedir. Bu yıl üçüncüsü yapılacak olan toplu sözleşme görüşmeleri, 3 Ağustos tarihinde başlayacak ve yaklaşık 2 buçuk milyon memurumuzun geleceği bu toplu sözleşmede karara bağlanacaktır. Toplu sözleşme sadece memurlarımızı değil, emeklilerimizi, memurlarımızın ailelerini, kısacası yaklaşık 20 milyon vatandaşımızı yakından ilgilendirmektedir.”

“UCUBE OLARAK NİTELENDİRDİĞİMİZ 666 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME”

“Hizmet kolumuzda toplam 57 kurum bulunuyor. Bunun için, hükümet tarafından, bürokrasi tarafından yapılan haksız uygulamalardan en fazla etkilenen Büro Bankacılık ve Sigortacılık hizmet Kolu'nda görev yapan memurlardır. Bu söylediğimize en güzel örnek, sivil toplum kuruluşu olan, memurlarımızın temsilcisi olan biz sendikalara sorulmadan 2012 yılında bir gecede çıkarılan ucube olarak nitelendirdiğimiz 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'dir. Memurlarımızın mali haklarım düzenleyen 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile hizmet kolumuzdaki memur kardeşlerimizin fazla mesai ücretleri, ek ödemeleri ve ikramiyeleri ellerinden alınmıştır. Kararname ile çalışanların maaşında 700 liraya varan düşüş meydana gelmiştir.”

“ŞU ANDA ANAYASAL BİR SUÇ İŞLENMEKTEDİR”

“Bu ucube kanun hükmünde kararname ile fazla mesai ücretleri kaldırıldı ancak memurlarımız hiçbir ücret almadan fazla mesai yapmaya devam etmektedir. Kamunun iş yükü fazla mesai yapmadan bitirilemez. Memurlarımız fazla mesaiye kalıyorsa ücreti de verilmelidir. Çünkü Anayasamızın 18'inci maddesine göre angarya yasaktır. Memurlarımızın alın terinin, emeğinin karşılığı mutlaka ödenmelidir. Aksi yöndeki uygulama apaçık anayasal bir suçtur ve şu anda anayasal bir suç işlenmektedir. Bunun için Memurlarımızın fazla mesai ücretlerini, ikramiyelerini, ek ödemelerini ellerinden alan bu ucube 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname iptal edilmelidir.”

“MEMURLARIMIZIN ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HELAL OLAN HAKKINI İSTİYORUZ”

“Son yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki yoksulluk sınırı 4 bin liranın üzerindedir. Yani 4 kişilik bir ailenin evine 4 bin lira girmiyorsa o aile yoksul demektir. Hizmet kolumuzdaki memurlarımız ortalama 2 bin 200 lira almaktadır. Yani, hizmet kolumuzdaki yaklaşık 300 bin memur kardeşimiz yoksulluk sınırının altında maaş almakta, aileleriyle birlikte adeta yoksulluğa itilmektedir. Malumunuzdur ki, ülke nüfusumuzun gençleşmesi için ülkemizi yönetenler, en az 3 çocuk yapılmasını istenmektedir. 3 çocuk istenmektedir ancak, memurlarımıza bırakın çocuklarına kendine bakabilecek ücret ve aile yardımı verilmemektedir. Verilen aile yardımı sadece ‘Veriyoruz' demek için sembolik bir rakamdır.

7 Haziran genel seçimlerinden önce yapılan sözleşme ile işçilere yüzde 11.3 zam yapıldı. Bu zam bizim için yeterli olmasa da bir referanstır. Seçim öncesinde yapılan zam, fazlasıyla seçim sonrasında da yapılabilir. Bizler memurlarımızın anasının ak sütü gibi helal olan hakkını istiyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için ter döken memurlarımızın sefaletten kurtulması için bizlerin seçtiği milletvekillerine, hakim ve savcılara olduğu gibi adam akıllı bir zam yapılmalı, aile yardımı arttırılmalıdır.”

