Türkiye'nin geçirdiği önemli badirelerden biri olan 12 Eylül askeri darbesi toplumun her kesimini etkilediği gibi halk ozanlarını da derinden yaraladı. Yazıldığı dönemden sonra dilden dile birçok usta türkücü tarafından seslendirilen 'Yürüyorum Dikenlerin Üstünde' eseri de bilinenin aksine, 12 Eylül darbesi nedeniyle ortaya çıkmış bir eser.
Yıllardır bir çok ünlü halk ozanından dinlenen 'Yürüyorum Dikenlerin Üstünde' türküsünün söz ve müziğini yazan Hasan Kaplan, türkünün 1980 darbesi sonrası ülkenin içinde bulunduğu ortamı aktardığını ve o dönemin türküsü olduğunu söyledi.
Kaplan, Özgürbolu'ya yaptığı açıklamada, "Ben Yozgatlıyım. 12 yaşından bu yana bağlama çalıyorum. Bağlamaya 1968 yılında başladım. İlk bağlamamı bana halk ozanı olan amcam Yusuf Kaplani verdi. Kendi yaptığı bağlamaydı. O yıldan sonra bağlamayı bir daha elimden bırakmadım. 'Yürüyorum Dikenlerin Üstünde' eserinin sözü ve müziği bana ait. Bu türküyü ben 1981 yılında yaptım. 1980 yılında ülke bir askeri darbe görmüştü. Ardından oluşan ortamın bir türküsü bu. Hasan Kaplani'nin sadece bu türküsü yok. Şu an müzik piyasasında birçok sanatçı arkadaşımızın seslendirdiği 60'ın üzerinde türkü var. Çoğunun söz ve müziği bana ait. Şimdiye kadar da 7 albüm ben yaptım. Şu an 'Bahar Gözlü Yare Türküler' isimli yeni bir albüm çıkarıyoruz. 3 arkadaşla beraber çıkarıyoruz bu albümü. Duran Şahin, Mehmet Kundak ve ben. Yakında türkü severlerle buluşacak. Genelde bana bu türkünün neyi ifade ettiği soruluyor. 1981 yılı denince türkünün neyi ifade ettiği, neyi anlattığı zaten anlaşılıyor. 'Karanlık bir gece yol görünmüyor, yürüyorum dikenlerin üstünde' kendisini anlatıyor. Bu türkü, köydeki bir vatandaşın gece kalkıp dikenli yollardan geçip tarlasına gittiği bir türkü değil. Malesef ülkemiz o dönemin şartlarıyla karşılaştığında da dikenlerin üzerinde yürüyebiliyor. Yüreğinde bu türküyü hissedenlerin ne anlatmak istediğini anlayacaklardır." dedi.