PTT 1. lig ne zaman başlayacak? Futbol severler PTT 1. ligin ne zaman başlayacağını merak etmeye başladı. PTT 1. ligin başlamasına çok az bir zaman kaldı. 31 Mayıs günü sona eren PTT 1. lig 14-15-16 Ağustos günü başlayacak.

Haber Merkezi

PTT 1. ligin başlamasına az bir zaman kaldı. PTT 1. lig fikstürü çekildi ve ilk maçların hangi takımlar arasında oynanacağı belli oldu. PTT 1. ligin ilk devresi 14-15-16 Ağustos günü başlayacak. PTT 1. ligin ilk devresinin ilk maçı Kayseri Erciyesspor ve Boluspor arasında oynanacak. PTT 1. lig maçları hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizin devamında sizlerle.

PTT 1. Lig'de birinci devre 14-15-16 Ağustos 2015'te başlayacak ve 25-26-27 Aralık'ta tamamlanacak.

İkinci devre ise 15-16-17-18 Ocak'ta başlayıp 13-14-15 Mayıs 2016'da sona erecek.

PTT 1. LİG NEDİR?

1. Lig veya sponsorluk anlaşması gereğince PTT 1. Lig, Türkiye'deki ikinci seviye futbol ligi. Bir sezonda toplam 18 takımın katılımıyla oynanan 1. Lig, sezon sonunda üç takımın bir alt seviyedeki 2. Lig'e düşmesi, üç takımın bir üst seviyedeki Süper Lig'e yükselmesi ile Süper Lig'den üç takımın düşmesi ve 2. Lig'den üç takımın yükselmesiyle devam eder. Ağustos ve Mayıs ayları da dahil olmak üzere toplam dokuz ay süren 1. Lig, 34 hafta ve 306 maçtan oluşur. Karşılaşmalar hafta içi ve hafta sonu oynanır. Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı olan 1. Lig, PTT'nin sponsor olması sebebiyle 2012 yılında PTT 1. Lig adını aldı.

STATÜ

18 takımın mücadele ettiği 1. Lig'de her takım çift devreli lig usulüne göre rakipleriyle karşılaşır. Sezon sonunda puan durumuna göre yapılan sıralamada ilk iki sırayı alan takımlar doğrudan Süper Lig'e çıkarken, 3., 4., 5. ve 6. sırayı alan takımlar; Play off sonucu Süper Lig'e yükselecek 3. takımı belirler. 3. ile 6., 4. ile de 5. takımın kendi aralarında içeride-dışarıda oynadıkları maçlar sonucu finale kalan 2 takım tarafsız sahada maçını oynayarak, Süper Lig'e yükselen 3. takım olmaya hak kazanır.

Sezon sonunda ligi son üç sırada tamamlayan takımlar ise 2. Lig'e düşerler.

YABANCI STATÜSÜ

2010-11 sezonundan beri 1. Lig'de kulüpler Türk vatandaşlığına sahip olmayan üç yabancı oyuncu bulundurma hakkına sahiptir. Ayrıca TFF'nin en son düzenlediği ve 2012-13 sezonundan itibaren geçerli olan yabancı statüsünde alınacak olan en fazla üç yabancı futbolcunun yaş sınırına bakılmaksızın anlaşma yapılabilmesine karar verdi. Ayrıca üç yabancı dışında Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan vatandaşı iki futbolcu ile de yaş sınırına bakılmaksızın sözleşme imzalamak ve müsabakalara çıkarmak mümkündür. Ancak takım bir alt lige düşerse bu yabancı futbolcuları müsabakalarda oynatamaz. Ayrıca, yabancı olan bir futbolcu aynı zamanda Türkiye vatandaşlığına da sahip ise yabancı futbolcu sayılmamakta ve yabancı kontenjanını doldurmamaktadır.

16 Ocak 2015 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu Yıldırım Demirören'in 1. Lig kulüplerinin başkanları ile yaptığı toplantının ardından 2015-16 sezonundan itibaren geçerli olmak kaydı ile yabancı sınırlaması 3'ten 5'e çıkartılmıştır. Bu 5 futbolcunun tamamı ilk 11'de yer alabilecek. Ve ayrıca 18 kişilik müsabaka kadrolarında Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğu bulunan en az 13 futbolcuya yer verme zorunluluğu getirilmiştir.

Süper Lig'den 1. Lig'e düşen takımlar bir sezon boyunca kadrosunda bulunan yabancı futbolcu sayısı eğer üçten fazla ise yabancı kontenjanını boşaltıncaya kadar bir sezon yabancı futbolcu transferi yapamaz. Ama kadrosunda bulunan yabancı futbolcuları, sayısına ve de yaş sınırına bakılmaksızın sözleşmeleri bitene kadar kadrolarında bulundurabilirler. Fakat ellerindeki yabancı futbolcuları 18 kişilik maç kadrosuna en fazla üç yabancı futbolcu (ekstra olarak Türk devletlerinden de en fazla 2 futbolcu) olacak şekilde oynatabilirler. Bu bir sezon bittikten sonra ise bu kulüp Süper Lig'e çıkamamış ise o yabancı futbolcuların sözleşmeleri devam ediyorsa kulübüyle kalır, eğer sözleşmesi bitmiş ise o kulüp elinde en fazla 3 yabancı futbolcu olacak şekilde o futbolcular ile tekrar anlaşma imzalayabilir.

BU SEZON UYGULAMA DEĞİŞTİ

2015-16 sezonundan itibaren 4 sezon boyunca uygulanacak olan yabancı statüsü 20 Mart 2015 tarihinde karara bağlanarak kamuoyuna duyuruldu. Bu karar çerçevesinde kulüpler istedikleri sayıda profesyonel futbolcuyla sözleşme imzalayacak, fakat A takım listelerinde en fazla 25 futbolcuya yer verebilecek. A takım listesinde, en az 15 futbolcu Türkiye A Milli Takımı'nda oynama uygunluğuna sahip olacak. En az bir tanesi A Milli Takımı'nda oynamaya uygun olmak üzere en fazla 3 kaleciye A takım listesinde bulundurulabilecek. Kulüpler, 18 kişilik maç kadrosunda, A Milli Takım'da oynamaya uygun en az 13 futbolcuyu bulundurmak zorunda olacaklar ve bu 13 futbolcudan en az birisinin de kaleci olma zorunluluğu olacak. Takımların müsabaka kadrolarında yer alabilecek 5 yabancı futbolcu da ilk 11'de oynayabilecek.

YABANCI OYUNCULARDA DURUM NE?

Yabancı uyruklu futbolcularla sözleşme imzalayacak kulüpler Yerli Futbolcu Teşvik Fonuna 1 futbolcu için 20.000 TL, 2 futbolcu için 40.000 TL, 3 futbolcu için 60.000 TL, 4 futbolcu için 150.000 TL, 5 futbolcu için 300.000 TL ve 6 ve üzerindeki her futbolcu için 200.000 TL ödeme yapacak.