Bolu iline 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bir yıllık geçiş sürecinden sonra göç işlemleri ile ilgili bütün görevleri Emniyet Genel Müdürlüğü'nden devraldı. Genel Müdürlüğün taşra hizmetlerine ilişkin görevleri 18 Mayıs 2015 itibari ile il göç idaresi müdürlüklerince yerine getirilmeye başlandı. Bolu İl Göç İdaresinden edinilen bilgilere göre ise Bolu'da yaşayan yabancı uyrukluların %90'ı kendi geçimlerini kendileri sağlıyor. %10'luk kısmı ise Devlet tarafından destek alıyor. Ayrıca bilindiğinin aksine ilimizde çok fazla Suriye uyruklu insan yok. Yabancıların çoğunluğunu ise Iraklılar oluşturuyor.

Türkiye genelindeki İl Göç Müdürlüklerinin 40'ına yakınına müdür atanırken henüz Bolu'ya Müdür atanmadı. Bolu İl Göç İdaresi Geçici Müdürü Uğur Yetkin'den aldığımız bilgiler doğrultusunda Bolu'da; çoğunluğu Irak uyruklu olmak üzere Suriye, Afganistan, İran ve diğer ülke vatandaşları bulunuyor. Geçici Müdür Uğur Yetkin, ilimizde yaşayan yabancılarla ilgili çok önemli bilgiler verdi.

İLİMİZDEKİ HER 4 YABANCIDAN BİRİSİ İKİ DİL BİLİYOR

İlimizdeki yabancı uyruklu insanlara Türkçe eğitimlerinin verildiğini ifade eden Yetkin, İlimizde yaşayan her dört yabancı kişiden biri Arapça haricinde ikinci bir dil de bilmektedir. Bolu İl Göç İdaresi Müdürlüğü ve Bolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında; Bolu Merkez ilçe 'de yaşayan Uluslararası Koruma Başvuru Sahiplerine Yönelik Türkçe Dil Eğitimi verilmesi” başlığı altında; Ocak 2015'ten bu yana toplam 30 kurs açılmıştır. Açılan bu kurslara katılan kişi sayısı; 427' si kadın ve 313'ü erkek olmak üzere toplam 740 kişidir. Türkçe Dil Kursu eğitimleri Halk Eğitim Merkezi bünyesinde devam edecektir” dedi.

ADAPTASYON KURSLARI VERİLİYOR

Bolu'daki yabancı uyruklu vatandaşların kültür farklılıkları açısından sıkıntılar yaşamaması için de ayrıca kursların verildiğini ifade eden Uğur Yetkin, Bolu Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi tarafından Bolu ilinde yaşayan yabancıların gerek toplum ilişkilerini kuvvetlendirmek, gerekse sosyal ve kültürel faaliyetler aracılığıyla kaynaşma, hoşgörü ve diyalog ortamı oluşturarak yabancıların Bolu'ya adaptasyonlarını sağlamak, uyum ile ilgili yaşanılan sıkıntılarını minimum düzeye çekmek amacıyla, açılan 10 seminer programı düzenlenmiş, 101'i kadın, 72'si erkek olmak üzere toplam 173 yabancı bu seminerlere katılıp, belgeleri Vakıf tarafından kendilerine verilmiştir” diye konuştu.

YABANCILARIN EĞİTİM HAKLARI

İlimizde yaşayan yabancı uyruklu insanların okuma hakları olduğunu da belirten ve bunun için gerekli şartlardan bahseden Uğur Yetkin, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda; eğitim görmek isteyen yabancı öğrenciler, pasaport (ya da İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilen kimlik belgeleri) ve kira sözleşmeleri ile birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurmaları sonucunda (Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Bölümü) yabancı öğrenciler ikamet ettikleri adrese göre en yakın okula yönlendirilmektedir. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde yabancı öğrencilerin kabul koşulları arasında, öncelikle lise bitirme sınavlarına giriş şartı aranmaktadır. Bu sınavlar ulusal ve uluslararası olabildiği gibi; başvurulan üniversite tarafından kurulan bir komisyon doğrultusunda Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)'da yabancı uyruklu öğrencilere uygulanmaktadır. Üniversitelerin yapmış olduğu ve içerisinde matematik, fizik, kimya vb. temel bilim dallarının bulunduğu YÖS' de başarı koşulu en az 50 puandır” bilgilerine yer verdi.

İLİMİZDEKİ YABANCILARIN %10'U DEVLET TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Görünenin aksine Bolu'da Suriye uyruklu insan sayısının çok sayıda olmadığını ve 500 civarında olduğunu belirten Yetkin, ilimizdeki yabancı nüfusun çoğunluğunu ise Iraklıların oluşturduğunu belirtti. Bolu ilinde yaşayan yabancılar adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak ve ikamet adreslerini İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olduklarını belirten Yetkin, İkamet eden yabancılardan yaklaşık %90‘lık kısmı, her halükarda kendi geçimlerini sağlayan, ülkelerinden getirdikleri sıcak para ve kendi ülkelerinden hesaplarına gönderilen muhtelif gelirler ile yaşamlarını sürdüren ve kendi zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadırlar. Gelir seviyesi düşük olduğu tespit edilen yabancıların yaklaşık %10'luk kısmına da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gıda, yakacak, sağlık, eğitim ve aile başına nakdi para yardımı yapılmaktadır. Vakıf mütevelli heyeti tarafından muhtaçlık kararı verilen sığınmacılara yapılan nakdi yardımlar, ilgililerin Ziraat Bankasında açtırılan hesaplarına yatırılmaktadır” dedi.

“YABANCILAR ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARINI KENDİLERİ KARŞILAMAKTADIR”

İlimizdeki yabancıların Genel Sağlık Sigortalarının da yapıldığı bilgisini veren Yetkin, Bolu İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından kayıtları tamamlanan ve ikamet türlerinden herhangi birine hak kazanan yabancılar özel sağlık sigortalarını kendileri karşılamaktadır. Ancak uluslararası koruma kapsamında sığınmacı olarak başvuran yabancılardan ise, maddi gücü yetersiz olan yabancıların GSS (Genel Sağlık Sigortası) kayıtları, İl Göç İdaresi Müdürlüğünce GSS sistemine bilgileri girilmek suretiyle yapılmaktadır. Akabinde sisteme girişi yapılan yabancıların kimlik numaraları SGK tarafından aktif hale getirilmektedir. Ülkemize gelen Geçici Koruma Sahibi Suriyelilerin tedavi giderlerini ise 30 Haziran 2015 tarihine kadar Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ödemekte iken; Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı arasında hazırlanan protokol kapsamında 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren bu tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilmeye başlanmıştır” ifadelerine yer verdi. (Özel Haber: Emrah ÖGET)