Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu konferans salonunda gerçekleştirilen ‘Yapı Sektöründe Enerji Verimliliği Uygulamaları, Pasif Evler' projesinin temel atma törenine ilişkin bir toplantı yapıldı.
İlk olarak proje koordinatörü Öğretim Görevlisi Murat Özkan yaptığı konuşmada, Yapmış olduğumuz projenin bir ürünü olarak bugün burada Avrupa Pasif Ev Enstitüsü'nün belirlediği kriterlerde, 600 m2 büyüklüğünde ve pasif ev standartlarında bir enerji verimliliği eğitim merkezi yapımı için temel atma töreni gerçekleştireceğiz. Yapımı tamamlandığı zaman merkezimiz öncelikle mühendislik fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri için bir uygulamalı eğitim mekânı, daha sonra ise ilimizdeki tüm öğrencilerin ve halkımızın enerji verimliliği konusunda bilinçlendirilmesi adına son derece önemli hale gelecek. Bu eğitim binasının yapımında destekleri olan Bolu Belediyesi, Baran Yapı ve Astay Gayrimenkul'e sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
Proje koordinatörü Murat Özkan'ın ardından, pasif evlerin mimarı İngo Tintemann tarafından evlerin özellikleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
“Bu yapının Bolumuza hatta ülkemize kazandırılmasının büyük anlamı var.”
Konuşmaların devamında kürsüye çıkan ve projenin hayata geçmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ise, “Son 3 senede üniversitemiz her alanda neredeyse iki kat büyümüş durumda. Tabi bunda birçok insanın emeği bulunuyor. Üniversitemizin gelişmesinde Başta merhum İzzet Baysal ve şu anda hala onun izinden giden iş adamlarımızın büyük emekleri var. Valiliğimiz ve Belediyemizin de çok büyük emekleri var. Bugün ise bu gelişmenin bir örneğini daha vermekteyiz. Böylesine örnek bir yapının Bolu'ya hatta ülkemize ilk olarak kazandırılmasının büyük anlamı var. Bu projenin hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada mimarlarımız, mühendislerimiz ve inşaatçılarımızın da bulunması gerekliydi”
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da böylesine bir projenin toplantısında ilimizdeki mimarların, mühendislerin ve inşaatçıların da bulunması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
Öncelikle Murat hocamızı uzun yıllardır böyle projelerle ilgilenen ve üzerinde çalışan bir arkadaşımız olduğu ve daha da önemlisi son olarak Türkiye'de bir ilk olan böyle bir projeyi Bolumuza kazandırdığı için kendisini kutluyorum.
Türkiye'nin en büyük sıkıntısı enerji sıkıntısıdır. Ülkemizde yatırım bütçesinin neredeyse 3 misline yakınını enerjiye harcıyoruz. Eğer bu yatırıma dönüştürebilmiş olsak Türkiye'nin göstereceği gelişmeyi tahmin bile edemiyorum. Bu ev kendi enerjisini ürettiği gibi fazlasını da üretebiliyor ve bunu da Bolu gibi soğuk iklimi olan bir yerde yapabiliyorsa böyle bir projenin heyecanı hem Belediye olarak bize, üniversitemize ve Bolumuza yansıyacaktır. Ancak bu konuda mühendisler ve mimarlar odalarımızla, inşaatçılarımızın da burada olması gerekiyordu. Belediye imkanları ile bu binaları Almanya'da görmeleri için üç sefer ekip gönderdim. Yetmedi, Ingo Tintemann'ı Bolu'ya davet ettik ve burada bu binaların yapılabilmesi ile ilgili iki defa seminerler düzenledik. Ama hiçbir şekilde kimse bir heyecan duymadı. Ingo Tintemann bizim için çok önemli birisi çünkü o zamanlar Neuss Belediyesi'nin meclis üyesi olan ve bizim Neuss Belediyesi ile kardeş belediye olmamızda emekleri olan birisi.''
“Yaşlılar Köyü'de bu evlerden oluşacak.”
Başkan Yılmaz konuşmasının devamında, Türkiye'de yine bir ilk olacak ‘Yaşlılar Köyü' projesindeki evlerinde bu evlerden oluşacağını belirterek; Biz ayrıca Bolu'ya bu binalar gibi aynı şekilde olan bir ‘Yaşlılar Köyü' kuruyoruz. Bu da dünyada b