Hüseyin İka, Kurban Bayramı münasebeti ile Bosna Hersek'teydi

Türk Kızılayı Bolu Şubesi Başkanı Hüseyin İka, Kurban Bayramını Bosna Hersek'te geçirdi. Türk Kızılayı vekalet sistemi ile Kurban kesimlerini yurtdışında 17 ülkede gerçekleştirirken, bu ülkelerden biri olan Bosna Hersek'te görevlendirilen Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka burada yaşadıklarını anlattı.

Özel Haber: Emrah ÖGET- Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Hüseyin İka, Bolu Takip Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, Bildiğiniz üzere bağışçılarımızın Kızılay aracılığı ile Yurtiçi ve Yurtdışı vekalet vererek Kurban ibadetlerini yerine getirdikleri malumunuz. Bu yıl belirlediğimiz rakamlar yurtiçinde 690 TL, yurtdışında da 435 TL idi. Yurtdışı Kurban kesimimizi toplam 17 ülkede gerçekleştirdik. Bu 17 ülke de mazlumların olduğu, ihtiyaç sahiplerinin olduğu, Türk milletinin yardımlarına ihtiyacı olan ülkeler. Bağışçılarımızın destekleri ve duyarlılıkları ile bu Kurban Bayramında o bölgelere Türk Milletinin sevgisini, duyarlılığını, merhametini, yardımını ulaştırmış olduk” dedi.

BOLU'DAN KIZILAY'A 114 KURBAN BAĞIŞI

Bolu şehrinden Türk Kızılayına yapılan Kurban bağışları hakkında bilgiler veren İka, İlimizde geçen yıl topladığımız Kurban'a göre bu yıl çok daha fazla Kurban bağışı aldık. Toplam 114 Kurban bağışımızdan 21 tane yurtiçi, 93 tane de yurtdışı bağış gerçekleştirdik. Bu süreçte bizler de Kızılay olarak kuralına uygun, amacına uygun Kurban kesimi için gerekli hazırlıklarımızı hem yurtiçinde hem de yurtdışında yapmıştık. Yurtiçinde Kurban için ayarlanmış hayvanların kesiminin sağlanması ve bu hayvanların etlerinin başka hiçbir et ile karıştırılmadan konservelenerek bir yıl içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması planlanmıştı. Bu noktada tüm Türkiye'de 40 binin üzerinde Kurban bağışı aldık.

Yurtdışında üç kıtada yapmış olduğumuz Kurban kesimlerinde ekiplerimiz oraya giderek o ülkelerden hayvan temini sağladılar ve ben de Bosna Hersek'te olmak üzere Kızılay gönüllülerinin ve Kızılay çalışanlarının bu bölgeye giderek etlerin kesimini ve Kurban paylarının dağıtımlarını sağladık” şeklinde konuştu.

“HALK BİZİ SEVGİ VE MUHABBETLE KARŞILADI”
Arife günü Bosna Hersek'te yaşadıklarını anlatan İka, Ben Genel Merkezimizin takdiri ile Bosna Hersek bölgesinde görevlendirildim. Bu bölge olmasının benim açımdan başka bir özelliği daha vardı. Bizim kardeş şubemiz olan Gorajde şubesinin de Bosna Hersek bünyesinde olması ve Bosna Hersek'le olan ilk irtibatımızın sağlanması açısından önem arz ediyordu. Bosna Hersek'e arife günü ulaştık. Orada Kurbanların kesileceği mezbahahanenin kontrolünü yaptık. Bizden önce giden eklibimiz bir çok çalışmayı zaten organize etmişti. İlk gün Saray Bosna'da kaldık.

