Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bestami Erkoç, Bolu Takip Gazetesi Muhabirine Koruyucu Aile Hizmeti hakkında bilgiler verdi. Her çocuğun bir aileyi hak ettiğini belirten Erkoç, bu konuda Bolu'nun son sıralarda yer aldığını ve Boluluların bu konuya daha çok hassasiyet göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Koruyucu Aile Modeli ile ilgili özet bilgiler veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bestami Erkoç, Koruyucu aile, çeşitli nedenlerden dolayı kendi öz ailesinin yanında kalamayan çocuklara, gönüllü ailelerin ya da ücret karşılığında gönüllü ailelerin bakması şeklinde ikiye ayrılıyor. Burada Devlet istiyor ki, her çocuğun bir ailesi olsun. Koruyucu aile kapsamında ailelerin aldıkları çocuk evlatlık değil, yani miras haklarından ya da farklı haklardan yararlanmıyor. Yine Devlet koruması altında oluyor, Devlet maddi olarak aileyi destekliyor, istiyor ki, çocuk aile ortamında yaşamını diğer çocuklar gibi devam ettirsin, sevgi ihtiyacını orada karşılasın. Bunun karşılığında yaş grubuna göre de belli miktarda aylık ödüyor. Bu aylık ortalama 550 TL civarında. Ayrıca çocuğa bakan kişinin sigortası yoksa sigortası yapılıyor. Sigorta primlerini de Devlet karşılıyor. Bunun yanında okul servis ücretlerini, Bayram harçlıklarını, kıyafetlerini yine Devlet karşılıyor” dedi.

“TÜRKİYE ORTALAMASINDA SON SIRALARDAYIZ”

Bolu ilinde Koruyucu Aile sayısı ile ilgili bilgiler veren Bestami Erkoç, Koruyucu Aile olma konusunda Türkiye'de son sıralarda olduğumuzu belirterek, Bizim ilimizde de 7 ailede 11 çocuğumuz var. Koruyucu aile modelinde genelde kişinin abisi, babası hapiste olabiliyor, sağlık sıkıntısı olabiliyor, vefat etmiş olabiliyor ve bir şekilde çocuğuna bakamıyor ve yakını o çocuğu koruma altına alıyor. Biz de koruyucu aile bekleyen yüzlerce çocuk var. Şu bir gerçek ki, maalesef Bolu'da Koruyucu Aile Modelinde Türkiye ortalamasında son sıralardayız. Bu konuya Bolu'da daha fazla duyarlılık göstermeliyiz çünkü her çocuk bir aileyi hak ediyor. Bir çocuğun yeri bir ailenin yanındır” şeklinde konuştu.

Bir çocuğa koruyucu aile olmak isteyen ailelerimizin İl Özel İdaresinin yanında yer alan Sosyal Hizmet Binasına müracaat etmeleri gerekiyor. Koruyucu Aile kapsamında daha fazla bilgi almak için www.koruyucuaile.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

KİMLER KORUYUCU AİLE OLABİLİR?

Hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ve mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, Kurumla işbirliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabilir. TC vatandaşı iseniz, sürekli Türkiye'de ikamet ediyorsanız, 25-65 yaşları arasındaysanız, en az ilkokul mezunu iseniz, düzenli gelire sahipseniz, çocuğun öz anne-babası ya da vasisi değilseniz siz de koruyucu aile olabilirsiniz. (Özel Haber: Emrah ÖGET)