Bolu Belediyesi'nin her yıl düzenleyip geleneksel hale getirdiği kültür ve tarih turları kapsamındaki Çanakkale Gezileri, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla daha coşkulu bir şekilde yapılmaya başladı.

2015 yılı programı çerçevesinde Çanakkale'ye giden ilk grup ilk grup Cumartesi gecesi yola çıkarak, Pazar günü yapılan gezinin ardından geri döndü. İlk gezi grubu, Bolu Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü karşısında bulunan merkez duraktan yola çıktı. Geziye, vatandaşların yanı sıra, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bolu Şubesi üyeleri arasında bulunan Kıbrıs ve terör gazileri de katıldı. Geziye katılan vatandaşlar ve gaziler, uzman rehber eşliğinde, Seddülbahir savaş galerisi, 57. Alay Şehitliği, Alçı Tepe köyü, Conkbayırı, Sargı Yeri Şehitliği, Şehitler Abidesi, Yahya Çavuş abidesi, Şahin Dere Şehitliği, Seyit Onbaşı Heykeli ve Tabyaları, Namazgâh Tabyası, Kilit Bahir Tabyası ve Nusret Mayın gemisi gibi birçok yeri görme fırsatı buldu.

Uzman rehberler eşliğinde gerçekleşen geziye katılan bazı vatandaşlar, şehitlikleri ve 100 yıl öne kazılan siperleri gezerken gözyaşlarına hakim olamadı. Çanakkale savaşları esnasında kullanılan gerçek silah mermi ve mühimmatları da yerinde inceleme fırsatı bulan vatandaşlar, 100 yıl önce gerçekleşen ve halen izleri silinmeyen savaşı canlı canlı yaşama ve anlama imkanı buldu.

Rehberin anlattığı şehitlik ve gazilik hikayelerini de yerinde dinleyen vatandaşlar, duygu seline kapıldı.

Gezi, akşam yemeğinin ardından sona erdi.

Gezinin çok güzel ve verimli geçtiğini anlatan vatandaşlar,”Burada bir tarih yaşanmış. Çanakkale savaşları tarihe yön veren ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında çok büyük öneme sahip olan bir savaştır. Buraları görme imkanı verdiği için Bolu Belediyesine minnettarız. Bu gezinin bir de savaşların 100. Yılında gerçekleşmesi geziye daha büyük bir önem verdi. Biz de 100 yıl önce burada yaşananları canlı canlı yaşama ve anlama imkanı bulduk. Bu gezi ve rehberin anlattıkları karşısında, vatan toprağının kolay kazanılmadığını ve onu korumak adına yapmamız gerekenleri tekrar idrak ettik” dediler.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Bolu Şubesi Başkanı Sami Yıldız ise, bu geziye katıldıkları için memnun olduklarını anlatarak, Bizler gaziler olarak, savaş alanında bulunmuş insanlarız. Fakat bizim zamanımızda savaşmak daha kolaydı. Çanakkale bizim tarihimiz adına bir dönüm noktasıdır. Bizler de burayı gezerek, hem şehitlerimize birer dua ettik hem de onları daha iyi anlama fırsatı yakaladık. Bu savaş alanlarını gezerken, kendi anılarımız da gözlerimizde canlandı Ne kadar kolay ve güzel şartlarda savaştığımızı anladık. Çanakkale şehit ve gazileri bizim için önemli yere sahip. Bizler de birer gazi olarak, onları anlama fırsatını yakaladık. Belediyemize bu geziyi düzenlediği ve bizleri de dahil ettiği için müteşekkiriz” ifadesini kullandı. Haber Merkezi