Boyun Düzleşmesi Nedir? Özel Çağsu Hastanesi Algoloji Ünitesi Doktoru Doç. Dr. Nebahat Gülcü Bulut, boyun ve bel bölgesindeki omurgalarda sıkça görülen düzleşmenin tedavisini siz okuyucuları için cevaplandırdı.
Düzleşme toplumda yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Boyun ve bel bölgesindeki omurgalarda sıklıkla görülür. Boyunda ve belde normal kavisini kaybetmesi sonucunda omurganın iki yanında künt bir ağrı hissedilir. Bir veya birden fazla kas grubu kasılıp kısalmıştır. Ayrıca kasların içerisinde ağrılı sertlikler ele gelebilir omuzlarda ve belde kasların salam gibi kalınlaşıp belirginleştiği görülebilir.
Ağrı, omurganın uzun süre oturma ,eğilerek bilgisayar ekranına bakarak çalışma veya kitap okuma ile artar ağrı kesici ilaçlar ve boynu sıcak tutulması ile azalır .Bazen boynun kavşak bir nokta olması sebebi ile göz kulak beyin gibi organlara giden kan akımının azalması yüzünden baş dönmesi, görmede bulanıklık ,kulaklarda çınlamaya yol açabilir. Ağrı bazen sol göğse ,kola ve çeneye yayılır ve kalp hastalığına bağlı ağrılar ile karışabilir. Ev işleri, el işleri bulaşık yıkamak yaprak sarması yapmak gibi devamlı boynu yoran işler şikayetlerin artmasına neden olabilir.
Bazı hastalarda 1-3 aylık sürede şikayetler kaybolabilir ancak bu süreden sonra devam ederse ağrının kronik hale geldiği anlaşılır.
Bazen teşhis ve tedavide gecikilmesi hastanın depresif belirtiler göstermesine yol açabilir. Tıbbi olarak boyun ve bel düzleşmesinin boyun bel fıtıkları, tümörleri ve kırıklarından ayırt edilmesi önemlidir.
Tedavide öncelikle ilaçlar egzersiz gibi yöntemler kullanılır. İlerlemiş vakalarda boyundaki spazmı çözmek için kas gevşetici ilaçların bölgeye ince iğneler ile uygulanması söz konusudur. Enjeksiyon tedavileri uygulanması kısa sürede netice elde etmek için avantajlıdır.
Enjeksiyon tedavisinde kas gevşetici ilaçlar ve lokal anestezik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar kasılmış kas gruplarında spazm­> daha aza kan gelmesi­> daha çok ağrı şeklindeki kısır döngüyü kırarlar. Seanslar halinde uygulandığı zaman daha uygulandığı dakikadan itibaren hastanın bel boyun bölgesinde yumuşama gözlenir.
Düzleşme tedavilerinde kortizon iğnesi kullanılmaz aksine kortizon kullanımı hem bölgesel harabiyet hem de sistenik yan etkiler sebebi ile (tansiyon ve şeker yükselmesi kemik erimesi kilo alım gibi)sakıncalıdır.
Tedaviden sonra hastanın stres düzeyini düşürecek bir hayat sürmesi düzenli egzersiz yapması dengeli beslenmesi önerilir. Bu önleyici tedaviler uygulanmaz ise düzleşme tekrar edebilir.