Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Bolu Belediyesi arasında imzalanan Mekansal Planlamada İşbirliği” protokolü ile başlayan süreçte şehir plancısı Dr. Faruk Göksu'nun içinde bulunduğu Kentsel Strateji ekibi tarafından Bolu'nun geleceğine yön verecek gelişim kararlarını içeren bir sunum yapıldı.

Belediye Meclis salonunda yapılan sunumda, Uluslararası bir yaklaşım olan akıllı büyüme kavramının Bolu kenti için uygulamasını öngören planda anlama, planlama ve tasarlama süreçlerinden geçilerek Bolu için 14 Gelişim Şeması çıkarıldı. Türkiye'nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması sıralamasında sürdürülebilirlikte 12, çevrede 8, yaşam kalitesinde 14'üncü sırada olan Bolu'nun çevredeki büyük kentler için alternatif yaşam alanı oluşturacağından büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi. Kentsel gelişimin akıllı kent olma yolunda kesinlikle kontrol altında tutulmasının gerekliliği vurgulandı ve Bolu için hazırlanmış Mekansal Gelişim Strateji Çerçevesi ile kentsel büyümeye yön verilebileceği, mekansal kullanım talepleri arasında denge kurulmasının ve daha detaylı politikalar geliştirilmesi için mantıksal gelişim haritasının ortaya konulabileceği açıklandı.

Planın stratejik çerçevesi ile ne yapılacağı, taktiksel çerçevesi ile de nasıl yapılacağı açıklandı ve hedefler şöyle sıralandı;

•E-5 koridorunun kenti bütünleştiren omurga olarak yeniden tasarlanması

•Omurga'nın kentsel yeşil alan ve kamusal kullanımlarla desteklenmesi

•Omurga'ya kuzey ve güneyden eşit erişilebilirliğin sağlanması

Ekoloji-ekonomi dengesinin kurulması için 3 yaşam bileziğinin Bolu'ya takılması gerektiği savunuldu.

Altın Bilezik: Kamusal, rekreatif, ticaret, sağlık, eğitim vb. gibi donatı ve odakların yanı sıra tarihi kent merkezini de içeren halkadır.

Mavi Bilezik: Kuzeyde Kanal güneyde Büyüksu'yu izleyen, üzerinde kentsel kullanım odaklarının yer aldığı birleştirici araçtır. Organik bir hat üzerinde, var olan izleri takip ederek, kentin farklı ölçeklere hizmet eden odaklarını birbirine bağlar.

Yeşil Bilezik: Kuzeydeki ve güneydeki kırsal yerleşmeleri içine alan, Karacasu Termal Bölgesi'nden geçen halkadır. Bu bilezik ile kentin kırsal alan üzerindeki baskısı azaltılacaktır.

Bolu'nun geleceği; ulaşılabilir kent üzerine kurgulanmalı ve akıllı kent ilkelerini içeren temel hedefler ve vizyon projeleri ile geliştirilmelidir dendi ve 3 slogan sunuldu;

'Her Yere 14 Dakika Maksimum'

'Hep Birlikte 14 Hedef'

'Herkes İçin 14 Vizyon Projesi'