Haber: Erol DEĞİRMENCİ

Yaklaşık 24 yıl önce Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde öğrenci ve memurlar tarafından kurulan ATİT, günümüzde öğrencilerle varlığını sürdürüyor. Bolu'da yıl bir kere sergiledikleri oyunlarda metot oyunculuğu üzerine duran topluluk aynı zamanda tiyatro camiasına da yeni yüzler kazandırmayı başarıyor. Öte yandan şu an aktif olarak 20 üyesi bulunan ATİT'in, eski üyeleri ile bağlarını koparmadan destek alarak seyircilerinin karşısına çıkıyor.

“İLK TOPLULUKLARDAN BİRİ”

Topluluğun yönetmen yardımcısı olan üniversitesi öğrenci Pınar Tüm yaptığı açıklamalarda toplulukları hakkında çeşitli bilgiler verdi. Tüm, ATİT'in en eski topluluklardan biri olduğunu söyleyerek, 20 aktif üyemiz var. Salt bir sene için geçerli olmuyor. Sahne arkasına katılmış oluyor. 24 senelik bir topluluğuz. Maddi ve manevi olarak da burada olmayıp da destek veren eski üyelerimiz var. Resmi adı Abant İzzet Baysal Tiyatro Topluluğu olarak geçiyor. Fakat eski Osmanlıcadaki adı ses çıkarmak. Gıcırtı çıkarmak olarak da geçiyor. Topluluğu ilk kuranlar zaten hocalar ve buradaki memurlar. İlk topluluklardan biri. Şöyle topluluğumuzun eski üyelerinden profesyonel olarak oyunculuk kariyerini devam ettirenler var. Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde hala oyunculuk yapan eski üyelerimiz mevcut. Hala tiyatroya devam edenlerimiz var. Bir üyemizin hatta İstanbul'da tiyatrosu var. Hatta üyelerimiz oraya gidip bazen çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“ÜYELERİMİZ BİR ŞEYLER KAZANMIŞ HALDE OLUYORLAR”

Üyelerinin aldıkları eğitimle bir şeyler kazandıklarını söyleyen Yardımcı Yönetmen Tüm, Bizim 3 aylık bir atölye sürecimiz var. Bu sürede sadece tiyatral eğitim vermiyoruz. Aynı zamanda birisinin günlük hayatta da ihtiyacı olabilecek eğitimler veriyoruz. Şöyle diksiyon, hitabe, ses ve sesi doğru kullanma eğitimini veriyoruz. Otomatik olarak bu günlük hayatınıza da yansıyor. Yani üyelerimiz buraya girdikleri gibi çıkmıyorlar. Değişiyorlar. Kesinlikle üyelerimiz bir şeyler kazanmış halde oluyorlar. Bireysel olarak tabi” dedi.

“OYUN ÇIKARABİLECEK HALE GELİYORLAR”

Toplulukta eğitim alan üyelerin yeni bir oyun çıkarabilecek duruma geldiklerini ifade eden Pınar Tüm, Başta diksiyon ses, diyafram eğitimleri var. Daha sonra yoğunluk olarak oyunculuk bazlı eğitimlerimiz başlıyor. Drama çalışmaları başta olmak üzere, bir oyun nasıl çıkartılır, bir tekste nasıl bakılır, doğru vurgu ve tonlama gibi derslerimiz var. Oyuna göre vurgu yapmayı gösteriyoruz. Biz gittikten sonra da üyelerimiz yeni oyun çıkarabilecek hale geliyorlar” şeklinde konuştu.

“İYİ BİR ŞEY ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Yılda bir oyun çıkarmalarının sebebinin üyelerinin öğrencilerden oluşması ve iyi bir şey çıkarma isteklerinden olduğunu belirten Tüm, Biz sene içerisinde oyun başarımıza çok bakmıyoruz. Biz oyunculuk eğitimine daha çok önem veriyoruz. Farklı farklı insanları bir arada toplamaya çalışıyoruz. Farklı insanlar, farklı dertleri de beraberinde getiriyor. Birinin aşırı özgüven problemi varken, biri özgüvensiz olabiliyor. Birinin fiziksel sorunları varken birinde daha farklı oluyor. Biz olayın sanatsal kısmından çıkmadan oyunculuğu gösteriyoruz. Zaman ayırıyoruz. Biz oyuncu yetiştiriyoruz. O oyuncu potansiyelinin farkına varıyor. Normal de iki oyun çıkarabiliriz. Aynı zamanda bu öğrencilerin kendi hayatları var. Bunlara saygı gösteriyoruz. Biz deneysel ve profesyonel tiyatro yapmaya çalışıyoruz. Beş senedir bu topluluktayım. Açıp her seferinde yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum. İkinci bir oyun ekstra bir beklentiye sokuyor. Bu oyuncuyu yoruyor. Kötü bir şey değil iyi bir şey çıkarmak istiyoruz. Bu yüzden tercih etmiyoruz” dedi.

“ÇAKILI BİR İZLEYİMİZ VAR”

Her sene çakılı bir izleyici kitlelerinin olduğunu söyleyen Tüm, Biz çok eski bir topluluğuz. Çakılı bir izleyicimiz var. Bizim çakılı seyircimiz ATİT'i izlemeye geliyor. Onun dışında da olumlu eleştiriler alıyoruz. Fuaye düzenleyerek dönüş alıyoruz. Oyun bittikten sonra oyun hakkındaki eleştirileri alıyoruz. Bir yaklaşık 15 dakika sürüyor. Önerilerini dinliyoruz. Kötü ve iyi kısımlarla, oyuncu eleştirilerini alıyoruz” ifadelerini kullandı.

“BOLU'DA NADİR TOPLULUKLARDAN BİRİYİZ”

Son olarak metot oyunculuğu yapan Bolu'daki nadir topluluklardan biri olduklarını belirten Pınar Tüm, Sahnede içselleştirmek dediğimiz bir metot var. Bunun dışında sahneye farklı farklı metotlarla çalışıyoruz. Bunu yapan Bolu'da nadir topluluklardan biriyiz. Karma metotları bir arada sergilemeye çalışıyoruz. Rejimizi buna göre yapıyoruz. Geçen sene de bir üyemizin yazmış olduğu bir oyunu oynadık. Bu oyunda 3 metot daha kullanıldı” diye konuştu.