Bolu Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ahmet Hamdi Dudak, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, sigara tiryakilerini sigarayı bırakmaya davet etti.
Dünya Sigara Bırakma Günü nedeniyle yazılı basın açıklaması yayınlayan Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ahmet Hamdi Dudak, insan sağlığı için sigara bağımlılığını önlemeye yönelik çalışmalar yapıldığını aktardı. Sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulayan Dudak, "Aktif ve pasif sigara içiciliği ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak, kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü, düzenli olarak günde bir sigara dahi içilmesini bağımlılık olarak tarif etmiştir. Yüksek oranda zararlı etkilere sahip olan sigara bağımlılığını önleme ve insan sağlığını koruma adına dünya ve ülke genelinde pek çok eğitim çalışması ve yasal düzenlemeler yapılmaktadır" dedi.
2024 yılına kadar 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceğinin tespit edildiğini ifade eden Dudak, "Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanin sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her gecen gün artmaktadır. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için de kazançlıdır" diye konuştu.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin destek alabileceği bölümler olduğunu ve sigara içenleri bu illetten kurtulmaya davet eden Dudak, "İlimiz bünyesinde İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve KETEM Birimi olmak üzere, 10 Sigara Bırakma Polikliniğimiz mevcut olup, sigara bırakmak isteyenlere hizmet vermektedir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın 'ALO 171' nolu Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı da arayarak hizmet alabilirler. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle tüm halkımızı, her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan sigara ve tütün mamullerinden uzak durmaya ve bugün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz" dedi.