Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan Çavuş, Bolu'nun tahsilat noktasında sosyal güvenlik kurumu olarak sorun yaşamayan ilk 10 ili içerisinde olduğunu söyledi.

Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü geride bıraktığımız 2015 yılını değerlendirdiği basın toplantısında Bolu halkının prim borçlarını ödeme konusunda çok iyi bir noktada olduğunu belirterek Tahakkuk edilen borcun %84 ünü tahsil ediyoruz. Bolu sorunsuz iller arasında. Ayrıca geçen sene çıkarılan borçların yeniden yapılandırılması kanunu kapsamında borçlarını yapılandırılan vatandaşlarımızın taksitlerini ödemede de % 94'lük bir tahsilat oranı elde edildiğini tespit ettik” dedi.

“ASKERLİK BORÇLANMASI İSTEĞE BAĞLI BİR DURUM”

Askerlik borçlanması ile ilgili de bilgiler veren Çavuş, Askerlik borçlanması hakkı her zaman var.Bir kişinin sigorta başlangıcı yani sosyal güvenliğe girişi askerliğinden sonraki bir tarihteyse askerliğini borçlanması halinde borçlandığı askerlik süresi kadar sosyal güvenlik başlangıcını aşağıya çekiyor. Bu 99 yılında çıkan bir kanun. İsmi emekliliğe kademeli geçiş sistemi. Başlangıç tarihine göre kademeli olarak uygulanan yaş haddi ve gün sayısı var. Askerliğini borçlandığında sosyal güvenlik başlangıcını aşağı çektiğinde bu sürede kademeli olarak aşağıya çekilmiş oluyor. Askerlik borçlanmasıyla ilgili herhangi bir değişiklik yok. Sadece orada ki konu şu; borçlanma yapılmak istenilen tarihte müracaat tarihinde askerlik onun üzerinden hesap ediliyor” dedi.

“ARTAN ASGARİ ÜCRETLE PRİM ÜCRETLERİ DE ARTACAK”

Dün itibariyle kabul edilen yeni asgari ücret sistemine de değinen Çavuş 2016 yılı içinde öngörülen asgari ücrete getirilecek olan zam dolayısıyla borçlanma miktarında ki miktarı arttıracak” dedi. Ödenecek olan miktarı da gelecek olan zamma göre artacağının altını önemle çizen Çavuş Asgari ücrete fazla bir zam öngörüldüğünden dolayı bu borçlanma miktarları da o oranda ister istemez zamlanmış olacaktı. İnsanlar bu zamdan etkilenmemek için borçlanmasını 2015 in asgari ücreti üzerinden ödemek için bugün dahil müracaatta bulunabilirler.1 Ocaktan itibaren müracaat edildiğinde açıklanan yeni asgari ücrete göre borçlanma hakkına sahip olacaklar” dedi.

“STAJ SİGORTASI EMEKLİLİK YAŞINA ETKİ ETMİYOR”

Staj sigortası ile ilgili olarak sosyal medyada ve basında çıkan haberlere de değinen Çavuş Staj sigortası sosyal güvenlik açısından başlangıç olarak kabul ediliyor diye bizde gördük onları ama böyle bir uygulama maalesef yok. Yani bunun çıkış noktası şu 6552 sayılı kanun mecliste plan bütçe komisyonunda görüşülürken staj sigortasının da başlangıç olarak sayılması yönünde bir kanun teklifi verilmiş. Ama plan bütçe komisyonunda red ediliyor ve o madde olmadan yasalaştı. Zaten yasayı hepimiz gördük. Böyle bir madde yok. Sanki o madde yürürlüğe girmiş gibi bir algı oldu. Ama böyle bir uygulama yok staj sigortası başlangıç olarak kabul edilmiyor. Sgk'nın veri tabanında bir güncelleme söz konusu oldu staj sigortası orda başlangıç tarihi olarak görülüyor ama emeklilik hesabında dikkate alınması söz konusu değil. Zaten orada bir soru işareti imleci var o imlece tıkladığınızda staj sigortası başlangıç olarak kabul edilmez diye orada da uyarı veriyor. Dolayısıyla sosyal medyada dolaşan bilgi doğru bir bilgi değildir” dedi.

“BOLU'DA 61.000 SİGORTALI VAR”

Bolu'da SGK'ya kayıtlı kişi sayısı hakkında da bilgiler veren Erhan Çavuş, Şu an 61.000 civarında 4-a kapsamında sigortalı, 7.146 tane faaliyette bulunan işyeri, 15.557 tane de kamu çalışanımız var. Bunların bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı da bunların içinde.Bunun yanında 4-b bağ kurlu yani bunun içinde esnaflarımız ve tarım bağ kuru dediğimiz bağ kurlu olanlarla birlikte 11.469 kişi, bunların 6552 sayılı yasaya göre 11.469 kişiden 2.589 kişinin borçları yapılandırılmış. İşveren açısından da 3.599 kişi yapılandırma müracaatında bulunmuş. 641 tanede GSS vardı bunarın prim borçları da yapılandırıldı” dedi.

“ GENEL SAĞLIK SİGORTASI KONUSUNDA HENÜZ KESİNLEŞMİŞ BİR ŞEY YOK”

Son olarak son günlerin en çok merak edilen konusu genel sağlık sigortasına da değinen Çavuş, Hükümetin seçimler sırasında da genel sağlık sigortasının prim borçlarının affı yönünde bir vaadi olmuştu. Bu söylemden sonra GSS ‘linin prim borçlarının ödenmesi noktasında da insanların vazgeçme eğiliminde olduğunu gördük. Ödersem geri alabilir miyim? Maalesef ödenilen para geri ödenmiyor. İnsanlar o vaatten sonrada gss primlerinin ödememe yönünde bir eğilim içindeler. Ödeyenler sadece acil sağlık hizmetine ihtiyacı olanlar. Onun haricinde herhangi bir ödeme söz konusu değil. Öyle bir vaat olduğundan dolayı biz bu primlerin tahsil edilmesi yönünde herhangi bir takip yapmıyoruz. Şu an bu olur mu olmaz mı bir bekleme içindeyiz” dedi. Haber Merkezi