Tanju Özcan’ın seçilmesi ile birlikte siyasi yaklaşarak Bolu’yu şov malzemesi yapan Hak İş’e bağlı Hizmet İş Sendikası, Düzce’de sesini çıkartamıyor. Düzce Belediyesinin tüm çalışanları bu Sendikaya üye olmasına rağmen aynı Sendika, Özcan’ın ‘kimseyi işten çıkartmayacağım’ dedikten sonra işe alınan 97 işçiyi işten çıkarttığı için yapmadığını bırakmadı. Tanju Özcan bu işçilere yeni iş imkanı sağladı ama Sendika işçilerin başka işe başlamasına bile izin vermedi.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

31 Mart seçimleri ile Bolu’nun komşusu olan ve başkanı değişen Düzce Belediyesi’nde işçiler zor günler geçiriyor. Düzce’de Yine Ak Parti zaferi ile sonuçlanan 31 Mart seçimleri sonrası Faruk Özlü’nün yönetimine geçen belediyede, sendikaların imza attıkları sözleşmeler işçilerin belini büküyor. İşçilerin, Düzcesonhaber sitesi sahibi Tezcan Solmaz’a ulaştırdıkları şikayetlerinde, “Abi 4 aydır yarım maaş alıyoruz. Mesaimiz yok bayram ikramiyeleri yok. TDİ 5 günlük ikramiye yok. 4 aydır bin, bin 500 lira maaş alıyoruz. Maaş bordolarını vermiyorlar. 2 bayramı da bin lira yarım maaşla geçirdik. Hayır memurların ve sözleşmelilerin maaşları tam yatarken taşerondan şirket kadrosuna geçirdiğiniz işçilerin maaşları neden yatırmıyor musunuz? Ev kiramızı 3 aydır yatıramıyoruz. Elektrik desen öyle, buyurun evlerimizi gezin dolaplarımız bomboş. Güya 16 Haziran 2019 tarihinde 4 aylık yarım maaşlarımızı, bayram ikramiyelerimizi ve 5 günlük TDİ ikramiyesini yatıracaklardı. Mesaileri saymıyorum. Daha belediyenin işçilerine şuan 7 milyar borcu var. Abi bunu biliyorsunuz belki ama siz gündeme getirmezseniz bize kimse sahip çıkmaz. Abi CİMER’e kadar yazdık. Şuan bizim belediyeden 4 aylık yarım maaş, 4 aylık mesai 5 bayram ve 5 günlük TDİ ikramiyesi alacağımız var. Çok zor durumdayız abi iktidar belediyesi olarak çok ilk defa bu kadar zor duruma düştük. Abi bu durumu rica ediyorum dile getirelim” ifadelerine yer verdi.

3 YILLIK SÖZLEŞME TAM BİR FİYASKO

Ayrıca bahsi geçen sendikanın imzaladığı sözleşmenin tam bir fiyasko olduğu ortaya çıktı. İşçilerin aldığı birçok yardım, prim, zamlarda 3 yıllık sözleşme içerisinde sıfır zam yapılması belirlendi. Yapılan bu sözleşmenin mevcut ekonomik şartlarda işçiyi nasıl bir hale getirdiği net bir şekilde görülürken, ikramiyelerin de yatmaması durumu içler acısı bir hale getiriyor.

ELEŞTİRİLEN YERDE PRİM DE MAAŞ DA YATTI

Bahsi geçen sendikanın sıkça protesto ettiği ve çeşitli algı operasyonlarıyla üstüne geldiği Bolu Belediyesi’nde ise bayram öncesi işçilere müjde verilmişti. İşçilerin bayram ikramiyeleri ve maaşları henüz Kurban Bayramı başlamadan önce hesaplarına yatırılmıştı. Ayrıca Başkan Özcan’a yüklenen sendikanın da önümüzdeki günlerde açlık grevi yapmaya hazırlandığı da öğrenildi.

İŞİ REDDETTİLER

Başkan Özcan’ın 19 Aralık’ta verdiği söz sonrası alınan ve seçim sonrası çıkarılan 97 işçiye, Bolu’da tavukçuluk sektörünün önde gelen isimlerinden olan Mustafa Fahrettin Aksoy işe başvurmaları halinde alınacaklarını duyurmuştu. Yapılan bu duyurunun üzerinden aylar geçmesine rağmen firmaya sadece 3 işçi başvuru yaparak iş başı yaptı.

BİRÇOK İLDE AYNI SORUN VAR

Sendika ile ilgili çeşitli şikayetler diğer illerde de sürüyor. Uşak’ta yine Ak Parti’nin kazandığı fakat başkanın değiştiği belediyede bahsi geçen sendikaya bağlı işçiler işten çıkarılmıştı. İşçiler sendika ile yaptığı görüşmelerde kendilerine haksızlık yapıldığı ve adaletin sağlanmasını istediklerini dile getirmişlerdi. Sendikanın ise işçilere bu konunun üzerine gidileceği cevabını vermişti. Edinilen bilgiye göre, sendikanın Uşak’taki bu sorunu çözmek yerine parti siyaseti güden tavır yaptı. İşçilerin işten çıkarılması hiçbir şekilde gündeme taşınmazken, sendikaya bağlı işçiler işsiz kaldı.