Gittiğimizde bir Türk şehrinde, Osmanlı şehrinde olduğumuzu hissettik. Avrupa'nın ortasında müslüman olup, Osmanlının kültürünü devam ettiren böyle bir toplumun olduğunu görmek bizi son derece duygulandırdı. Biliyorsunuz 20 yıl önce 1995'te Srebrenitsa katliamında binlerce Boşnak müslüman Sırplar ve Hırvatlar tarafından katledildi. Bu bölgede onun hala acılarının devam ettiğini, her aileden mutlaka bir iki şehidin olduğunu ama bu zorluklara rağmen inançlarını, değerlerini kaybetmediklerini ve fazlasıyla yaşattıklarını gördük. Orada Aliya İzzetbegovicin hem kaldığı evde hem çalışma ortamlarında bulunduk. Aliya İzzetbegovic hem Bosna Hersek hem de bizler için önemli bir şahsiyettir, mekanı cennet olsun. Saray Bosna'da bir Osmanlı camiisinde Bosna halkıyla birlikte hem sabah namazımızı hem Bayram namazımızı kıldık. Camii doldu taştı, halk bizi orada Türk Kızılayı olarak gördüğü zaman sevgi ve muhabbetle karşıladı ve orada Türkiye Cumhuriyeti olarak yapılan çalışmaların da halk tarafından gayet önemle takip edildiğini ve memnuniyetle karşılandığını görmüş olduk” ifadelerini kullandı.

VEKALET VEREN BAĞIŞÇILARIN İSİMLERİ TEK TEK OKUNDU

Bayramın ilk günü Kurban kesimlerini gerçekleştirmek üzere bulundukları bölgede yapılan çalışmaları anlatan İka, Bayram namazından sonra Saray Bosna'daki şehitliği ve Aliya İzzetbegovic'in mezarını ziyaret ettik ve orada onlara dua ettik. Sonrasında Kurbanlarımızı keseceğimiz bölgeye gittik. Burada 100 tane büyük baş hayvan kesimi gerçekleştirildi. Vekaletlerini veren bağışçılarımızın isimleri tek tek okunarak vekaletleri verilerek kuralına ve amacına uygun şekilde bir çalışma gerçekleştirdik. Sonraki günlerde bu etlerin kurban paylarının dağıtımlarını gerçekleştirdik. Her gittiğimiz yerde Türkçe olarak ‘Allah razı olsun', ‘Allah'a emanet olun' sözleri ile karşılandık ve uğurlandık. Gittiğimiz evlerde Türk Bayraklarının 4 mevsim, 12 ay dalgalandıklarını öğrendik ve duygulandık. Amacına uygun bir şekilde kurban ibadetlerimizi gerçekleştirdikten sonra ülkemize döndük” dedi.

“ARTIK GEÇ KALMAK İSTEMİYORUZ!”

Bosna Hersek'ten ayrıldıktan sonra yaşadığı duyguları ve izlenimlerini anlatan Hüseyin İka, ”Şunu gördük ki oradaki halkımızın çok ciddi bir sevgisi ve beklentisi var. Bildiğiniz üzere 1463 yılında Boşnaklar hiç savaşmadan Fatih Sultan Mehmet Han'a bağlanmışlar. Boşnaklardan İstanbul'a, Osmanlı'ya eğitim için çok sayıda çocuk da gönderilmiş. Osmanlı da Boşnak halkına sıcak bakmış ve sıcak davranmış. Hala bizden bir beklenti içindeler. Bunları görmüş olmak bizlere o bölgede yaptığımız Kurbanların amacına ne kadar uygun olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Kızılay'a bağış yapan duyarlı vatandaşlara da teşekkürlerini ileten ve Kurbanların amacına uygun, kuralına uygun bir şekilde kesildiğini ve vazifelerini yerine getirdiklerini ifade eden Hüseyin İka son olarak şunları söyledi; Bir iç savaş, soykırım yaşamalarına rağmen değerlerinden en ufak bir taviz vermemiş, bunun için savaşmış, direnmiş ve bu değerleri tekrar korumak için en az o günkü kadar savaşacak bir halk gördük. Maalesef 1995 soykırımında geç kalmışız, yardım gönderememişiz. Bir televizyon programında da anlatmıştım. Soykırımdan sonra bir Türk Bakanımızın o bölgeyi ziyaretinde bir teyze Bakan Beye yaklaşmış ve ‘Nerede kaldınız, sizi bekliyoruz, geç kaldınız' demiş. İşte biz artık geç kalmak istemiyoruz. O bölgedeki insanlarımızla irtibatta olmak istiyoruz”