Hastane atıklarının hiç bir işlemden geçmeden depolanması ya da gelişigüzel bir alana yığılması, atılması çevrecilik açısından sorun olması nedeniyle bu soruna çözüm üreten Bolu Belediyesi, Bolu'ya Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Tesisini kazandırdı.
Bolu Belediyesi Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Tesisinin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Bolu Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yapılan ve ilimiz protokolünün de katılım gösterdiği törende konuşan Atlas İnşaat Genel Müdürü Ender Haberder şunları kaydetti: Her geçen gün hızla artan nüfus ve değişen yaşam standartları atık takibinin kontrol ve yönetimini zorlaştırmaktadır. Katı atıkların oluşturduğu kirlilik, doğal kaynakların azalması, ekonomik ve diğer nedenlerle çağımızda katı atık yönetimi gittikçe önem kazanmakta ve daha da karmaşık bir hale gelmektedir. Ülkemizde özellikle AB uyum yasaları nedeniyle katı atık yönetimi belediyeler için bir zorluk haline gelmiştir. Az ayıda belediye bu sisteme geçmiş veya geçmeye çalışmaktadır. 12 Temmuz 1013 tarihinde açık attırma usulü ile Bolu Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin ihalesi firmamızda kalmıştır. 10 yıllık bir imtiyaz hakkını firmamız kazanmıştır. İhale sürecinde katılımın yüksek olması, kentsel çevre temizliği ve yenilebilir enerji sektörlerinin önde gelen firmalarının kıyasıya rekabeti sonucunda Bolu Belediyesi'nin 10 yıllık işletme süresinde elde edeceği kar payı %35 seviyesine kadar ulaşmıştır. Bu ihale ile belediye süreç sonunda son derece modern bir tesise sahip olacağı gibi, 10 yıl boyunca da ciddi bir gelir elde edecektir. Bu tesis kentsel çevre temizliği dalında özel sektör ve kamu işbirliğine güzel bir örnek teşkil etmektedir. Tıbbi atıklar hastalıklara sebep olan , enfeksiyon yapıcı etkenleri taşıdığı bilinen ve taşınması muhtemel atıklar ile kesici ve delici atıkları kapsar. Bu atıkların çevre sağlığına zarar vermeden kaynağından toplanması taşınması ve sterilizasyon yöntemi ile bertaraf edilmesi ve depolanması toplum sağlığının korunası açısından büyük önem taşımaktadır.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise yaptığı konuşmada; başkanlık öncesi dönemle şimdiki çöplük alının kıyaslamasını yaparak şunları kaydetti: Şu an bir çöplüktesiniz. Ben belediye başkanı olduğumda bu çöplüğe geldiğimde burası kokudan geçilmezdi. Arka tarafta bir boşluk vardı ve o boşluğa çöpler atılır ve birikirdi. Sonra bu çöpten sızan sular yer altı sularına karışır onu da biz yer altı suyu olarak size içirirdik. Çöplükler belediye başkanlarının gittikleri alanlar değildi. Adı çöplüktü. Şu anda burayı modern bir çöplük haline getirdik ve bu modern çöplükte artık yeni atılan atıklar yer altı suyunu kirletmeyecek şekilde sistem oluyor. Geçmişteki çöplükte hala bu sıkıntı devam ediyor. Ama yeni çöplükle Bolu'da bundan sonraki gelecek çöplükte artık atıklarımız yer altı suyunu ve çevreyi kirletmeyecek. Hemen yan tarafta ise bir ayrıştırma sistemi parkıdır. Geri dönüşüm olarak toplanılan parçaların tamamı raya geliyor. Orada tamamen ayrıştırılıyor e geri dönüşüm olarak kazandırıyor. Bunu Türkiye de bu hale getiren belediye çok az.
Elektrik ürettiğimiz tesisimiz de var. Evsel atık dediğimiz atıklardan aldığımız gazları elektrik enerjisine dönüştürülmesi sayesinde 1000 konutun elektriğini üretmeye başladık. Tabi bir eksiğimiz vardı. O da tıbbi atık ve sterilizasyon tesisi idi. Bolu'daki atıkların tamamı Adapazarı'na gidiyordu. Bunu da Bolumuza kazandırmış olduk. Şu anda bunun açılışını yapıyoruz. Dün sıradan çöplük olan ve hiç kimsenin gitmediği bir yerde artık rahat oturabiliyorsunuz, kokudan rahatsız değilsiniz ve çöpten elektrik enerjisi üretebiliyoruz. Çöpü sanayiye geri dönüşüm olarak, ham madde olarak dönüştürebiliyoruz. Tıbbi atıklarında önemli bir kesimini burada bertaraf etmiş oluyoruz. Bu gelmiş olduğumuz nokta bizim Bolu belediyesi olarak çok önemli bir noktadır. Bu konuda bütün güçleri ile çalışan başta tem