“YAKLAŞIK 50 BİN SİVİL MEMURUMUZ BU YIL İLK DEFA TOPLU SÖZLEŞMEDE TEMSİL EDİLECEKLER”

“Yıllardır hakları verilmeyen, amirlerinin iki dudağı arasında sıkışıp kalan Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki yaklaşık 50 bin sivil memurumuz bu yıl ilk defa toplu sözleşmede temsil edilecekler. Büro Memur-Sen olarak bu kardeşlerimizin soranlarını toplu sözleşmeye taşıyacağız. Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sivil memurlarımızın yıllardır verilmeyen hakları var. Görev yapmaya geldiğinde asker gibi, polis gibi çalıştırılan sivil memurlar, haklan verilmeye geldiğinde adeta yok sayılmaktadır. Bu arkadaşlarımızın yıllardır görev tanımı dahi bulunmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerindeki devlet memurları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi ancak aynı kanunun 232. ve 233. maddeleri nedeniyle asker gibi çalıştırılmaktadır. İkinci bir emre kadar çalıştırılmaya devam eden sivil memurlara asli görevlerinin yanı sıra yeri geliyor çiçek diktiriliyor, yeri geliyor kamyondan malzeme indirttiriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde tam 11 yıldır görevde yükselme sınavı açılmamış. Memur arkadaşlarımızın yükselmesine izin verilmemiş. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki sivil memurlar devlet memurudur ve diğer kurumlardaki devlet memurlarımız gibi haklarına kavuşturulmalıdır.” 

“800 KİLOMETRELİK BİSİKLET SÜRÜŞ EYLEMİ”

“Büro Memur-Sen olarak; kamu görevlilerinin insanca yaşaması, güvenceli işi, güvenli geleceği için; Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi, kamu görevlilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi için Balıkesir'den kamu görevlileri adına Hükümet yetkililerine sesleniyor ve bütçeden hakkımızı istiyoruz. Bunun için mücadelemize aralıksız devam ediyoruz. 3 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme öncesinde Balıkesir'den başlatılan ve Ankara'da son bulacak olan 800 kilometrelik bisiklet sürüş eylemimiz bunun bir kanıtıdır. Bu eylem, unutulan, hakları ellerinden alınan memurlarımızın eylemidir, hak eylemidir, adalet eylemidir.”

BÜRO- MEMURSEN'İN TALEPLERİNDEN BAZILARI;

“Yüzdelik zam, Taban Aylığı, Refah Payı, Enflasyon farkı”

“Fazla mesai ücretleri, ek ödeme ve ikramiyelerin ödenmesi, 15 Ocak 2005'ten sonra göreve başlayan memurlarımıza ilave bir derece verilmesinin uygulamaya konulması, 4/B ve 4/C'li kardeşlerimizin kadroya geçirilmesi, memurlarımızın işe geliş ve gidişlerinde servis hizmetinin verilmesi, görevde yükselme sınavlarının düzenli olarak her yıl açılması, atamaların, kurum içerisinden yapılması,

yardımcı hizmetler sınıfındaki memurların genel idare hizmetleri veya teknik hizmetler sınıfına geçirilmesi, yemek, kreş ve lojman gibi sorunların çözülmesi, TSK'daki memurlar için 232 ve 233'üncü maddelerin kaldırılması, AYİM Kanunu'nun 20'inci maddesinin yeniden düzenlenmesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki memurların görev tanımlarının yapılması, yıpranma payı verilmesi, emeklilikte ücret kesintisinin yapılmaması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarına havacılık tazminatının ödenmesi, Milli Arşiv Kanunu'nun çıkarılması, şeflerin özel hizmet tazminatlarının arttırılarak ücretlerinde iyileştirme yapılması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığında 5 olan rotasyon bölge sayısının 3'e indirilmesi, İş ve Meslek Danışmanlarının maaş kaybının eksiksiz olarak giderilmesi” Basın açıklamasının ardından basın mensuplarıyla birlikte öğle yemeğine giden BÜRO-MEMURSENLİLER burada da basın mensuplarıyla birlikte sohbet ettikten sonra ayrıldılar.