19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Anıt Park Atatürk heykeli önüne çelenk koyma töreni ile başladı. Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

Haber: Emrah ÖGET

Saat 10.00'da başlayan çelenk koyma töreninde Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Rektör Hayri Coşkun, Belediye Başkan Vekili Emine Davarcıoğlu, parti İl temsilcileri, milletvekilleri, milletvekili adayları ve vatandaşlar katılırken Resmi tören, Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve bando takımı eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Yahya Şahan'ın konuşmasından sonra Atatürk Anıtı'nda sona eren törenle, kutlamalar Kent Meydanı'nda yapılan Halk Oyunları ve sergi açılışıyla devam etti.

“19 MAYIS, ÇARENİN ANCAK MİLLETTE BULUNDUĞUNU ANLAMANIN GÖSTERGESİDİR”

Günün anlam ve önemini anlatmak için kürsüye çıkan Bolu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Yahya Şahan, Bugün Mustafa Kemal'in Samsun'da meşalesini tutuşturduğu Kurtuluş savaşının başlangıcının 96'ncı yılı. 96 yıl önce Türk devletinin kurucusu ulu önder Atatürk'ün Anadolu topraklarına ayak bastığı gündür. Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'un 96'nci yıldönümüne ulaşmanın, mutluluk, coşku ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs, milletimizin kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalayıp atma kararlılığının ilk kıvılcımıdır. 19 Mayıs aynı zamanda millete olan inancın adıdır. 19 Mayıs çarenin ancak millette bulunduğunu anlamanın ve çareyi millette aramanın anlamlı göstergesidir” dedi

“VATAN VE BAYRAK SEVGİSİNİN, SAVAŞIN KAZANILMASINDA SAYISAL GÜÇTEN DAHA ÜSTÜN OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR”

Şahan, Büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlattığı özgürlük hareketi, tüm yurda yayılmış, milletimizin azim ve kararlılığıyla birleşerek giriştiği milli mücadele sonucunda zaferle taçlandırılmıştır. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, birlikte attıkları her adımda milletten güç ve destek almış Milli mücadelenin her safhasında en temel ve vazgeçilmez unsur, "Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi olmuştur. Atatürk zaferden sonra: "Gerçek ve zor savaş şimdi başlıyor. Silahıyla olduğu gibi kafasıyla da savaşmak zorunda olan ulusumuzun, birincisinde gösterdiği gücü, ikincisinde de göstereceğine hiç şüphem yoktur. Bu yeni savaş, aydınlığın karanlığa savaşıdır. Bu yeni savaş bilginin cehalete karşı savaşıdır. İnsanlarımızın aydınlanmasına yönelik değişimlerin savaşıdır." Türk Milleti, 19 Mayıs'tan başlayarak onurlu mücadelesiyle haklılığını ispatlamış, Vatan ve Bayrak sevgisinin, savaşın kazanılmasında sayısal güçten daha üstün olduğunu göstermiştir. Milletimizin kararlılığı ve Atatürk'ün eşsiz dehasının birleşmesiyle zaferle sonuçlandırılan Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet'in ilanının, yeni Türk Devleti'nin tarih sahnesinde güçlü biçimde yerini almasının yolunu da açmıştır” şeklinde konuştu.

GENÇLERE SESLENEN YAHYA ŞAHAN, SEVGİLİ GENÇLER…”

“Eğer bugün bağımsız bir ülkede, onurlu bir hayat sürdürebiliyorsak, temel hak ye özgürlüklerimizi demokratik bir ortamda kullanabiliyor, yönetime katılabiliyorsak, Kadını-Erkeği, Genci-Yaşlısıyla aydınlık yarınlara doğru emin adımlarla ilerleyebiliyorsak, bunu Atatürk'e ve kurduğu Cumhuriyet'e, Milletimizle bütünleşerek yürüttüğü savaşlara borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmamalıyız. Yüce Atatürk, "Ey yükselen yeni nesil, İstikbal sizindir" Cumhuriyet'i biz kurduk, onu yüceltecek ve devam ettirecek sizlersiniz" diyerek, büyük özverilerle kurulan Cumhuriyet'i çok güvendiği "Türk Gençliği" ne emanet etmiştir. Atatürk, Türk Gençliğinin en güç şartlar altında da başarılı olacağına yürekten inanmış, gençlerin, yenilikleri yakalayan çağdaş kuşaklar olarak yetiştirilmesine büyük özen göstermiştir.” İfadelerine yer verdi.

“AKLI VE BİLİMİ REHBER EDİNEN ÖRNEK VE ÖNCÜ OLMALISINIZ”

Son olarak Atatürk'ün gençler için söylediği sözleri paylaşan Şahan, Büyük Atatürk şu sözleriyle: "Türk gençliğine terk edip bıraktığımız vicdani emanet, yalnız ye daima galip olmaktır ve eminim daima galip olacaksınız" sözüyle gençliğe olan güvenini, "Benim ümidim gençliktedir" sözüyle gençlikten beklentilerini, " Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum" derken Türk gençliğine olan duygularını ifade etmiştir.

Güçlü bir Türkiye hedeflenmiştir. Bu hedefe varacak süreci Atatürk başlatmış, bizler sürdürüyor, sizler de sürdüreceksiniz. Bunun için kararlı olmalı, mutsuzluğa, umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmamalısınız. Yeniliklere ve değişimlere açık, aklı ve bilimi rehber edinen örnek ve öncü olmalısınız.

Bu duygu ve düşüncelerle büyük Atatürk'ün, mukaddes vatanımızın bölünmez bütünlüğü yolunda, kurtuluş mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün yıl dönümünde Türk Milletinin başarısının bir göstergesi olan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, bu günleri bize armağan eden başta ulu önder Atatürk olmak üzere Kurtuluş mücadelesi veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anar, bayramınızı candan kutlar. Hepinize saygılar sunarım” dedi.

Atatürk anıtındaki törenin ardından, törene katılanlar Kent Meydanı'nda gençlerin hazırladığı halk oyunları gösterisine davet edildi.

GENÇLERİN EMEKLERİ BOŞA GİTTİ

Atatürk Anıtı'ndaki resmi törenden sonra Kent Meydanında yapılan gençlerin hazırladığı halk oyunları gösterisine katılım çok azdı. Sandalyelerin yarısından çoğunun boş olması gözlerden kaçmadı. Gösteriyi neredeyse sadece protokol izlerken, gençlerin bu gösteri için aylar öncesinden hazırlandığı düşünülürse emekleri boşa gitti. Gençler halk oyunu gösterilerini sergilese de akıllara kendi kendilerine eylendiler sözünü getirdi.